Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Credit Suisse: Στο δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη» δεν είναι το Βερολίνο ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδας... αλλά η ΕΚΤ! Ποιος είναι ο χειρότερος φόβος του Μario Draghi;

tags :
Credit Suisse: Στο δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη» δεν είναι το Βερολίνο ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδας... αλλά η ΕΚΤ! Ποιος είναι ο χειρότερος φόβος του Μario Draghi;
Ποιος είναι τελικά ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της συνταγής της λιτότητας για την επίλυση της ελληνικής κρίσης;   
Στην ερώτηση αυτή έρχεται να απαντήσει η Credit Suisse, παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις που σημειώνονται γύρω από το ελληνικό ζήτημα.
"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ένα από τα μέλη της τρόικας, είναι εκείνη που ενδιαφέρεται περισσότερο από όλους να διατηρηθούν ζωντανές οι αξιώσεις για τη συνέχιση της επιβολής των μέτρων αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Giles Keating, στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse.
Γιατί; Ο Keating δίδει την εξής απάντηση: Η μεγαλύτερη ανησυχία του διοικητή της ΕΚΤ, του Mario Draghi, είναι η εξής: Τώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται πως η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει, ενδεχομένως να "πατήσουν φρένο" στην επώδυνη συνταγή της λιτότητας.
"Αυτό, αν συμβεί, δεν συμφέρει ούτε την ΕΚΤ, ούτε τον διοικητή της, Μario Draghi. Aν οι Ευρωπαίοι εφησυχάσουν, τότε οι κίνδυνοι θα επανέλθουν για την Ευρωζώνη και η ΕΚΤ θα πρέπει και πάλι να αναλάβει τον κύριο λόγο στη μάχη κατά της κρίσης χρέους", διευκρινίζει ο αναλυτής της Credit Suisse.
"Η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν θα αργήσει να έρθει", προέβλεπε η Credit Suisse στην τελευταία έκθεσή της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, την οποία παρουσίασε στις 7 Αυγούστου το www.bankingnews.gr.
"Τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία μπορεί να καθιστούν δύσκολη την ανεύρεση των θετικών ειδήσεων για την Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν...", υποστήριζαν οι αναλυτές του οίκου.
Οι αναλυτές της Credit Suisse προβλέπουν πως κατά το επόμενο έτος, 2014, η ύφεση της ελληνικής θα σταματήσει. Το ελληνικό ΑΕΠ θα πάψει να συρρικνώνεται.
Ο οίκος όμως δεν σταματά εκεί. Αναγνωρίζει πως ίσως η ανεργία έχει "πιάσει ταβάνι" στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν περισσότερες προσλήψεις, παρά απολύσεις.  
Η Credit Suisse, στη νέα αυτή έκθεσή της, κάνει ειδική μνεία και στις καταθέσεις, διαπιστώντας πως επιστρέφουν με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό στις ελληνικές τράπεζες. Η επιστροφή των καταθέσεων, κατά τον οίκο, αποδίδεται στην εξής πραγματικότητα: Ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αισθητά μειωθεί...
Αυτό όμως που, κατά την Credit Suisse, θα δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όσο τίποτα άλλο, είναι οι μεταρρυθμίσεις.
"Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, καταναλωτές και επιχειρήσεις στην Ελλάδα αισθάνονται ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Το να νιώθεις καλά δεν σημαίνει πως έχεις ξεπεράσει όλα σου τα προβλήματα, αλλά σίγουρα είναι μια αρχή", σχολιάζουν οι αναλυτές της Credit Suisse.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης