Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Exotix: Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν για την Ελλάδα - Το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει ή να θέσει βέτο για ένα haircut στα ελληνικά δάνεια των Ευρωπαίων (OSI) - Διαφορετικά παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας του

Exotix: Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν για την Ελλάδα - Το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει ή να θέσει βέτο για ένα haircut στα ελληνικά δάνεια των Ευρωπαίων (OSI) - Διαφορετικά παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας του
Να προχωρήσουν σε μία ευρεία "αποζημίωση" της Ελλάδας για να απαλλαγούν από το τραγικό λάθος της διαχείρισης της κρίσιμης κατάστασης, καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους ο Gabriel Sterne, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Exotix, ασκώντας δριμεία κριτική για τον τρόπο που αποδέχτηκαν όταν έκαναν λάθος με αφορμή την τελευταία έκθεση του Ταμείου.
Η ποιότητα και η αξιοπιστία των πολιτικών του ΔΝΤ τέθηκε υπό μεγάλη αμφισβήτηση, μετά την έκθεση που φαίνεται να παραδέχεται πως το ΔΝΤ έδωσε την έγκρισή του στο ελληνικό πρόγραμμα τον Μάιο του 2010 ενώ δεν ήταν ικανό να εξασφαλίσει βιωσιμότητα του χρέους.
Από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2013, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για το ΑΕΠ της Ελλάδας του 2014 κατά 27%. Αυτό σημαίνει ότι σβήνεις τη συνολική παραγωγή σε όλη την Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και τη Φλόριντα. Αυτά τα λάθη μόνο τραγικά μπορούν να χαρακτηριστούν, ενώ με βάση τις λανθασμένες προβλέψεις είναι αδύνατον να υπάρξει η απαραίτητη προσαρμογή του προϋπολογισμού για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα. Το ΔΝΤ δεν έπρεπε να παράσχει τόσο μεγάλα δάνεια όταν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Η μοναδική δικαιολογία που μπορεί να έχει το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Sterne, είναι πως μια αναδιάρθρωση από την αρχή του προγράμματος θα οδηγούσε σε καταστροφή του ευρώ επειδή δεν υπήρχε η απαραίτητη προστασία στην ευρωζώνη. Ειδικότερα οι γαλλικές τράπεζες ήταν πολύ εκτεθειμένες στην Ελλάδα.
Το λυπηρό είναι ότι ακόμη υπάρχουν όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν εξαρχής στα λάθη με την Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο, η ευρωζώνη θα πρέπει να αντιμετωπίσει πιο γενναιόδωρα την Ελλάδα, και να ξανασκεφτούν ένα πρόγραμμα OSI, δηλαδή κούρεμα στα δάνεια του επίσημου τομέα, καταλήγει ο αναλυτής της Exotix.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης