Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κινδυνεύει η ελληνικότητα των τραπεζών; - Η μεταφορά κεφαλαίων του ΤΧΣ στον ESM θα μειώσει αναλογικά το δημόσιο χρέος αλλά θα χαθεί ο έλεγχος των τραπεζών από το ελληνικό κράτος και θα περάσει σε ένα μηχανισμό που ελέγχει η Τρόικα

Κινδυνεύει η ελληνικότητα των τραπεζών; -  Η μεταφορά κεφαλαίων του ΤΧΣ στον ESM θα μειώσει αναλογικά το δημόσιο χρέος αλλά θα χαθεί ο  έλεγχος των τραπεζών από το ελληνικό κράτος και θα περάσει σε ένα μηχανισμό που ελέγχει η Τρόικα
Η μεταφορά κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι μεν ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο αλλά υπαγόμενο στο ελληνικό ευρύτερο δημόσιο τομέα στον ESM στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα εκπονηθεί για την Ελλάδα ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος έχει ορισμένα θετικά και ορισμένα αρνητικά στοιχεία.

Το θετικό στοιχείο είναι το προφανές θα μειωθεί το ελληνικό χρέος αναλογικά.
Αν περάσουν στον ESM π.χ. 25 δισεκ. θα μειωθεί το χρέος 25 δισεκ. αν περάσουν 50 δισεκ το σύνολο δηλαδή τότε θα μειωθεί το χρέος 50 δισεκ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή είναι αντικειμενικά θετική.
Όμως μια παράμετρος που δεν έχει αξιολογηθεί σε όλη της την διάσταση είναι ότι αν μεταφερθούν όλα τα κεφάλαια του ΤΧΣ στον ESM, ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών θα περάσει από το ελληνικό δημόσιο στην Τρόικα.
Βέβαια το ΤΧΣ θα συνεχίσει να υφίσταται θα λειτουργεί ως θυγατρική ή παράρτημα στην Ελλάδα αλλά τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει ο ESM και όχι το ελληνικό κράτος.
Η ανεξαρτησία των ελληνικών τραπεζών θα είναι το ζητούμενο.
Πολλοί θεωρούν ότι η Ευρώπη κινείται με κανόνες και αρχές και πιστεύει στην ελεύθερη αγορά άρα οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε.
Ωστόσο το μείζον ζήτημα της αναδιάρθρωσης χρέους που θα τεθεί για την Ελλάδα θα εμπεριέχει και ανταλλάγματα και ο έλεγχος των τραπεζών ίσως να είναι ένας τρόπος να ελεγχθεί πλήρως η ελληνική οικονομία.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην διαχείριση αυτού του ζητήματος.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:13 27 Αυγούστου 2013)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης