Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: H αύξηση των ΝPLs ο Νούμερο 1 κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες - Αν η άνοδος δεν αναχαιτιστεί, θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ελλείψεις - Προτεραιότητα η εξυγίανση των ισολογισμών και η απελευθέρωση των πιστώσεων

ΔΝΤ: H αύξηση των ΝPLs ο Νούμερο 1 κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες - Αν η άνοδος δεν αναχαιτιστεί, θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ελλείψεις - Προτεραιότητα η εξυγίανση των ισολογισμών και η απελευθέρωση των πιστώσεων
Μέσω της υλοποίησης φιλόδοξων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, στόχος των οποίων θα πρέπει να είναι η ισχυροποίηση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, μπορεί να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Τα ανωτέρω αναφέρει σε νέα, ειδική έκθεσή του για τις ελληνικές τράπεζες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπό τον τίτλο "GREECE - SELECTED ISSUES" και ημερομηνίας Ιουνίου 2013.
Όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών αποτελεί τον νούμερο 1 κίνδυνο για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, δεδομένης της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΝPLs), όπως αυτά αποτυπώθηκαν άλλωστε και στα πρόσφατα ευρήματα της αξιολόγησης - έκθεσης της BlackRock.
Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου προειδοποιούν πως εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν αναχαιτίσουν την επιδείνωση στα χαρτοφυλάκια των δανείων τους, ή δεν περιορίσουν τις ζημιές από τα προβληματικά δάνεια, μέσω αποτελεσματικών προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, τότε θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέες κεφαλαιακές ελλείψεις...
Κατά το ΔΝΤ, η αναδιάρθρωση των δανείων των ελληνικών τραπεζών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην κατεύθυνση εξυγίανσης των ισολογισμών τους.
Όπως εξηγεί το Ταμείο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν βαρίδι στην ανάπτυξη των πιστώσεων, καθώς και στην ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, για μια σειρά από λόγους, όπως:
- Αβεβαιότητα
Η αύξηση των NPLs εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Οι αμφιβολίες αυτές μεταφράζονται σε αύξηση του ρίσκου, όσον αφορά στη χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και σε μείωση της προθυμίας των τραπεζών να συνεχίσουν να παράσχουν πιστώσεις.
- Επιχειρηματικές δραστηριότητες των τραπεζών
Οι τράπεζες που δεσμεύονται για την αναδιάρθρωση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου με στόχο τον περιορισμό των NPLs χάνουν χρόνο και επί της ουσίας αποσπώνται από τον έτερο στόχο: Την αναζήτηση και χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.
- Εσφαλμένη τοποθέτηση κεφαλαίων
Εάν η συνεχιζόμενη άνοδος των NPLs είναι αποτέλεσμα επενδυτικών κινήσεων σε μη - βιώσιμα projects, ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος είναι η αναγνώριση του λάθους και η  τοποθέτηση κεφαλαίων σε πιο υγιή projects.
Όπως διαμηνύει στη συνέχεια το ΔΝΤ, η απελευθέρωση - "ξεκλείδωμα" των πιστώσεων αποτελεί το κλειδί για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας από την πλευρά των τραπεζών.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης