Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αν δεν υπάρξει ατύχημα με τις καταθέσεις... το ελληνικό banking διασώζεται οριστικά – Περνούν τα νέα stress tests οι τράπεζες και μειώνουν δραστικά τα έξοδα εκ τόκων 2,5 δισεκ. λόγω πτώσης των επιτοκίων και περιορισμού του ELA

Αν δεν υπάρξει ατύχημα  με τις καταθέσεις... το ελληνικό banking διασώζεται οριστικά – Περνούν τα νέα stress tests οι τράπεζες και μειώνουν δραστικά τα έξοδα εκ τόκων 2,5 δισεκ. λόγω πτώσης των επιτοκίων και περιορισμού του ELA
Αν δεν υπάρξει ατύχημα με τις καταθέσεις το ελληνικό banking διασώζεται οριστικά αναφέρει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης.
Η γενική πεποίθηση είναι ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την νέα χρεοκοπία καθώς το haircut η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι μονόδρομος για την Ελλάδα.

Το νέο haircut αν είναι τουλάχιστον 40% ή 100 δισεκ. ευρώ θα αλλάξει ριζικά όλο το προφίλ ρίσκου της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο οι τραπεζίτες ανησυχούν μήπως στην λογική των ανταλλαγμάτων που θα θυσιάσει η Ελλάδα προς την Τρόικα και την ΕΕ βρεθούν στο στόχαστρο και οι καταθέσεις.
Αν εμπλακούν οι καταθέσεις θα αποσταθεροποιηθεί πλήρως η οικονομία και η κοινωνία θα καταρρεύσει κάθε προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδος θα δημιουργηθούν βίαια φυγόκεντρες τάσεις, θα προκληθεί χάος.
Η προστασία των καταθέσεων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του Γιώργου Προβόπουλου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Προβόπουλος έχει δώσει διαρκή σταθερό αγώνα για την προστασία των ελληνικών καταθέσεων.
Αν δεν υπάρξει λοιπόν ατύχημα και οι καταθέσεις δεν εμπλακούν τότε το ελληνικό banking θα έχει διασωθεί.
Δεν χρειάζεται να αναφερθεί αν υπάρξει ατύχημα με τις καταθέσεις, το ελληνικό banking θα αποσταθεροποιηθεί η χώρα οα οδηγηθεί στην διάλυση.
Άρα λοιπόν οι καταθέσεις πρέπει να προστατευθούν κατά τρόπο απόλυτο σαφή ξεκάθαρο χωρίς υπονοούμενα.
Για ανταλλάγματα η Ελλάδα μπορεί να δώσει πολλά άλλα αλλά σίγουρα όχι τις καταθέσεις.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο τραπεζίτη «αν διασωθούν οι καταθέσεις, αν δεν υπάρξει ατύχημα με τις καταθέσεις το ελληνικό banking δεν έχει να ανησυχεί.
Τα stress tests θα τα περάσουν οι τράπεζες και τα έως 5 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακή ζημία από την Blackrock – την νέα που θα προκύψει – θα απορροφηθεί από τα έσοδα που θα παράξουν οι τράπεζες εσωτερικά.
Ενδεικτικά αναφέρει ο τραπεζίτης ότι «τα έσοδα μπορεί να αυξηθούν ακόμη και αν δεν αυξάνονται….
Π.χ. αν μειωθούν τα έξοδα εκ τόκων των τραπεζών, αυξάνεται το καθαρό έσοδο και ας μην έχουν αυξηθεί τα δομικά – πρωτογενή έσοδα από δάνεια και προμήθειες.
Μόνο η μείωση κατά 1% στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων που στο σύστημα φθάνουν τα 100 δισεκ. ευρώ είναι ετήσιο όφελος 1 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι συνολικές καταθέσεις είναι 162,65 δισεκ. ευρώ.
Επίσης από την δραστική μείωση του ELA από τα 122 δισεκ. πριν μήνες στα 20,8 δισεκ. τον Ιούνιο του 2013 προκύπτει μια ετησιοποιημένη μείωση σε έξοδα εκ τόκων πάνω από 1,5 δισεκ.
Το επιτόκιο του ΕLA ήταν 3% και έχει υποχωρήσει 2,75%.
Να αναλογιστούμε το 3% στα 122 δισεκ. είναι ετησιοποιημένη επιβάρυνση 3,6 δισεκ. ευρώ σε τόκους και να το συγκρίνουμε με τα 2,75% στα 20,8 δισεκ. ευρώ δηλαδή ετησιοποιημένη επιβάρυνση 572 εκατ ή 47 εκατ τον μήνα για τις τράπεζες.
To συμπέρασμα είναι το εξής.
Αν η Ελλάδα αποφύγει το ατύχημα στις καταθέσεις και προχωρήσει το haircut τότε οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο θα έχουν διασωθεί γιατί κεφαλαιακά είναι ισχυρές αλλά θα εισέλθουν σε φάση ανάκαμψης για πρώτη φορά μετά από 5,5 χρόνια.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης