Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί οι τράπεζες δεν πρέπει να χρηματοδοτήσουν ακόμη την οικονομία – Παροτρύνσεις κενές περιεχομένου οι δηλώσεις του πολιτικού συστήματος προς τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία

 Γιατί οι τράπεζες δεν πρέπει να χρηματοδοτήσουν ακόμη την οικονομία – Παροτρύνσεις κενές περιεχομένου οι δηλώσεις του πολιτικού συστήματος προς τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία
Τι μας δίδαξε η οικονομική κρίση που μαστίζει επί 5 συναπτά χρόνια την Ελλάδα και την οδήγησε σε οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία;
Μας δίδαξε πολλά και ένα εξ αυτών των συμπερασμάτων που εξήχθησαν είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στην χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ας δούμε ορισμένα αφοπλιστικά δεδομένα.
1)Τα επισφαλή δάνεια φθάνουν τα 68 δισεκ. ευρώ.
2)Χάθηκαν καταθέσεις ύψους 75 δισεκ. ευρώ από τα 237,5 δισεκ. στα 162 δισεκ. ευρώ.
3)Μεταξύ δανείων 222 δισεκ. ευρώ και καταθέσεων 162 δισεκ. ευρώ υπάρχει έλλειμμα ρευστότητας 60 δισεκ. ευρώ.
4)Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι αρνητικοί ρυθμοί  στην πιστωτική επέκταση θα παραμείνουν έως και το 2015 άρα αύξηση δανείων από το 2016.  
5)Η Blackrock αποτιμά εκ νέου τα χαρτοφυλάκια δανείων εντός και εκτός Ελλάδος σε βάθος 5ετίας μέσω προβολών και ενός δυσμενούς σεναρίου και ταυτόχρονα θα αξιολογήσει τα αναχρηματοδοτούμενα δάνεια των τραπεζών.
6) Οι τράπεζες έχουν δανειστεί από το ευρωσύστημα 78 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 16 δισεκ. από το ELA το οποίο αντικειμενικά έχει συρρικνωθεί πολύ και θα μειωθεί ακόμη περισσότερο εξέλιξη θετική.  
7)Δηλαδή η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι 162 δισεκ. + 78 δισεκ. δηλαδή σύνολο 240 δισεκ. ευρώ.
8)Τα 240 δισεκ. καλύπτουν τα 222 δισεκ. που είναι τα δάνεια  συν πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας μαζί με το απόθεμα ρευστότητας που πρέπει να διατηρούν υποχρεωτικά οι τράπεζες για να πληρούν τους δείκτες ρευστότητας 20% που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ουσιαστικά και με την δανεική ρευστότητα δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ.
Αυτές οι 8 αφοπλιστικές παραδοχές τι αναδεικνύουν ότι αν δεν ξεκαθαρίσουν οι τράπεζες με τα χαρτοφυλάκια τους δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Το ορθό θα ήταν οι τράπεζες να μην αναλάβουν κανένα ρίσκο έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με στόχο να αποτρέψουν τυχόν επιδείνωση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Το πολιτικό σύστημα αρέσκεται σε γενικόλογες παροτρύνσεις του τύπου οι τράπεζες υποχρεούνται να δανείσουν την οικονομία.
Οι τράπεζες υποχρεούνται να διαθέτουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, να προστατεύουν τις καταθέσεις και σε ομαλές οικονομικές συνθήκες να χρηματοδοτούν τις υγιείς επιχειρήσεις και τα υγιή φυσικά πρόσωπα από πλευράς δυνατοτήτων αποπληρωμής των δανείων.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί….

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα, αρνητικοί οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης έως το 2015.
Την εκτίμηση αυτή θα επαναλάβει και στο νέο αναθεωρημένο μνημόνιο του Σεπτεμβρίου η Τρόικα.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι όλο το 2014 που είναι μια κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία γιατί θα πρέπει να υπάρξει αναστροφή της 6ετούς ύφεσης, η πιστωτική επέκταση δεν θα είναι αρωγός της ανάπτυξης.
Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ έως 3% με 3,5% αποδιδόταν κυρίως στην υψηλή πιστωτική επέκταση.
Στην Ελλάδα τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά φθάνουν τα  222 δισεκ. ευρώ.
Από αυτά 72 δισεκ. είναι στεγαστικά, 29 δισεκ. καταναλωτικά, 6 δισεκ. σε κάρτες, 106 δισεκ. επιχειρηματικά και 38 δισεκ. δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Των ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων τα δάνεια διαμορφώνονται στα 13,3 δισεκ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση τα 222 δισεκ. ευρώ χρειάζονται ρευστότητα για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν.
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα που αποτελεί παγκοσμίως την βασικότερη πηγή ρευστότητας των τραπεζών έχουν υποχωρήσει στα 162 δισεκ. με προοπτική μείωσης καθώς πλησιάζει ο καιρός της πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων.
Οι τράπεζες λοιπόν δεν έχουν πλεονάζουσα  ρευστότητα και ταυτόχρονα φέρουν ένα μεγάλο βάρος που λέγεται προβληματικά, κόκκινα δάνεια ύψους 68 δισεκ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι οι τράπεζες υποχρεωτικά πρέπει να είναι πολύ συντηρητικές.
Χωρίς πλεονάζουσα ρευστότητα και με 68 δισεκ. προβληματικά δάνεια χρειάζεται .
Πέραν αυτών ένα πολύ ενδιαφέρον και συνάμα επικίνδυνο στοιχείο είναι το θέμα των πλειστηριασμών.
Οι πλειστηριασμοί αν υιοθετούνταν το ακραίο σενάριο θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας το 2014 κυρίως γιατί αν βρουν πλειάδα ακινήτων προς πώληση θα παρασύρουν σε πτώση τα ακίνητα συνολικά επιδρώντας τόσο στα collaterals των τραπεζών όσο και στην οικονομία γενικότερα.
Η συσχέτιση οικονομίας με δάνεια και οικονομίας με ακίνητα είναι υψηλή.
Η επιλογή ενός συντηρητικού μοντέλου για τους πλειστηριασμούς είναι ορθή εξέλιξη καθώς μετριάζει τον κίνδυνο αρνητικής επίδρασης από τα ακίνητα στην οικονομία, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους σκόπιμα κακοπληρωτές αλλά πρέπει να υπάρξει και μέριμνα για αυτούς που αντικειμενικά δεν δύνανται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:15, 4 Σεπτεμβρίου 2013)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης