Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στο δίλημμα μεγαλύτερες ή μικρότερες τράπεζες οι τραπεζίτες με τις επιλογές τους επιλέγουν τις μικρότερες….

  Στο δίλημμα μεγαλύτερες ή μικρότερες τράπεζες οι τραπεζίτες με τις επιλογές τους επιλέγουν τις μικρότερες….
Η οικονομία αλλάζει, το οικονομικό μοντέλο της χώρας υποχρεωτικά θα αλλάξει και σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι προφανές ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να μείνουν στάσιμες και το κυριότερο δεν μπορούν να λειτουργούν με τους όρους του παρελθόντος.

Οι ελληνικές τράπεζες, θα είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες;
Το ερώτημα αυτό τίθεται καθώς η Τρόικα έχει περάσει ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση και στις ελληνικές τράπεζες ή θα συγχωνευθείτε ή θα σμικρύνεται.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά.
Η προσέγγιση και επιχειρηματολογία για μεγαλύτερα σχήματα στηρίζεται στην άποψη ότι οι τράπεζες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις.
Μια τράπεζα με 90 δις ενεργητικό και μια τράπεζα με 200 δις ενεργητικό διαφέρουν καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τις αγορές.
Ωστόσο οι συγχωνεύσεις δεν αποτελούν πανάκεια σε καμία περίπτωση και παράλληλα δεν οδηγούν και στην λύση των προβλημάτων.
Μια μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα πάλι θα αδυνατούσε να βγει στις αγορές να δανεισθεί οπότε μια συγχώνευση δεν θα έλυνε τα 2-3 βασικά προβλήματα των τραπεζών.
Διαχρονικά πάντως οι συγχωνεύσεις τείνουν να αποτελούν σχεδόν μονόδρομο σε περιόδους ανοδικού οικονομικού κύκλου.
Όμως από τις επιλογές τους οι τράπεζες τι δρόμο ακολουθούν;
Οι αυξήσεις κεφαλαίου σημαίνει περισσότερα κεφάλαια άρα ανάπτυξη. Ναι θεωρητικά ισχύει.
Όμως αν αξιολογηθούν ορθά οι στρατηγικές των τραπεζών οι περισσότερες εξ αυτών έχουν ακολουθήσει τον δρόμο της μείωσης των ισολογισμών.
Το παράδειγμα της ΑΤΕ είναι προφανές η τράπεζα οδεύει προς επιθετική μείωση ισολογισμού.
Ωστόσο και άλλες τράπεζες ακολουθούν τον δρόμο της μείωσης του ενεργητικού.
Δεν μειώθηκε το ενεργητικό της Alpha bank; Δεν πουλάει σημαντικό περιουσιακό στοιχείο η Eurobank στην Πολωνία; Δεν πουλάει το 20% της Finansbank η Εθνική;
Στο μέλλον ίσως αποδειχθεί ότι η μείωση η λελογισμένη μείωση του ενεργητικού  των τραπεζών θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικούς ισολογισμούς.
Σε ανοδικό κύκλο όσο μεγαλύτερος τόσο καλύτερος.
Σε καθοδικό οικονομικό κύκλο ισχύει ότι το μέγεθος πρέπει να είναι εναρμονισμένο με την αποτελεσματικότητα.
Η τρόικα πάντως έχει στείλει ένα μήνυμα προς τις ελληνικές τράπεζες. Ή μεγαλύτερες ή μικρότερες. Τους επόμενους μήνες θα κληθούν να αποφασίσουν….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης