Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σάλος στη Φινλανδία για τους όρους παροχής εγγυήσεων της Ελλάδας - Δριμύ κατηγορώ των True Finns στην Υπουργό Οικονομικών J. Urpilainen - Ισχυρίζονται ότι η συμφωνία είναι έωλη

Σάλος στη Φινλανδία για τους όρους παροχής εγγυήσεων της Ελλάδας - Δριμύ κατηγορώ των True Finns στην Υπουργό Οικονομικών J. Urpilainen - Ισχυρίζονται ότι η συμφωνία είναι έωλη
Σάλος έχει ξεσπάσει στη Φινλανδία για τους όρους της συμφωνίας για τις εγγυήσεις που παρείχε η χώρα μας στο πλαίσιο των διμερών δανείων που έλαβε, με  τον ηγέτη του κόμματος  True Finns,  Timo Soini, να ασκεί σφοδρή κριτική στο υπουργείο οικονομικών και την Jutta Urpilainen ειδικότερα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Soini, σε συνέντευξη του που έδωσε στην Helsingin Sanomat, κατηγόρησε την Urpilainen ότι κρατούσε κρυφή τη συμφωνία τόσους μήνες, καθώς στην ουσία η Φινλανδία δεν έχει λάβει καμία απολύτως εγγύηση από το ελληνικό κράτος.
"Όταν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, αναγγέλθηκε ότι η Φινλανδία είχε λάβει εγγυήσεις από την Ελλάδα. Αυτό είναι ψέμα. Η Φινλανδία δεν έχει πάρει τίποτα από την Ελλάδα", ανέφερε ο Soini, προσθέτοντας ότι την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε έγγραφα που δείχνουν ότι οι εγγυήσεις δόθηκαν από τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Επισήμως, η σύμβαση εγγύησης έγινε μεταξύ της Φινλανδίας και αυτών των τραπεζών, και όχι μεταξύ της Φινλανδίας και του ελληνικού κράτους. Επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι υφίστανται εγγυήσεις, ανέφερε ο Soini.
Από τη μεριά του, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε το υπόμνημα, αναφέροντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν παρεξηγήσεις σχετικά με τις συμφωνίες εγγυήσεων με την Ελλάδα, οι οποίες ήταν προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στη συμφωνία διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η υπουργός Οικονομικών Jutta Urpilainen απέρριψε τους ισχυρισμούς Soini και αντέτεινε ότι ο ίδιος είχε δώσει μια παραπλανητική εικόνα της συμφωνίας. Πρόσθεσε δε ότι κριτική του Soini στοχεύει μόνο σ' ένα μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου ρυθμίσεων των εγγυήσεων.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα στοιχεία της συμφωνίας δόθηκαν πλέον στη δημοσιότητα, στην Φινλανδία, βέβαια, με την εξαίρεση ονομάτων και άλλων αναγνωριστικών των ελληνικών τραπεζών που διευκόλυναν την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων.
«Σύμφωνα με το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο η συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2012 είναι δημόσιο έγγραφο, εκτός των τραπεζικών δεδομένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο.
Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, η Φινλανδία και η Ελλάδα άνοιξαν τρεις κοινούς λογαριασμούς για τη μεταβίβαση χρημάτων και χρηματοοικονομικών τίτλων. Οι λογαριασμοί αυτοί χρησιμεύουν ως βάση για το διμερές σύστημα παροχής των εγγυήσεων.
Τη δημοσιοποίηση των όρων της συμφωνίας είχαν ζητήσει τόσο τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, όσο και βουλευτές του λαϊκιστικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των  True Finns.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης