Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Megan Greene: Xωρίς ανάπτυξη, το ελληνικό χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο - Τουλάχιστον καταθλιπτική η ύφεση της Ελλάδας - Αγορές και ευρωπαϊκή οικονομία έχουν πάρει διαζύγιο - Όσο οι επενδυτές θα επικροτούν το χρέος, το χάσμα θα διογκώνεται

Megan Greene: Xωρίς ανάπτυξη, το ελληνικό χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο - Τουλάχιστον καταθλιπτική η ύφεση της Ελλάδας - Αγορές και ευρωπαϊκή οικονομία έχουν πάρει διαζύγιο - Όσο οι επενδυτές θα επικροτούν το χρέος, το χάσμα θα διογκώνεται
"Η ανάπτυξη αποτελεί κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει περισσότερο αντιληπτό από ότι ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας".
Τα ανωτέρω διαμηνύει στο τελευταίο της άρθρο στο Βloomberg η Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence και πρώην διευθύντρια Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών της Roubini Global Economics.
Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά, χωρίς ανάπτυξη κανένα χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο. Αλλά οι αγορές δεν μοιάζουν να νοιάζονται για την παραδοχή αυτή.
"Οι αγορές και οι ευρωπαϊκές οικονομίες φέρεται τελικά πως... έχουν πάρει διαζύγιο!", σχολιάζει με νόημα η Greene, αναφερόμενη επί της ουσίας στην αδιαφορία που επιδεικνύουν οι αγορές για την έλλειψη ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Εστιάζοντας στη συνέχεια η οικονομολόγος στα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζει τουλάχιστον... καταθλιπτικό το ποσοστό ύφεσης 5,3% που κατέγραψε η Ελάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Τι σημαίνει αυτό; Η Greene εξηγεί: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν πως πλέον η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στα επίπεδα... του 2005!
Αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, η ίδια στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch το βράδυ της Τρίτης (στην κλίμακα του B- από CCC προηγουμένως, με σταθερό outlook), διαπιστώνει: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει προς πρόκειται για μια άκρως θετική εξέλιξη.
Ποια είναι όμως η άποψη της Megan Greene για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της; Στρεφόμενη στα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat κάνει λόγο για μια άκρως άσχημη κατάσταση, η οποία με τη σειρά της αποδεικνύει το μεγάλο χάσμα που διακρίνεται ανάμεσα στην κίνηση των αγορών και στις επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας...
"Όσο οι επενδυτές θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το ρίσκο για επενδύσεις στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, χαιρετίζοντας επί της ουσίας την αύξηση των επιπέδων  του δημοσίου χρέους, τόσο θα αυξάνεται το χάσμα μεταξύ της πορείας της πραγματικής οικονομίας της Ευρωζώνης και των αγορών...", προειδοποιεί η Greene.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης