Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η μια από τις δύο όψεις του νομίσματος δεν θα είναι καλή για την Ελλάδα – Μπορεί η Γερμανία να δεχθεί haircut 100 δισεκ. ή 40% στα νέα δάνεια προς την Ελλάδα χωρίς σκληρότατα και επώδυνα ανταλλάγματα;

  Η μια από τις δύο όψεις του νομίσματος δεν θα είναι καλή για την Ελλάδα – Μπορεί η Γερμανία να δεχθεί haircut 100 δισεκ. ή 40% στα νέα δάνεια προς την Ελλάδα χωρίς σκληρότατα και επώδυνα ανταλλάγματα;
Στον μικρόκοσμο της χρηματιστηριακής αγοράς κυριαρχεί η άποψη ότι θα υπάρξει νέο haircut στο ελληνικό χρέος αλλά χωρίς ανταλλάγματα.
Ακόμη και πολιτικοί παράγοντες πιστεύουν ότι έχουν μεταβληθεί τα δεδομένα και αν η Ελλάδα πιάσει πρωτογενή πλεονάσματα τότε εκ των πραγμάτων θα αποδεχθεί και η Γερμανία haircut στο ελληνικό χρέος.

Ακόμη και αν υλοποιηθεί το θετικό σενάριο και η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα και η Merkel έχει κερδίσει στην εκλογική αναμέτρηση στις 22 Σεπτεμβρίου είναι μάλλον απίθανο η Γερμανία αλλά και γενικότερα η Ευρώπη να δεχθεί να υποστεί ζημίες ύψους 100 δισεκ. ευρώ δηλαδή να χαθεί το ένα από τα δύο δάνεια που χορήγησε η Ευρώπη στην Ελλάδα χωρίς ανταλλάγματα.
Το ερώτημα είναι τι είδους ανταλλάγματα θα μπορούσαν να ζητηθούν;
1)Καταθέσεις.
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι 162 δισεκ. ευρώ.
Αν π.χ. ζητήσουν haircut στις καταθέσεις της κοινωνίας τότε θα προκληθεί κοινωνική έκρηξη και βεβαίως αυτή η εξέλιξη θα αποσταθεροποιήσει όλη την Ευρώπη.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι δεν θα εμπλακούν οι καταθέσεις στο haircut του χρέους.
Haircut στις καταθέσεις θα ήταν μια εξέλιξη δραματικά επικίνδυνη για την Ελλάδα.
2)Εγγυήσεις ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.
Είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο κάθε χώρα που θα κουρευτεί με βάση την συμμετοχή της στα 2 δάνεια προς την Ελλάδα θα λαμβάνουν εγγυήσεις που θα μπορούσαν να είναι τα πάντα ακόμη και νησιά ότι ανήκει δηλαδή στο κράτος.
3)Άμεσος έλεγχος ισχυρών εταιριών ή τραπεζών στην ελληνική αγορά.
Π.χ. το αναφέρουμε αποκλειστικά ως υποθετικό παράδειγμα η Γερμανία να ζητήσει να παραχωρηθεί η Εθνική τράπεζα.
4)Επιβολή για τα επόμενα 10 χρόνια ενός μηχανισμού όπου θα δεσμεύει μέρος των εσόδων από την φορολογία των ελλήνων και θα την αποδίδει ως αποζημίωση στις ευρωπαϊκές χώρες.
Το μέτρο αυτό να σημειωθεί είχε προταθεί και από ινστιτούτο σκέψης.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης