Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ταυτοποίηση Στουρνάρα με την Τρόικα θα βλάψει την κυβέρνηση – Οι πλειστηριασμοί ακινήτων μπορεί να προκαλέσουν πολιτικό ατύχημα – Πιθανό σενάριο να τεθούν τόσα κριτήρια που να καθιστούν τον νόμο ανενεργό ή να μετατεθούν οι αποφάσεις

 Η ταυτοποίηση Στουρνάρα με την Τρόικα θα βλάψει την κυβέρνηση – Οι πλειστηριασμοί ακινήτων μπορεί να προκαλέσουν πολιτικό ατύχημα – Πιθανό σενάριο να τεθούν τόσα κριτήρια που να καθιστούν τον νόμο ανενεργό ή να μετατεθούν οι αποφάσεις
Το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.
Οι τράπεζες όντως πρέπει να βρουν λύση για τα προβληματικά δάνεια που αγγίζουν τα 68 δισεκ. ευρώ.

Ειδικά στα στεγαστικά που αφορά 285 χιλιάδες δάνεια το βασικό πρόβλημα εστιάζεται σε 185 χιλιάδες δάνεια.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών αδυνατεί να πληρώσει λόγω της οικονομικής χρεοκοπίας της χώρας και της εξάντλησης των ελάχιστων εισοδημάτων.
Αξιολογώντας αυτές τις παραμέτρους εξάγονται δύο συμπεράσματα στην περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία.
Οι περισσότεροι, σχεδόν όλοι θα υπαχθούν σε ειδικές ρυθμίσεις και ως εκ τούτου θα προστατεύσουν το σπίτι τους άρα ο νόμος θα κριθεί αναποτελεσματικός.
Ταυτόχρονα ακόμη και να μην συμβεί αυτό και να υπαχθούν π.χ. 60 χιλιάδες ακίνητα στην διαδικασία των πλειστηριασμών, υπάρχει κανείς αφελής που να πιστεύει ότι οι τράπεζες θα πωλήσουν 60 χιλιάδες ακίνητα σε μια νεκρή κτηματαγορά;
Ακόμη και αν μπορούσαν να πωληθούν λόγω της δυσανάλογης μικρής ζήτησης σε σχέση με την προσφορά οι τιμές θα κατέρρεαν.
Αν συμβεί αυτό δηλαδή καταρρεύσουν οι τιμές τότε το πλέον πιθανό σενάριο είναι να χάσουν σε αξία οι τράπεζες καθώς τα collaterals θα έχουν καταπέσει.
Ταυτόχρονα η πτώση των τιμών των ακινήτων θα προκαλέσει πρόβλημα και στα εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς η αξία των εγγυήσεων θα είναι χαμηλότερη των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες.
Πρακτικά λοιπόν είναι φαύλος κύκλος, οι πλειστηριασμοί θα οδηγήσουν σε τραπεζικό, κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα λόγω των αντιδράσεων σε πολιτικό επίπεδο είναι ορατός ο κίνδυνος πολιτικού ατυχήματος.
Αν καταψηφιστεί το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς η κυβερνητική συνοχή θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα ίσως ακόμη και να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση.
Ο Γ. Στουρνάρας ο υπουργός Οικονομικών – που μέχρι τώρα έχει κινηθεί πολύ αξιοπρεπώς – δεν θα πρέπει να ταυτίζεται τόσο πολύ με την Τρόικα.
Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να βλάψει την κυβέρνηση και να την βλάψει σοβαρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης