Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μελετήσει δύο «ιδανικά σενάρια» για το χρέος – Haircut έως 100 δισ. αλλά με ανταλλάγματα σοκ ή έμμεσο haircut με 25 έτη επιμήκυνση των δανείων και εμπλοκή του ESM – Για να διασωθεί η Ελλάδα το χρέος να ξαναγίνει ιδιωτικό

 Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μελετήσει δύο «ιδανικά σενάρια» για το χρέος – Haircut έως 100 δισ. αλλά με ανταλλάγματα σοκ ή έμμεσο haircut με 25 έτη επιμήκυνση των δανείων και εμπλοκή του ESM – Για να διασωθεί η Ελλάδα  το χρέος να ξαναγίνει ιδιωτικό
Δυο «ιδανικά σενάρια» έχουν μελετήσει οι διευθύνσεις οικονομικών μελετών δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών αποτιμώντας τα υπερ και κατά του κάθε σεναρίου με βασικό στρατηγικό στόχο, το πώς θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος που έχει εκτιναχθεί στα 317 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί προκαταβολικά ότι και τα δύο σενάρια θα απαιτήσουν ισχυρά ανταλλάγματα. Ήδη οι Γερμανοί Αριστεροί προτείνουν να φορολογηθούν με συντελεστή 50%, οι έλληνες πλούσιοι με περιουσία άνω του 1 εκ ευρώ.

Όμως ενώ τα δύο εναλλακτικά σενάρια πραγματεύονται το πώς θα μειωθεί το χρέος που προφανώς είναι απόλυτη προτεραιότητα ακόμη δεν έχει ανοίξει ένα άλλο τεράστιας στρατηγικής σημασίας ζήτημα πως θα πληρωθούν τα δάνεια που σύναψε η Ελλάδα πως θα αποπληρώσει το νέο χρέος του δημόσιου τομέα.
Καλώς ή κακώς η Ελλάδα ακόμη και αν υιοθετηθεί μια λύση διάσωσης της τύπου άμεσου ή έμμεσου haircut θα κληθεί στην επόμενη φάση να αποπληρώσει το εναπομείναν νέο χρέος.
Το ερώτημα είναι πως θα το πράξει;
Όλες οι χώρες του πλανήτη δανείζονται από τις αγορές για να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες των προϋπολογισμών τους ή να αποπληρώσουν παλαιότερα δάνεια.
Η Ελλάδα λοιπόν για να διασωθεί θα πρέπει εκ νέου να μετατρέψει το χρέος από κρατικό σε ιδιωτικό δηλαδή θα πρέπει η Ελλάδα να αντικαταστήσει με ιδιωτικά δανειακά κεφάλαια τα δάνεια της Τρόικα και της ΕΕ.
Αυτό προφανώς σε αυτή την φάση είναι αδύνατο να συμβεί αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και στο μακρινό μέλλον η Ελλάδα να μην προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια λόγω της προϊστορίας του κουρέματος του haircut και των απωλειών που υπέστησαν οι ιδιώτες επενδυτές ειδικά οι τράπεζες και οι μικροομολογιούχοι.
Ποιος έλληνας επενδυτής θα αγόραζε ελληνικό μεσοχρόνιο χρέος πλην από έντοκα γραμμάτια;
Το ελληνικό δημόσιο χρέος που προέρχεται από δάνεια του δημόσιου τομέα πρέπει να αντικατασταθεί με κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα.
Η Ελλάδα απέχει πολύ από αυτό τον στόχο, είναι αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο όχι μόνο στο ορατό αλλά και στο απώτερο μέλλον.
Το πρόβλημα αυτό όχι μόνο δεν έχει λυθεί.
Απλά δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε αυτή την φάση.

Τα δύο βασικά σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι τράπεζες

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες δύο κορυφαίες ελληνικές τράπεζες έχουν επεξεργαστεί δύο βασικά σενάρια για το ελληνικό χρέος.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα αλλά υπάρχει η διαφορά της χρονικής εμφάνισης του οφέλους.
Η μια λύση έχει άμεσο όφελος και η άλλη μακροπρόθεσμο.
Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι προ του PSI+  είχε φθάσει το ελληνικό χρέος στα 335 δισεκ. ευρώ και μετά το PSI+ με βάση την ενημέρωση από το ΥΠΟΙΚ θα προσεγγίσει τα 317 δισεκ. ευρώ και ενώ έχουν προηγηθεί 2 haircut με κυριότερο το δεύτερο το PSI+ ύψους 105 δισεκ. ευρώ και βεβαίως η επαναγορά χρέους.
Η Ελλάδα χρειάζεται με μαθηματική ακρίβεια ελάφρυνση στο χρέος και οι τρόποι είναι δύο

Haircut αλλά με επώδυνα ανταλλάγματα – Συν το άμεσο όφελος πλην οι πολιτικές αντιδράσεις στην ΕΕ

Ο άμεσος και ο πιο αποδοτικός δηλαδή να σημειωθεί haircut στο χρέος π.χ. 40% ή 100 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή από τα δύο δάνεια των 245 δισεκ. ευρώ η Ελλάδα να ζητήσει haircut 40% ή 100 δισεκ. ευρώ περίπου.
Το θετικό του σεναρίου αυτού είναι ότι θα έχει άμεσο όφελος στην Ελλάδα.
Το θετικό σοκ θα είναι τεράστιο αρκεί βεβαίως να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.
Το αρνητικό του σεναρίου είναι ότι είναι από δύσκολο έως αδύνατο τα κοινοβούλια π.χ. της Γερμανίας ή Ολλανδίας ή Γαλλίας να δεχθούν να χάσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι πολίτες τα κεφάλαια που δάνεισαν στην Ελλάδα.
Μια ζωτική παράμετρος αυτού του σεναρίου είναι ότι ακόμη και αν προχωρούσε το haircut που αντικειμενικά είναι καλύτερη λύση θα ζητηθούν ανταλλάγματα σοκ.
Δεν θα είναι μόνο τα ενεργειακά κοιτάσματα και αποθέματα, μπορεί να είναι και δέσμευση εσόδων, ακόμη και οι καταθέσεις ή ο χρυσός που δεν φθάνει να καλύψει καμία ανάγκη γιατί φθάνει έως τα 4,3 δισεκ. ευρώ.
Το ρίσκο των ανταλλαγμάτων θα είναι τεράστιο, επώδυνο και σίγουρα θα σοκάρει βίαια την ελληνική κοινωνία.
Τίποτε στην ζωή δεν δίδεται χωρίς αντάλλαγμα.
Το haircut ωστόσο θα σηματοδοτούσε πλήρη αλλαγή κατεύθυνσης για την Ελληνική οικονομία από ύφεση και αδιέξοδο σε σταθεροποίηση και προοπτική.
Για το χρηματιστήριο και ειδικά για τα warrants αυτή η εξέλιξη θα ήταν ΙΔΑΝΙΚΗ.
Λόγω haircut θα σημειωνόταν ένα ράλι απίστευτων διαστάσεων, παλμού και δυναμικής.

Έμμεσο haircut με 25 χρόνια επιμήκυνση των δανείων, ESM, μείωση επιτοκίων και νέο δάνειο έως 20 δισεκ.

Ο δεύτερος τρόπος μείωσης του χρέους είναι συνδυασμός πραγμάτων.
Θα περιλαμβάνει αρχικά το νέο δάνειο των 20 δισεκ. ευρώ που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα στα μέσα του 2014 για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και γιατί ακόμη δεν θα έχουν ανοίξει οι αγορές.
Το μοντέλο λοιπόν θα είναι το εξής.
Α)Επιμήκυνση των δανείων κατά 25 χρόνια.
Δηλαδή αντί για 10 χρόνια τα δάνεια θα λήγουν σε 25 χρόνια.
Β) Μείωση των επιτοκίων στο 2,5%.
Μόνο από αυτά τα δύο μέτρα επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων η Ελλάδα σε βάθος χρόνου θα μείωνε το χρέος κατά 65 δισεκ. ευρώ.
Γ)Ταυτόχρονα  αν μεταφέρονταν από το ΤΧΣ στον ESM στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης περί τα 25 δισεκ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το χρέος θα μειωνόταν αναλογικά κατά 25 δισεκ.
Δ)Επίσης αν και οι Κεντρικές τράπεζες και ειδικά η ΕΚΤ αποδέχονταν  να συμμετάσχουν στην μείωση του ελληνικού χρέους θα συνεισέφεραν  10 δισεκ. ευρώ.
Όλα αυτά μαζί είναι 100 δισεκ. ευρώ εφόσον καταγραφούν σε παρούσες αξίες.
Είναι προφανές ότι η διαφορά του haircut από την επιμήκυνση διαφέρει στον χρόνο εμφάνισης του οφέλους.
Παράλληλα στο μεν haircut καταγράφεται αντικειμενική μείωση χρέους ενώ στην επιμήκυνση απλά παρατείνεται ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων και το χρέος δεν μειώνεται.
Εξαιρείται μόνο η περίπτωση του ESM που εκεί έχουμε καθαρή μείωση χρέους.
Σε αυτό το σενάριο η άνοδος στην αγορά θα ήταν πιο αργή, τα warrants θα κατέγραφαν μεγάλη άνοδο.
Τα warrants θα υπεραποδόσουν και στα δύο σενάρια, ενώ θα καταρρεύσουν αν δεν υλοποιηθεί κανένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ή η Ελλάδα πάρει πάλι την κάτω βόλτα.
Με βάση τα δύο βασικά σενάρια η Ελλάδα και το χρηματιστήριο ίσως να μπορούν σιγά σιγά να βλέπουν όντως φως στο βάθος του τούνελ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης