Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αξιολογώντας τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών – Ποιες απέδωσαν περισσότερο; - Ποιοι πήραν τα μεγαλύτερα ρίσκα; - Στο μικροσκόπιο Τουρκολιάς, Κωστόπουλος, Σάλλας και Μεγάλου – Ποια ή ποιες τράπεζες θα είναι οι θετικοί πρωταγωνιστές το 2014;

Αξιολογώντας τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών – Ποιες απέδωσαν περισσότερο; - Ποιοι πήραν τα μεγαλύτερα ρίσκα; - Στο μικροσκόπιο Τουρκολιάς, Κωστόπουλος, Σάλλας και Μεγάλου – Ποια ή ποιες τράπεζες θα είναι οι θετικοί πρωταγωνιστές το 2014;
Ένας μεγάλος κύκλος, αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ολοκληρώθηκε.
Τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα άλλαξαν ο κλάδος συρρικνώθηκε αριθμητικά αλλά βελτιώθηκε ποσοτικά και ποιοτικά.
Το ερώτημα όμως είναι ποιες διοικήσεις απέδωσαν, ποιες διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις ώστε οι τράπεζες τους να είναι οι θετικοί πρωταγωνιστές στο μέλλον.

Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε όσο το δυνατό ποιο αναλυτικά στοιχεία εμποτισμένα με αντικειμενική χροιά και όχι με υποκειμενική προκατάληψη.
Πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση των διοικήσεων, πρέπει να αναφερθούμε σε 2-3 παραμέτρους που θα μας δώσουν την γενική εικόνα του κλάδου.
Η Πειραιώς είναι η τράπεζα που υλοποίησε τις περισσότερες εξαγορές συνολικά 6 τράπεζες ρεκόρ εξωπραγματικό για άλλες εποχές.
Η Alpha bank πραγματοποίησε την πλέον κεφαλαιακά ωφέλιμη εξαγορά καθώς το κεφαλαιακό bonus 3 δισεκ. ευρώ της Credit Agricole ήταν τεράστια βοήθεια χωρίς καμία αμφιβολία.
Η Eurobank με την εξαγορά του ΤΤ και με την Proton bank επανήλθε στο επίκεντρο, βρισκόταν παραγκωνισμένη και υποβαθμισμένη στην 4η θέση λόγω του αποτυχημένου deal που έπληξε τόσο την ίδια όσο και την Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική παραμένει ακόμη πρώτη τράπεζα αλλά ο ανταγωνισμός έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη δυναμική όταν π.χ. η Πειραιώς είναι πρώτη τράπεζα σε μερίδια αγοράς καταθέσεων και χορηγήσεων.

Προκαταβολικά να αναφέρουμε ότι ο μεγάλος κερδισμένος βραχυχρόνια είναι η Alpha λόγω των ποιοτικών κεφαλαίων, ο μεσοπρόθεσμα μεγάλος κερδισμένος θα είναι η Πειραιώς λόγω της μεγάλης αναβάθμισης στο ενεργητικό και παθητικό.
Αυτές οι δύο τράπεζες ξεχωρίζουν από την Eurobank και Εθνική.
Η Eurobank θα ειπωθεί ότι πέτυχε μόνο αν ιδιωτικοποιηθεί μέσω αύξησης κεφαλαίου και η Εθνική να καταφέρει να καλύψει την κεφαλαιακή τρύπα που κάλυψε το ΤΧΣ.

Η αποτίμηση

Alpha bank – Κωστόπουλος ο άμεσα κερδισμένος

Ο Κωστόπουλος και η Alpha bank με τα 3 δισεκ. ευρώ της Credit Agricole και εξαγοράζοντας την χρεοκοπημένη Emporiki απέκτησαν το πιο άμεσο και πιο ισχυρό στρατηγικό πλεονέκτημα.
Στρατηγικά θα πρέπει να αποδοθεί στην τράπεζα και η ορθή της απόφαση να διατηρεί το μικρότερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων μεταξύ των συστημικών τραπεζών.
Οι μικρότερες κεφαλαιακά ζημίες από τα ομόλογα, οι μικρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις καθώς και τα 3 δισεκ. της Credit Agricole επιτρέπουν στην Alpha bank να διατηρεί άριστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Επίσης είναι η μόνη τράπεζα αυτή την στιγμή τουλάχιστον που μπορούν οι μέτοχοι της να εξασκήσουν τα warrants εξέλιξη επίσης άκρως θετική.
Άρα μπορεί να ειπωθεί ότι με όρους αξιολόγησης με βραχυχρόνια χαρακτηριστικά η Alpha και η διοίκηση Κωστόπουλου εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις.
Ωστόσο η αμυντική έως συντηρητική προσέγγιση της τράπεζας στην περίπτωση του good TT, της Millennium bank αλλά και των 3 κυπριακών τραπεζών δεν επέτρεψε στην διοίκηση να διαπιστώσει τα πλεονεκτήματα αλλά υπερεκτίμησε τα μειονεκτήματα των εξαγοραζομένων τραπεζών από την Πειραιώς τελικώς.
Να σημειωθεί ότι ΤΤ, Millennium bank και οι 3 κυπριακές τράπεζες αν ήθελε η Alpha bank μπορούσε να τις εξαγοράσει.
Στην περίπτωση του TT δεν επέδειξε την απαιτούμενη ευελιξία.
Στο τέλος οι απειλές – που αναιρέθηκαν βεβαίως – ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη δείχνοντας το ΤΧΣ και επιδεικνύοντας δυσφορία στους σχεδιασμούς της ΤτΕ δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι οι καλύτερες στιγμές της τράπεζας.
Η Alpha είναι πολύ ορθά κεφαλαιοποιημένη αλλά δεν έχει κάνει βήματα εξέλιξης στην βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της ώστε μέσω συνεργειών και άλλων μεθόδων βελτίωσης των εσόδων να επιτύχει στο μέλλον υψηλές αποδόσεις.

Πειραιώς – Σάλλας ο μακροπρόθεσμα κερδισμένος

Η τράπεζα Πειραιώς μετασχηματίζεται στον ισχυρότερο παίκτη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι η επιτυχημένη διοίκηση Σάλλα κινήθηκε προς 3 βασικούς άξονες στους οποίους και φαίνεται ότι η στρατηγική έχει αποδώσει.
Η Πειραιώς υπό τον Μ. Σάλλα θα είναι ο μακροπρόθεσμα κερδισμένος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Βραχυχρόνια αν καταφέρει να δημιουργήσει μεγαλύτερη αξία στον μέτοχο και αυτό αποτυπωθεί θα δημιουργήσει μεγαλύτερη δυναμική γύρω από το θετικό όνομα της τράπεζας Πειραιώς.  
Δεν είναι τυχαίο ότι προσέλκυσε 5 από τα μεγαλύτερα hedge funds του πλανήτη στην αμκ και αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία εξέλιξη, σίγουρα δεν είναι τυχαία εξέλιξη.
Άξονας πρώτος. Η Πειραιώς του παρελθόντος με την Πειραιώς του παρόντος από πλευράς μεγέθους έχει διπλασιαστεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σάλλας ήταν ο πρώτος που διέγνωσε ότι θα έχει την μεγάλη ευκαιρία αν εκμεταλλευτεί στο έπακρον την αναδιαμόρφωση του τραπεζικού χάρτη.
Είναι ξεκάθαρο ότι με συνολικά 6 εξαγορές είναι ο πρωταθλητής των deals στην Ελλάδα.
Προφανώς και θα κριθεί ο όμιλος στις διαδικασίες συγχωνεύσεων αλλά η ουσία παραμένει ότι από πλευράς στρατηγικής η διοίκηση της Πειραιώς κινήθηκε επιτυχημένα.
Με τις κινήσεις αυτές η Πειραιώς έφθασε από 50 δισεκ. πριν λίγα χρόνια στα 100 δισεκ. ενεργητικό.
Ωστόσο αυτή η επιθετική μεγέθυνση μέσω εξαγορών ενέχει ρίσκο καθώς η πλειάδα των χαρτοφυλακίων μπορεί να φανερώσει προβλήματα σε ορισμένα δάνεια.
Η τράπεζα διαθέτει σωρευτικές προβλέψεις κοντά στα 11 δισεκ. τις περισσότερες από οποιαδήποτε τράπεζα και προσεχώς θα κριθεί αν είναι επαρκής από τα νέα stress tests και την Blackrock.
Η μοναδική δομική ανησυχία για τον όμιλο της Πειραιώς είναι να ξεκαθαρίσει άμεσα τα δανειακά χαρτοφυλάκια να τα ενοποιήσει ώστε να απορροφήσει και την κεφαλαιακή ζημία που θα προκύψει από τα νέα stress tests.
Συνολικά για τον κλάδο η κεφαλαιακή ζημία δεν θα ξεπεράσει τα 5 δισεκ. ευρώ.
Άξονας δεύτερος. Μετά την εντυπωσιακή ποσοτική και ποιοτική ισχυροποίηση του ομίλου Πειραιώς η διοίκηση Σάλλα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθεί κατά τρόπο τέτοιο που να διαθέτει όχι απλά ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα.
Στόχος ήταν και παραμένει ξεκάθαρος.
Λόγω των 6 εξαγοραζομένων τραπεζών είναι προφανές ότι θα προκύψουν προβλήματα και θα χαθούν κεφάλαια.
Με υψηλό capital buffer είναι ξεκάθαρο ότι η Πειραιώς αποκτά άλλη δυναμική στην διαχείριση των προβλημάτων.
Η Πειραιώς διαθέτει τα περισσότερα κεφάλαια δεν είναι τυχαίο ότι το tangible book value βρίσκεται στα 8,8 δισεκ. και τα συνολικά κεφάλαια στα 9,6 δισεκ. ευρώ.
Το core tier 1 στο 14,6% που είναι το υψηλότερο μεταξύ των συστημικών τραπεζών.
Τρίτος άξονας. Η διοίκηση Σάλλα έγκαιρα διέγνωσε ότι για να διοικηθεί η νέα Πειραιώς θα έπρεπε να ενδυναμωθεί στελεχιακά.
Ο Σταύρος Λεκκάκος εκ των ικανότερων στελεχών της αγοράς είναι βασικό στέλεχος της διοίκησης εδώ και χρόνια με ξεκάθαρο ρόλο και προσφορά.
Η έλευση του Άνθιμου Θωμόπουλου είχε επίσης σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα για τον όμιλο.
Συνέβαλλε ώστε 5 από τα ισχυρότερα hedge funds του πλανήτη να καταστούν μέτοχοι στην Πειραιώς και να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Η έλευση επίσης του Ν. Καραμούζη ενός επιτυχημένου στελέχους της τραπεζικής αγοράς που συνέβαλλε καταλυτικά στην ισχυροποίηση της Eurobank τα τελευταία χρόνια βρίσκεται επίσης στο management της Πειραιώς εποπτεύοντας τον μετασχηματισμό της Geniki bank.
Η Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος παίκτης του συστήματος, ακολουθεί η Εθνική και έπονται από κοντά Eurobank και Alpha.

Eurobank – Αν πετύχει ιδιωτικοποίηση αλλάζουν όλα προς το καλύτερο αλλά αν αποτύχει….

Η Eurobank ως η δεύτερη τράπεζα του συστήματος για πολλά χρόνια πέρασε ένα μεγάλο σοκ όταν την εγκατέλειψε ο Λάτσης.
Η οικογένεια Λάτση, στήριξε την τράπεζα στο παρελθόν αλλά από το 2007 έως και σήμερα η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση ήταν μηδέν.
Η οικογένεια Λάτση ως στρατηγικός μέτοχος με 44,5% αποχώρησε από την Eurobank μεταβιβάζοντας τις μετοχές στην Εθνική και αποτέλεσε τον μόνο στρατηγικό μέτοχο όπου δεν κατέβαλλε ούτε ένα ευρώ στην διαδικασία αυτή όπως υποχρεωτικά έπραξαν, η Credit Agricole, Societe Generale, Millennium bank και οι 3 κυπριακές τράπεζες.
Η Eurobank μετά την δημόσια πρόταση βρέθηκε χωρίς βασικό μέτοχο, χωρίς την πλειοψηφία των μετόχων και εσχάτως και χωρίς την παλαιά διοίκηση ενώ κατέληξε και κρατικοποιημένη.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη αποδόμηση.
Ωστόσο η απόφαση της ΤτΕ μαζί με την Τρόικα να στηρίξουν την τράπεζα μετά την αποτυχία του deal με την Εθνική, η εξαγορά του ΤΤ και η νέα διοίκηση Μεγάλου δημιουργούν νέα δεδομένα.
Η τράπεζα συνεχίζει να έχει κεφαλαιακό έλλειμμα υπό την έννοια ότι μετά τις τελευταίες εξαγορές ξεπέρασε το core tier 1 το 9% που είναι το ελάχιστο όριο.
Η διοίκηση Μεγάλου αν καταφέρει να υλοποιήσει αμκ 1 με 1,2 δισεκ. ευρώ και η αύξηση αυτή καλυφθεί από τον νέο στρατηγικό επενδυτή θα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία που θα φέρει την τράπεζα σε πιο πλεονεκτική θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό ως προς τα μετοχικά.
Θέλουμε να δούμε τόσο την αποφασιστικότητα Μεγάλου όσο και τις κινήσεις Αράπογλου ο οποίος ως αντιπρόεδρος θα δείξει τα πραγματικά του σχέδια.
Αν η τράπεζα ιδιωτικοποιηθεί θα πρόκειται για μια νέα θεαματική ανατροπή θετική όμως σε σχέση με τις αρνητικές εξελίξεις του παρελθόντος.
Αν αποτύχει η ιδιωτικοποίηση τότε θα αποκαλυφθούν τα πραγματικά σχέδια γιατί το plan A είναι καλό ωστόσο υπάρχει και plan B που δεν είναι καλό.
Η διοίκηση Μεγάλου πρέπει να πετύχει και να βοηθηθεί με κάθε τρόπο χωρίς καμία αμφιβολία.

Εθνική – Η διοίκηση Τουρκολιά θα κριθεί στην φάση της συρρίκνωσης της τράπεζας

Η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου από τους ιδιώτες της Εθνικής έδωσε πολύτιμο χρόνο στην διοίκηση Τουρκολιά.
Υπήρξε μεγάλη στήριξη πολιτική και οικονομική ώστε να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου, δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τέτοιο προηγούμενο.
Ο στόχος επιτεύχθηκε αλλά το μέλλον της Εθνικής βραχυχρόνια περνάει μέσα από συρρίκνωση και όχι αύξηση.
Η πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως Αστέρα, Ασφαλιστικής και βεβαίως ενός στρατηγικού ποσοστού της Finansbank θα μειώσουν το ενεργητικό της Εθνικής θα αυξήσουν τα κεφάλαια και θα την καταστήσουν ισχυρή από πλευράς δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Με βάση ένα σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Τρόικα η Εθνική όντας μικρότερη τράπεζα και έχοντας μειώσει στρατηγικά την έκθεση της στην Τουρκία στην δεύτερη φάση αναδιάρθρωσης του κλάδου που θα υλοποιηθεί μετά το haircut θα συγχωνευθεί με άλλη τράπεζα.
Θα πάρουμε τις επιλογές.
Εθνική με την Eurobank.
Αν η Eurobank ιδιωτικοποιηθεί επιτυχώς τότε θα αποφασίσει ο νέος μέτοχος αν θέλει deal με την Εθνική τράπεζα.
Αν η Eurobank δεν ιδιωτικοποιηθεί τότε θα μπορούσε να αποφασίσει ο παλαιός μέτοχος για το τι θα συμβεί και αναφερόμαστε στο ΤΧΣ.
Ωστόσο θα πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος της DGCom της ΕΕ Ανταγωνισμού.
Εθνική – Alpha bank
Τέτοιο deal θα υπάρξει αποκλειστικά και μόνο αν το αποφασίσει η διοίκηση Κωστόπουλου.
Εθνική – Πειραιώς.
Τέτοιο deal θα υπάρξει μόνο αν αποτελεί πολιτική απόφαση λόγω μεγέθους και μόνο αν συναινέσει η Πειραιώς.
Η διοίκηση Τουρκολιά θα κριθεί στις στρατηγικές τις αποφάσεις με κυριότερη αν μπορεί να καλύψει την μαύρη τρύπα των 4,5 δισεκ. ευρώ που κάλυψε με το ΤΧΣ αλλά συνεχίζει να υπάρχει ως «υποχρέωση» της Εθνικής προς το ΤΧΣ.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο το μέλλον των Πειραιώς, Alpha και Eurobank συνδέεται με την αύξηση του μεγέθους τους.
Στην Εθνική το μέλλον της συνδέεται με την συρρίκνωση της.
Η εξέλιξη αυτή θα είναι ο μεγάλος καταλύτης για την Εθνική τράπεζα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης