Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πόσο μπορεί να μειωθεί το ελληνικό χρέος από την διαδικασία εξάσκησης των warrants αλλά και των κεφαλαίων που θα αποπληρώσουν οι τράπεζες; Από τα 43 δισεκ. ΤΧΣ και προνομιούχων….το πολύ 13-15 δισεκ.

Πόσο μπορεί να μειωθεί το ελληνικό χρέος από την διαδικασία εξάσκησης των warrants αλλά και των κεφαλαίων που θα αποπληρώσουν οι τράπεζες; Από τα 43 δισεκ. ΤΧΣ και προνομιούχων….το πολύ 13-15 δισεκ.
(upd) Πόσο μπορεί να μειωθεί το ελληνικό χρέος από την διαδικασία εξάσκησης των warrants αλλά και των κεφαλαίων που θα αποπληρώσουν οι τράπεζες;
Από τα 43 δισεκ. ΤΧΣ και προνομιούχων….το πολύ 13-15 δισεκ.

Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση – κατά την άποψη μας η λανθασμένη εντύπωση – ότι οι τράπεζες και ειδικά οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούσαν μέσω της διαδικασίας εξάσκησης των warrants να συμβάλλουν στην μείωση του χρέους καθώς θα επιστρέφουν κεφάλαια στο ΤΧΣ.
Όμως αξιολογώντας τα δεδομένα το ΤΧΣ έχει επενδύσει 39 δισεκ. ευρώ περίπου και 4 δισεκ. το ελληνικό κράτος μέσω προνομιούχων μετοχών.
Από αυτά τα 39 δισεκ. του ΤΧΣ πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 12 δισεκ. σε funding gap δηλαδή σε ρευστότητα που έχει καταβάλλει το Ταμείο και τα οποία δεν θα επιστραφούν.
Επίσης περίπου 5 δισεκ. κάλυψαν τις μαύρες τρύπες των τραπεζών Εθνικής και Eurobank και τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να επιστραφούν γιατί ακόμη και αν βρεθούν πρόσθετα κεφάλαια κάποια εξ αυτών θα πρέπει να κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών για να μην μετατραπούν σε κοινές μετοχές.
Άρα από τα 39 δισεκ. ευρώ περίπου 17 δισεκ. ευρώ δεν μπορούν να επιστραφούν.
Απομένουν άλλα 22 δισεκ. ευρώ.
Υπάρχει ενδεχόμενο οι μέτοχοι να καταβάλλουν επιπλέον 22 δισεκ. για να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών;
Φαντάζει πολύ δύσκολο έως αδύνατο.
Με βάση όλες τις ενδείξεις και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από το ΤΧΣ περί τα 13-15 δισεκ. ευρώ.
Άρα το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί από την συνεισφορά των ιδιωτών μετόχων περίπου 13 με 15 δισεκ. ευρώ όσα δηλαδή είχε προβλέψει στο παρελθόν και το ΔΝΤ.

(Πρώτη ενημέρωση: 25 Αυγούστου 2013 ώρα 8:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης