Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Έτοιμη να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ η μικρή Κύπρος - Δημιουργεί το ένα προηγούμενο μετά το άλλο! - Πρώτα το haircut στις καταθέσεις και τώρα η πώληση χρυσού - Τι ξημερώνει για την Ευρωζώνη... στις πλάτες της Λευκωσίας;

JP Morgan: Έτοιμη να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ η μικρή Κύπρος - Δημιουργεί το ένα προηγούμενο μετά το άλλο! - Πρώτα το haircut στις καταθέσεις και τώρα η πώληση χρυσού - Τι ξημερώνει για την Ευρωζώνη... στις πλάτες της Λευκωσίας;
"Εάν η Κύπρος αποφασίσει τελικά να προχωρήσει στην πώληση αποθεμάτων χρυσού, τότε θα δημιουργήσει ένα ακόμη προηγούμενο στην Ευρωζώνη...".
Για τον ανωτέρω κίνδυνο προειδοποιεί η JP Morgan, στην τελευταία 16σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Flows & Liquidity" την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η πώληση αποθεμάτων χρυσού, αξίας ύψους 400 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται σε έγγραφο της τρόικας και επί της ουσίας μνημονιακή υποχρέωση. Η συζήτηση έχει ενταθεί τα τελευταία 24ωρα, με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να αποτελεί τον καθ' ύλην αρμόδιο παράγοντα για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.
Η JP Morgan όμως εφιστά την προσοχή, διαμηνύοντας πως η Κύπρος έχει ήδη δημιουργήσει ένα σοβαρό προηγούμενο για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά την απόφαση για επιβολή haircut στις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ.
"Η Κύπρος θα γίνει η χώρα στην πλάτη της οποίας θα χτίζεται το... ένα προηγούμενο μετά το άλλο;" διερωτώνται οι αναλυτές της JP Morgan.
"Η όλη συζήτηση για το αν η Λευκωσία θα πουλήσει ή όχι χρυσό δεν επηρεάζει την Κύπρο αυτήν καθεαυτήν", σχολιάζουν στη συνέχεια και εξηγούν: Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council), τον Δεκέμβιο του 2012, τα αποθέματα χρυσού της Κύπρου δεν ξεπερνούν τα  500 εκατ. ευρώ.
"Τι ξημερώνει για την Ευρωζώνη όμως αύριο, αν η Κύπρος αποφασίσει τελικά να πουλήσει χρυσό; Τι μπορεί να συμβεί σε μια χώρα όπως η Ιταλία, τα αποθέματα χρυσού της οποίας ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ; Αλλά", προειδοποιεί - μέσω της νέας αυτής έκθεσής της - JP Morgan. Και προσθέτει: Δεν είναι μόνο η Ιταλία, αλλά και η Πορτογαλία, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.... Η λίστα είναι μεγάλη.
Η θέση ωστόσο του οίκου είναι σαφής:
Τα κυπριακά αποθέματα χρυσού είναι τόσο λίγα που δεν μπορούν:
- ούτε τις κυπριακές τράπεζες να βοηθήσουν σημαντικά
- ούτε να προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά χρυσού

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης