Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πως η Κύπρος επηρέασε και την αγορά του χρυσού - Εγκαινιάστηκε μια νέα περίοδος στις παγκόσμιες αγορές με τους πολιτικούς να καταρρίπτουν και το τελευταίο επενδυτικό καταφύγιο

Πως η Κύπρος επηρέασε και την αγορά του χρυσού - Εγκαινιάστηκε μια νέα περίοδος στις παγκόσμιες αγορές με τους πολιτικούς να καταρρίπτουν και το τελευταίο επενδυτικό καταφύγιο
Η Κύπρος, όπως φάνηκε, δεν αποτέλεσε μόνο σημείο καμπής για τα τραπεζικά δεδομένα στην ευρωζώνη, αλλά έγινε και ο κινητήριος μοχλός μιας παγκόσμιας αναστάτωσης στις αγορές, η οποία σχετίζεται με το μίνι κραχ που υπήρξε στο χρυσό λίγες ημέρες πριν.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο βασικός φόβος που οδήγησε στη βίαιη πτώση του χρυσού δεν ήταν άλλος από τη φημολογία ότι οι Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως θα αρχίσουν να ρευστοποιούν τα αποθέματα χρυσού για την αποπληρωμή του χρέους των κυβερνήσεων. Δεδομένου του ότι τα περισσότερα κράτη βρίσκονται υπερχρεωμένα, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την προοπτική έντονων ρευστοποιήσεων των αποθεμάτων των μετάλλων, αναφέρουν οι αναλυτές.
Πως σχετίζεται όμως αυτή η τάση με την Κύπρο;
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura, του Egan - Jones και της Greenberg Capital, που συγκέντρωσε το www.bankingnews.gr, η Κύπρος ήδη πιέζεται από την Τρόικα να ρευστοποιήσει τα "χρυσά αποθέματα" της. Με άλλα λόγια, στην Κύπρο δεν πειραματίστηκε η Ευρώπη μόνο για το haircut στις καταθέσεις αλλά και για το πως θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι πόροι και τα assets μίας χώρας για να περιοριστούν χρέη και ελλείμματα.
Εάν τελικά η Κύπρος καταφέρει να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα αποθέματα χρυσού της για να βελτιώσει τη θέση στην οποία έχει βρεθεί, τότε δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλες Κεντρικές Τράπεζες να ακολουθούν το ίδιο παράδειγμα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό θα σημάνει ένα πρωτοφανές sell off του μετάλλου με παράλληλη συγκέντρωση των αποθεμάτων από ισχυρότερα κράτη ή διαφορετικά ισχυρότερες Κεντρικές Τράπεζες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά του χρυσού μπαίνει σε μία ασταθή περίοδο, καθώς ένα από τα λίγα ασφαλή καταφύγια μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής. Η πορεία του μετάλλου πιθανόν να μην σχετίζεται πλέον από τις κινήσεις των νομισμάτων, αλλά από τις "επιτυχίες" των κυβερνήσεων.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης