Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Κόκκινη κάρτα» του ΥΠΟΙΚ σε Υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμους και ΝΠΔΔ για τα ληξιπρόθεσμα - Μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των ιδιωτών - Έχουν πάρει 1,52 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβρη του 2012 μέχρι σήμερα

«Κόκκινη κάρτα» του ΥΠΟΙΚ σε Υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμους και ΝΠΔΔ για τα ληξιπρόθεσμα - Μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των ιδιωτών - Έχουν πάρει 1,52 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβρη του 2012 μέχρι σήμερα
Στους φορείς χρεώνει η κυβέρνηση τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στο πρόγραμμα αποπληρωμής των 8,5 δις. ευρώ που χρωστά το Δημόσιο στους ιδιώτες.
Από τον Δεκέμβριο του 2012 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτό το πρόγραμμα μέχρι και σήμερα τα ποσά που έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία ανέρχονται σε μόλις 1,52 δις. ευρώ.
Αντιθέτως, τα λεφτά για πληρωμές που είχαν στα χέρια τους όλοι οι κρατικοί φορείς, Υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμοι και ΝΠΔΔ, ήταν διπλάσια. Πιο συγκεκριμένα το ύψος των κονδυλίων που έχει αποδεσμεύσει για το ίδιο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών φθάνουν τα 3,16 δις. ευρώ.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας αποδίδει αυτή την υστέρηση σε θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα που προσπαθούν να επιλυθούν. Επί της ουσίας πρόκειται για γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν «φρενάρει» τις διαδικασίες εκκαθάρισης αυτών των χρεών με αποτέλεσμα να μειώνονται διαρκώς και τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας που έχουν απομείνει στην οικονομία.
Η εξόφληση τους θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βραχίονας ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις αλλά και για την ίδια την χώρα, από τη στιγμή που άλλα επενδυτικά εργαλεία όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ αδυνατούν να το κάνουν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι με βάση την εικόνα των αιτημάτων και των πληρωμών, η εξέλιξη της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερη τον Απρίλιο.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τελικές πληρωμές για το μήνα Μάρτιο ανήλθαν σε 790 εκατ. ευρώ, οι οποίες αθροιστικά με τα 730 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στο τρίμηνο Δεκέμβριος 2012 - Φεβρουάριος 2013, αυτές ανέρχονται σε 1,52 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων έχουν πληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους, ενώ το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) έχει χορηγήσει 6.624 εφάπαξ ( σ.σ. ύψους 254,6 εκατ. ευρώ) και 1.100 το ΤΑΥΤΕΚΩ σε ασφαλισμένους της ΔΕΗ.
Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν υποθέσεις ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 1,5 εκατ. ευρώ, έναντι προηγούμενης στόχευσης σε οφειλέτες άνω των 5 εκατ. ευρώ.
Με τον ανακαθορισμό αυτών των οφειλών το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην ενδυνάμωση των φορολογικών εσόδων η πορεία των οποίων τον Μάρτιο δείχνει το εξής: Ότι πολίτες μετά τα μπιλιετάκια του υπουργείου πηγαίνουν και πληρώνουν τα χρέη στην εφορία αλλά δεν ψωνίζουν κόβοντας έσοδα από την κατανάλωση και το ΦΠΑ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης