Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Βαλκάνια και πιστωτική επέκταση των ελληνικών τραπεζών στο επίκεντρο της DGCom που έρχεται στην Αθήνα – Προτείνει θεραπεία σοκ στα Βαλκάνια στις θυγατρικές των τραπεζών και μείωση προσωπικού – Πιέσεις για τους πλειστηριασμούς

 Βαλκάνια και πιστωτική επέκταση των ελληνικών τραπεζών στο επίκεντρο της DGCom που έρχεται στην Αθήνα – Προτείνει θεραπεία σοκ στα Βαλκάνια στις θυγατρικές των τραπεζών  και  μείωση προσωπικού – Πιέσεις για τους πλειστηριασμούς
Τα Βαλκάνια και η πιστωτική επέκταση θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εκπροσώπων της DGCom της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που έρχονται στην Ελλάδα στις 17 Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ των στελεχών που θα επισκεφτούν την Ελλάδα θα είναι και ο σκληροπυρηνικός G. Koopman deputy director με εξειδίκευση στα state aid δηλαδή στις κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές προκρίνονται και προτείνονται ειδικά για τα Βαλκάνια λύσεις – θεραπεία σοκ ώστε να καταστούν βιώσιμες οι ελληνικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και να μειωθεί δραστικά το υψηλό κόστος.  
Η DGCom και Τρόικα προωθεί την εξής λύση για τα Βαλκάνια.
Να εξεταστούν με κριτήρια, κεφαλαίων, ρευστότητας, προοπτικών κερδοφορίας και μεριδίων αγοράς σε ποιες χώρες οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να παραμείνουν και σε ποιες να αποχωρήσουν.
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση της Τρόικα είναι αν αποφασίσουν οι τράπεζες να αποχωρήσουν π.χ. από την Βουλγαρία ή την Ρουμανία να συγχωνεύσουν οι ελληνικές τράπεζες τις θυγατρικές τους στις χώρες αυτές και να τις πωλήσουν σε άλλη τράπεζα ή επενδυτή ή να τις διατηρήσουν μοιράζοντας τις γεωγραφικές ζώνες.
Το σκεπτικό της λύσης αυτής είναι ότι αλλιώς πωλείται ένα περιουσιακό στοιχείο με κατακερματισμένα μερίδια αγοράς και αλλιώς να κατέχει π.χ. το 25% του μεριδίου αγοράς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν κάποια τράπεζα αντιδρά π.χ. στην πώληση αλλά συμφωνούν όλες οι άλλες την λύση θα δίνει το ΤΧΣ που είναι και ο βασικός μέτοχος όλων των τραπεζών.
Μην λησμονούμε ότι το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος μπορεί να επιβάλλει τους σχεδιασμούς του για οποιαδήποτε θέμα.
Άλλη πρόταση που έχει εξεταστεί είναι αν π.χ. σε μια χώρα Ρουμανία μια ελληνική τράπεζα έχει μεγάλη δραστηριότητα και οι υπόλοιπες ελληνικές μικρότερη τότε όλες οι υπόλοιπες θυγατρικές να εξαγοράζονται ή συγχωνεύονται με την θυγατρική της τράπεζας που έχει την ισχυρότερη παρουσία.
Επίσης θα ληφθούν υπόψη και τα υψηλά λειτουργικά κόστη και κυρίως το υπεράριθμο προσωπικό.
Με βάση ενδείξεις αναμένεται να μειωθούν σε πρώτη φάση κατά 3000 άτομα οι εργαζόμενοι στα Βαλκάνια.
Για την Finansbank η Τρόικα αναφέρει ότι θα πρέπει πριν εξεταστεί η πώληση της Finansbank να διερευνηθούν τα εξής
1)Μπορεί η Εθνική να ενισχύσει τα οριακά της κεφάλαια με πώληση άλλων περιουσιακών στοιχείων π.χ. ασφαλιστική, Αστέρας, ή Βαλκάνια;
2)Πουλώντας ένα στρατηγικό ποσοστό στην Finansbank θα επηρεαστεί η κερδοφορία του ομίλου;
3)Τα κεφάλαια που θα λάβει θα καλύψουν κεφαλαιακές ανάγκες αλλά μπορεί να καταστήσουν φτωχό τον ισολογισμό της Εθνικής;  

Πιστωτική επέκταση

Είναι προφανές ότι η DGCom θα πάρει θέση και στο ζήτημα της πιστωτικής επέκτασης που λιμνάζει και βεβαίως στο θέμα των πλειστηριασμών.
Παρ΄ ότι μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει επίσημα θέση ωστόσο αναμένονται έμμεσες πιέσεις ώστε να αρθούν οι ρήτρες που πάγωναν τους πλειστηριασμούς.
Οι τράπεζες ωστόσο είναι πολύ διστακτικές
Οι αντικειμενικοί λόγοι που η πιστωτική επέκταση ή καλύτερα πιστωτική συρρίκνωση  βρίσκεται στο -4% είναι….  
Χάθηκαν καταθέσεις ύψους 75 δισεκ. ευρώ από τα 237,5 δισεκ. στα 162 δισεκ. ευρώ υποχώρησαν οι καταθέσεις και ταυτόχρονα μεταξύ δανείων 222 δισεκ. ευρώ και καταθέσεων 162 δισεκ. ευρώ υπάρχει έλλειμμα ρευστότητας 60 δισεκ. ευρώ.
Κοινώς και απλώς οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν την οικονομία.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι αρνητικοί ρυθμοί  στην πιστωτική επέκταση θα παραμείνουν έως και το 2015 άρα αύξηση δανείων από το 2016.
Δυστυχώς όλα αυτά ήταν και είναι γνωστά.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης