Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου των τραπεζών – Μειώθηκε το ELA, μειώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και…οι προβλέψεις και διασώθηκαν τα προσχήματα – Τα κεφάλαια αρχίζουν να συρρικνώνονται και η Blackrock ακόμη δεν ξεκίνησε

 Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου των τραπεζών – Μειώθηκε το ELA, μειώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και…οι προβλέψεις και διασώθηκαν τα προσχήματα  – Τα κεφάλαια αρχίζουν να συρρικνώνονται και η Blackrock ακόμη δεν ξεκίνησε
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από τα αποτελέσματα των 6 (μόνο 6 έμειναν τελικά) ελληνικών τραπεζών στο α΄ 6μηνο του 2013.
Με βάση τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα τα οποία με βάση σπουδαιότητας είναι

1)Τα κεφάλαια των τραπεζών μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου οριοθετήθηκαν για τις τράπεζες και αρχίζουν να μειώνονται.
Οι τράπεζες ενίσχυσαν τα κεφάλαια τους τα οποία αρχίζουν να μειώνονται.
Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών πρέπει πάσει θυσία να προστατευθεί γιατί η νέα χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ θα είναι πολύ επώδυνη.
2)Εθνική και Eurobank συνεχίζουν να εμφανίζουν κεφαλαιακό πρόβλημα ενώ διαθέτουν χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Στην Eurobank είναι μόλις 8,1% και στην Εθνική 9,2% με πολλά ερωτηματικά αν όντως είναι 9,2%.
3)Κατά ένα παράδοξο τρόπο ορισμένες τράπεζες μείωσαν τις νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Την ώρα που η Blackrock θα καταλήξει σε νέες ζημίες μεταξύ 5 με 7 δισεκ. ευρώ ορισμένες ελληνικές τράπεζες μειώνουν τις προβλέψεις.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι λογική πάσχει εκ της λογικής.
4)Η μείωση του ELA με κόστος 3% ή 2,75% αλλά και η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων συνέβαλλαν ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από τόκους.
Η εξέλιξη αυτή ήταν πολύ σημαντική γιατί έσωσε τα προσχήματα στις ελληνικές τράπεζες.
Οι επιδόσεις των τραπεζών πάσχουν και στηρίζονται σε έκτακτα ή σε αναβαλλόμενους φόρους.
5)Ορισμένες τράπεζες ανακάλεσαν παλαιές προβλέψεις εξέλιξη που παραμόρφωσε τα αποτελέσματα.
Είχαν διενεργήσει σε ορισμένα assets προβλέψεις πριν 2-3 χρόνια και τώρα τις ανακάλεσαν τις προβλέψεις.
Λογιστικοποίησαν παρελθούσα πρόβλεψη την οποία την μετέτρεψαν σε κέρδος.
Αυτό ονομάζεται αλχημεία.

Η Εθνική το 9,2% core tier 1 είναι το μεγάλο της πρόβλημα

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 344 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα προήλθαν 5 εκατ και από την Finansbank 332 εκατ ευρώ αποδεικνύοντας ότι αποτελεί διαχρονικά το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής.
Το συνολικό ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 110,434 δισεκ. ευρώ και το core tier 1 ανήλθε στο 9,2%.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι προφανώς και η καλή συμπεριφορά των καθαρών εσόδων από τόκους στο α΄ 6μηνο του 2013, που ανήλθαν στα 1,609 δισεκ. ευρώ μειωμένα κατά 9% αλλά βελτιωμένα στο β΄ τρίμηνο του 2013 στα 837 εκατ από 772 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2013.
Και ενώ όλα αυτά τα στοιχεία εκ πρώτης όψεως διαμορφώνουν μια θετική σχετικά εικόνα για την οικονομική κατάσταση της Εθνικής αξιολογώντας τα αναλυτικά στοιχεία τα συμπεράσματα αλλάζουν.
Υπάρχουν ορισμένες πτυχές στις λογιστικές καταστάσεις 6μήνου που προβληματίζουν ή τουλάχιστον δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο από την ανάλυση.
Τα «παράδοξα» είναι
1)Πως ενώ το ενεργητικό της Εθνικής από 104,154 δισεκ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο αυξήθηκε στα 110,4 δισεκ. ευρώ και ταυτόχρονα το RWAs , το σταθμισμένο ενεργητικό μειώνεται στα 54,104 δισεκ. ευρώ.
Το παράδοξο δεν είναι μόνο αυτό γιατί και το ενεργητικό της Finansbank αυξάνεται ενδεικτικά το RWAa στα 51,98 δισεκ. τουρκικές λίρες.
Για τους μη μυημένους η ουσιώδης διαφορά μπορεί να είναι αδιάφορη.
Όμως με βάση το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό καθορίζονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
2)Η Εθνική τράπεζα πριν 2-3 τρίμηνα είχε ανακοινώσει ότι αφαιρεί περίπου 3,4 δισεκ. σε δάνεια από τον ισολογισμό της Finansbank ώστε να αποτιμήσει με εταιρικά πρότυπα τον σταθμισμένο τους κίνδυνο με βάση τα IAS.
Χρειαζόταν απόφαση από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και με βάση μη διασταυρωμένη πληροφορία η Κεντρική Τράπεζα ακόμη δεν έχει εγκρίνει το αίτημα αυτό.
Θα ήταν σκόπιμο η Εθνική να το αποσαφηνίσει.
3)Το Core tier 1 μειώθηκε ακόμη περισσότερο στο β΄ τρίμηνο του 2013 στα 4,948 δισεκ. ευρώ ενώ τα συνολικά κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 5,074 δισεκ. ευρώ υπήρξε σημαντική μείωση μεταξύ των δύο τριμήνων.
4)Με βάση την ανάλυση για τις παραμέτρους που επέδρασαν θετικά ή αρνητικά στα κεφάλαια προκύπτει ότι οι συναλλαγματικές διαφορές λόγω τουρκικής λίρας έπληξαν πολύ σημαντικά τα κεφάλαια αλλά θετικά συνέβαλλαν τα κεφάλαια της FBBank και θετικότερα θα συμβάλλουν τα κεφάλαια της Probank.
Μπορεί να ειπωθεί ότι FBBank αύξηση κατά +95 mn τα κεφάλαια όταν η επαναγορά των μετοχών στις ΗΠΑ αύξησε τα κεφάλαια κατά +73 mn.
5)Προκαλεί απορία πως προέκυψε το DTA deferred tax assets δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογία 208 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2013.
Πληροφορούμαστε ότι αυτή η αναβαλλόμενη φορολογία είχε θεωρηθεί ως μη γενόμενη και δεν είχε λογιστικοποιηθεί στον ισολογισμό αλλά εμφανίζεται μετά από καιρό στα αποτελέσματα επιδρώντας προφανώς θετικά εφάπαξ αλλά θετικά στα αποτελέσματα.
6)Προκαλεί απορία η πολιτική προβλέψεων της Εθνικής όσον αφορά τα επισφαλή δάνεια.
Πολλοί μπορεί να υποστηρίξουν ότι η Εθνική επειδή ελεγχόταν από τις αμερικανικές αρχές ακολουθούσε πιο αυστηρά μοντέλα όσον αφορά τα επισφαλή δάνεια.
Η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα που μειώνει τις προβλέψεις της στα 853 εκατ το α΄ 6μηνο του 2013 από 1,12 δισεκ. το α΄ 6μηνο του 2012.
Στο α΄ τρίμηνο του 2013 οι προβλέψεις έφθασαν στα 428 εκατ και στο β΄ τρίμηνο στα 425 εκατ.
7)Προκαλεί απορία η ακύρωσης της πρόβλεψης στο 30ετές ομόλογο που κατέχει η Εθνική και δεν συμμετείχε στο PSI+ και για το οποίο οι αμερικανικές εποπτικές αρχές της κεφαλαιαγοράς είχαν ζητήσει να διενεργηθεί πρόβλεψη.
Η Εθνική τράπεζα θα πρέπει να διευκρινίσει αν όντως ακύρωσε την πρόβλεψη και αν αυτό συνέβη ποιο είναι το αιτιολογικό.
8)Τα αποτελέσματα της Εθνικής με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις ήταν 344 εκατ σε επίπεδο ομίλου και 5 εκατ σε επίπεδο μητρικής Ελλάδος.
Ωστόσο αφαιρώντας τα έκτακτα ή αναβαλλόμενη φορολογία τα τελικά αποτελέσματα είναι κέρδη σε ενοποιημένη βάση 136 εκατ ευρώ σε επίπεδο α΄ 6μήνου και -203 εκατ ευρώ ζημίες στην μητρική Ελλάδος.
9)Θετική εξέλιξη αποτελεί η μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα, τάση που παρατηρείται σε όλες τις τράπεζες.
Συνολικά έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα 22,6 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 800 εκατ ELA, 9,8 δισεκ. ομόλογα EFSF που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ΕΚΤ και περίπου 12 δισεκ. ΕΚΤ.
10)Οι σωρευτικές προβλέψεις της Εθνικής είναι 7,67 δισεκ. ευρώ σε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 69 δισεκ. όταν η Πειραιώς εμφανίζει προβλέψεις σωρευτικές 12,3 δισεκ. ευρώ σε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 75,3 δισεκ. ευρώ.

Πειραιώς στα 12,3 δισεκ. οι προβλέψεις – Παραμένουν υπαρκτό πρόβλημα

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία περιείχε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου του νέου ομίλου της τράπεζας Πειραιώς.
Λόγω της αρνητικής υπεραξίας από τις κυπριακές τράπεζες κατάγραψε κέρδη 3,509 δισεκ. ευρώ στο α΄ 6μηνο του 2013.
Από τα γενικά στοιχεία των αποτελεσμάτων είναι ότι όπως αναμενόταν τα καθαρά έσοδα από τόκους βελτιώθηκαν λόγω μείωσης του κόστους από ELA και τόκους καταθέσεων.
Να σημειωθεί ότι το ELA μειώθηκε στα 500 εκατ ευρώ σχεδόν μηδενίστηκε.
Η Πειραιώς έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα 16 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων από την ΕΚΤ 10,6 δισεκ. μέσω ομολόγων EFSF πάλι από την ΕΚΤ 4,6 δισεκ.
Συνολικά έχει αντλήσει 16 δισεκ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από Πειραιώς, ΑΤΕ και Κυπριακές διαμορφώθηκαν στα 332 εκατ ευρώ, η μείωση του ELA επέφερε μείωση εξόδων από τόκους 58 εκατ ενώ ζημίες που - ωστόσο περιορίζονται - εμφάνισαν η Millennium bank -33 εκατ ευρώ και η Geniki bank -22 εκατ ευρώ.
Επίσης από το εξωτερικό εμφάνισε ζημίες 100 εκατ ευρώ και προφανώς χρειάζεται μια ριζική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του εξωτερικού.
Στην Ελλάδα ο όμιλος της Πειραιώς διαθέτει 95 δισεκ. δάνεια ενώ το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώνεται στα 60,2 δισεκ. ευρώ.
Τα tangible book value διαμορφώνονται στα 8,3 δισεκ. στο α΄6μηνο του 2013 από 8,8 δισεκ. ευρώ το α΄ τρίμηνο.
Το core tier 1 διαμορφώθηκε στο 13,8% παραμένει το υψηλότερο στον κλάδο αλλά μειωμένο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2013 που ήταν στα επίπεδα του 14,5%.
Στην Ελλάδα η Πειραιώς διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων 1228 που αντιστοιχεί στο 34% του συνόλου  και τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στις καταθέσεις 29% στα δάνεια 29% και στα ATMs 34%.  
Οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια, σε σωρευμένη βάση διαμορφώθηκαν στα 12,3 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο το NPLs του ομίλου δηλαδή τα δάνεια σε καθυστέρηση έφθασαν τα 25 δισεκ. ευρώ ή 33% του συνόλου.
Με βάση την δομή των δανείων τα NPLs κατανέμονται ως εξής.
Στα επιχειρηματικά 35,9%, στεγαστικά 20,7% και καταναλωτικά 45,3%.
Τα 25 δισεκ. καθυστερήσεις προέρχονται ως εξής.
Από την Millennium bank 1,3 δισεκ.
Από τις Κυπριακές 9,7 δισεκ. ευρώ.
Από την Geniki 1,9 δισεκ.
Από Πειραιώς και ΑΤΕ περί τα 12,2 δισεκ. ευρώ.
Οι προβλέψεις της Πειραιώς είναι ιδιαίτερα υψηλές, ωστόσο θα προκύψουν και πρόσθετες λόγω της Blackrock.

Υποσημείωση

Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στο οποία θα συμμετάσχουν 1500-1580 εργαζόμενοι συνολικού κόστους περί τα 100 εκατ ευρώ.

Alpha Bank το tangible equity μειώθηκε στα 6,8 δισεκ.

Η Alpha bank εμφάνισε στο α΄ 6μηνο του 2013 κέρδη 126 εκατ ή μαζί με το αρνητικό goodwill από την Emporiki 2,63 δισεκ. ευρώ ανήλθαν στα 2,732 δισεκ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους βελτιώθηκαν στο β΄ τρίμηνο στα 412,8 εκατ για να διαμορφωθούν στο α΄ 6μηνο στα 729 εκατ. ευρώ.
Η βελτίωση αποδίδεται στο γεγονός ότι τα επιτόκια καταθέσεων μειώθηκαν από 4,83% στο β΄ τρίμηνο του 2012 στα 3,09% τον Ιούλιο του 2013.
Ταυτόχρονα μειώθηκε το ELA στα 2,7 δισεκ. ευρώ ενώ συνολικά η αντληθείσα ρευστότητα από το ευρωσύστημα μειώθηκε στα 17,9 δισεκ. από 25 δισεκ.
Τα στοιχεία αυτά είναι ενδιαφέροντα αλλά τα κεφάλαια αρχίζουν να μειώνονται όπως σε όλες τις τράπεζες.
Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 7,386 δισεκ. ευρώ και τα tangible equity στα 6,8 δισεκ. ευρώ.
Με RWA δηλαδή μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 53,3 δισεκ και συνολικό ενεργητικό 74,2 δισεκ. συνεχίζει να διατηρεί ρίσκα στον ισολογισμό.
Π.χ. τα NPLs διαμορφώνονται στο 31,8% ενώ το loan losses buffer ανέρχεται στα 16,8 δισεκ ευρώ.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην μετοχή έχουν επενδύσει κοντά 1000 ξένοι επενδυτές και ελέγχουν το 55% του 12% που συγκεντρώθηκε στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.
Τα στοιχεία που κρατάμε λοιπόν είναι η μείωση των κεφαλαίων, αύξηση των εσόδων από τόκους αλλά και η μείωση των προβλέψεων.

Η κεφαλαιακή επάρκεια στο 8,1% στην Eurobank είναι πρόβλημα και πρέπει να βελτιωθεί αισθητά

Η κεφαλαιακή επάρκεια στο 8,1% στην Eurobank είναι πρόβλημα και πρέπει να βελτιωθεί αισθητά.
Το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό της Eurobank είναι 39,58 δισεκ. ευρώ , το συνολικό ενεργητικό στα 82,147 δισεκ. αλλά τα κεφάλαια είναι μόλις 3,18 δισεκ ευρώ.
Για να φθάσει στο 9% από 8,1% στο core tier 1 χρειάζεται  άλλα τουλάχιστον 350-400  εκατ ευρώ πρόσθετα κεφάλαια.
ΤΤ, Probank και νέα αύξηση για τους κατόχους των ομολογιακών θα βελτιώσουν την εικόνα αλλά το κεφαλαιακό ζήτημα είναι υπαρκτό.
Όσον αφορά την ρευστότητα έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα 17,5 δισεκ. ευρώ ενώ πρόσθεσε στον ισολογισμό 10,5 δισεκ καταθέσεις από το ΤΤ και 1 δισεκ. από την Proton bank.
Τα αποτελέσματα στο α΄ 6μηνο διαμορφώθηκαν σε κέρδη 45 εκατ λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας αλλά το λειτουργικό αποτέλεσμα ήταν ζημία 244 εκατ στο β΄ τρίμηνο.
Να σημειωθεί ότι στο α΄ τρίμηνο εμφάνισε κέρδη 375 εκατ και στο β΄ τρίμηνο του 2013 ζημίες 330 εκατ ευρώ.
Τα μερίδας αγοράς έχουν αυξηθεί στο 19,9% στα δάνεια και στο 18,8% στις καταθέσεις.
Για την Eurobank το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Attica bank – Μετατρέπει 100 εκατ του ομολογιακού για να φθάσει στο 9% core tier 1

Το βασικό στοιχείο της λογιστικής κατάστασης 6μήνου της Attica bank είναι το 6,9% core tier 1 μετά την αμκ.
Άρα υποχρεωτικά μετατρέπει μέρος του ομολογιακού των 200 εκατ συγκεκριμένα 100 εκατ σε μετοχές.
Η μετατροπή αφορά αναλογικά όλους τους κατόχους του ομολογιακού κοινώς θα μετατρέψουν το 50% της θέσεως τους σε μετοχές.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα άρα εμφανίζει ζημίες σε προ προβλέψεων βάση εξέλιξη πολύ σημαντική και αρνητική.
Τα αποτελέσματα ήταν -31,19 εκατ ζημία στο α΄ 6μηνο.
Η πραγματική ζημία ήταν 59,6 εκατ αλλά η τράπεζα καταχώρησε απευθείας στην καθαρή θέση 28,4 εκατ επειδή ανακάλεσε παλαιά πρόβλεψη.
Οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια μειώθηκαν και στην περίπτωση της Attica bank.
Θετικό στοιχείο είναι ο μηδενισμός του ELA και ο περιορισμός της ρευστότητας από την ΕΚΤ στα 250 εκατ ευρώ.

Γενικό συμπέρασμα

Τα κεφάλαια μειώνονται στις τράπεζες.
Οι προβλέψεις μειώνονται επίσης και ακόμη η Blackrock δεν έχει βγάλει την διαγνωστική μελέτη.

Πέτρος Λεωτσάκος
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης