Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι ΗΠΑ προωθούν το haircut στο ελληνικό χρέος γιατί θέλουν να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης κόντρα στην Γερμανία – Η Ελλάδα θα είναι συνοδοιπόρος με τους δανειστές ή την μεγάλη υπερδύναμη;

   Οι ΗΠΑ προωθούν το haircut στο ελληνικό χρέος γιατί θέλουν να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης κόντρα στην Γερμανία – Η Ελλάδα θα είναι συνοδοιπόρος με τους δανειστές ή την μεγάλη υπερδύναμη;
Οι ΗΠΑ προωθούν το haircut στο ελληνικό χρέος γιατί θέλουν να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης κόντρα στην Γερμανία.
Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έχει πρακτική σημασία δεν είναι μόνο η σημειολογία του παρελθόντος αλλά αποτελεί μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ για τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης.

Μετά τον πόλεμο του Ιράκ και βεβαίως το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ στους δίδυμους πύργους το αμερικανικό δόγμα από ακραιφνώς επιθετικό κατέστη συντηρητικότερο.
Αυτή την σχετική αναδίπλωση των ΗΠΑ παγκοσμίως δεν αφορούσε μόνο την στρατιωτική επιρροή αλλά και την οικονομική διπλωματία που προωθούσαν οι αμερικανοί.
Η αμερικανική άρχουσα τάξη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στράφηκε περισσότερο στην Αμερική στην αντιμετώπιση της κρίσης που μάστιζε την χώρα και λιγότερο προσπαθούσε να ασκήσει επιρροή σε άλλες χώρες.
Το δόγμα των ΗΠΑ ήταν πάντα επιθετικό αλλά τα τελευταία χρόνια είχε σημειωθεί μια αναδίπλωση.
Τα τελευταία δύο χρόνια με τον Obama πρόεδρο στις ΗΠΑ και βεβαίως την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της FED και της παροχής πλεονάζουσας ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την κρίση και αισθάνονται ισχυρότεροι.
Αυτή η αλλαγή στο εσωτερικό της άρχουσας πολιτικής και οικονομικής εξουσίας των ΗΠΑ, ότι δηλαδή εσωτερικά η χώρα ισχυροποιείται, επέτρεψε τους αμερικανούς να επιστρέψουν πάλι στο παραδοσιακό δόγμα το εξωστρεφές, το επιθετικό με την  δημιουργία σφαιρών επιρροής διεθνώς.
Οι Αμερικανοί, είδαν να ξεπροβάλλει δυναμικά μια ισχυρή δύναμη στο ευρωπαϊκό κυρίως στερέωμα η Γερμανία η οποία με αντικειμενικά κριτήρια έχει την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης και μια από τις 3-4 ισχυρότερες στον πλανήτη.
Αυτή η ισχυροποίηση της Γερμανίας, τέθηκε στο μικροσκόπιο των αμερικανών οι οποίοι θεωρούν ότι ήρθε η στιγμή να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής στην Ευρώπη.
Ποιοι ήταν οι πρώτοι στόχοι των ΗΠΑ μα φυσικά οι χώρες όπου εφαρμόζονται σκληρά προγράμματα λιτότητας.
Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις δυνητικές χώρες στόχους όπου οι αμερικανοί έχουν κάθε λόγο να προσπαθούν να προσεταιριστούν.
Οι ΗΠΑ συναινούν haircut στο ελληνικό χρέος όχι γιατί οι ΗΠΑ ανησυχούν για την τύχη της Ελλάδος αλλά γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει την Γερμανία που είναι ο βασικός της αντίπαλος.
Haircut σημαίνει πλήγμα στην πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που ευαγγελίζεται η Γερμανία και οι ΗΠΑ προωθούν την λύση αυτή.
Το haircut όμως λόγω της τραγικής κατάστασης της Ελλάδος με ένα χρέος μη βιώσιμο μη διαχειρήσιμο και μη εξυπηρετήσιμο είναι μονόδρομος.
Το θέμα είναι τι ανταλλάγματα θα ζητήσουν οι Γερμανοί ώστε να αποδεχθούν haircut στο ελληνικό χρέος;

(Πρώτη ενημέρωση: 08:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης