Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Νέο δάνειο, νέο μνημόνιο, νέα μέτρα και μια 10ετής επιμήκυνση των 245 δισεκ. της Τρόικα χωρίς ESM ή ένα γενναίο haircut 50% με την Ελλάδα να προβάλλει ένα εθνικό σχέδιο ανταλλαγμάτων; - Πολιτική ατολμία εναντίον του θάρρους και της λογικής

 Νέο δάνειο, νέο μνημόνιο, νέα μέτρα και μια 10ετής επιμήκυνση των 245 δισεκ. της Τρόικα χωρίς ESM ή ένα γενναίο haircut 50% με την Ελλάδα να προβάλλει ένα εθνικό σχέδιο ανταλλαγμάτων; - Πολιτική ατολμία εναντίον του θάρρους και της λογικής
Συνολικά 11 ξένοι επενδυτικοί οίκοι, καθηγητές πανεπιστημίου και ινστιτούτα σκέψης Think tank έχουν αναφερθεί στην αναγκαιότητα ενός γενναίου haircut.
Ορισμένοι Γερμανοί μάλιστα έφθασαν να εκτιμούν ότι χρειάζεται 60% ενώ η Citigroup τελευταία εκτιμά για 50% με 60%.
Δυστυχώς ακόμη ορισμένοι θεωρούν ότι αν κάποιος μιλάει για ελληνικό haircut προέρχεται από την αντιπολίτευση και άρα θέλει το κακό της χώρας.

Το haircut μπορεί να αποτελέσει την μεγάλη ανατροπή, μπορεί να αποτελέσει τον ιστορικό καταλύτη ώστε η Ελλάδα να βγει από το τέλμα της ύφεσης και να ανακάμψει μετά από 6 χρόνια βαρύτατης ύφεσης και λιτότητας.
Οι θιασώτες του haircut θεωρούν και ορθά ότι μια θεραπεία σοκ στο μη βιώσιμο χρέος των 322 δισεκ. ευρώ θα συμβάλλει
1)Στην θεαματική μείωση του χρέους έως 122 δισεκ. ευρώ.
Το χρέος θα μειωθεί απευθείας κατά 122 δισεκ. ευρώ.
2)Η Ελλάδα με το haircut δεν θα διακόψει το πλάνο αναδιαρθρώσεων αντιθέτως θα το επιτείνει καθώς η Τρόικα δεν θα αποχωρήσει από την Ελλάδα.
3)Λόγω του μεγάλου δώρου της Τρόικα προς την Ελλάδα – αν αποφασιζόταν haircut – η Ελλάδα πρέπει να ετοιμάσει εθνικό σχέδιο ανταλλαγμάτων.
Τι σημαίνει αυτό, η Τρόικα δίνει haircut, τι θα δώσει η Ελλάδα;
Να παραχωρήσει όλο τον ενεργειακό πλούτο ή ακίνητα ή προς ιδιωτικοποίηση εταιρίες του δημοσίου για τα επόμενα 5 ή 8 χρόνια.
Η Ελλάδα αν τολμήσει να θέσει θέμα haircut το όφελος για την οικονομία και την κοινωνία θα ήταν τεράστιο.

Ωστόσο αντί να επιλέξει την ορθή λύση το νέο haircut η Ελλάδα αυτοπαγιδεύεται στην μετριότητα, αντί να επιλέξει μια λύση θεραπεία σοκ για το χρέος υιοθετεί ημίμετρα που δεν θα το καταστήσουν βιώσιμο αλλά μόνο προσωρινά εξυπηρετήσιμο.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα, όπως προκύπτουν κυρίως από την Γερμανική προεκλογική εκστρατεία αλλά και τις δηλώσεις – προτάσεις των ελλήνων πολιτικών συνοψίζονται στα εξής
1)Θα υπάρξει μια επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής των δύο δανειακών συμβάσεων ύψους 245 δισεκ. ευρώ από +10 έως +25 χρόνια.
2)Θα μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού στο 2,5% ίσως και 2% από 3% περίπου που βρίσκεται αυτή την περίοδο.
3)Παραμένει ασαφές αν θα εμπλακεί ο ESM στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δηλαδή αν θα περάσει μέρος των 49,7 δισεκ. περίπου 25 δισεκ.  του ΤΧΣ στον ESM στον μόνιμο μηχανισμό ώστε να μειωθεί αναλογικά το χρέος.
Οι απόψεις διίστανται αλλά ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δεν το αποκλείει ως ενδεχόμενο να εμπλακεί δηλαδή ο ESM αλλά όχι άμεσα.
4)Δεν εξετάζεται haircut τουλάχιστον εμφανίζονται σχεδόν απόλυτοι οι γερμανοί πολιτικοί.
5)Δεν  θα υπάρξει εμπλοκή των κεντρικών τραπεζών και ειδικά της ΕΚΤ που κατέχει ελληνικό χρέος.

Ο Μ. Draghi της ΕΚΤ στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 ήταν απόλυτος η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους.
Για να εξακριβωθεί το όφελος από αυτή την ημιτελή πρόταση χωρίς haircut θα πρέπει να δούμε την δομή των δανείων.
Η πρώτη δανειακή σύμβαση υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος και Τρόικα τον Μάιο του 2010 ύψους 80 δισεκ.
Τα δάνεια είχαν περίοδο χάριτος 3 ετών ως προς την αποπληρωμή του κεφαλαίου και συνολική διάρκεια αποπληρωμής 5 ετών.
Σε ότι αφορά το κόστος δανεισμού, οι τόκοι σε τριμηνιαία βάση με  κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor τριών μηνών πλέον περιθωρίου 3% για τα πρώτα τρία έτη και 4% για τα επόμενα.
Τον Μάρτιο του 2011, αποφασίστηκε:
- η μείωση του επιτοκίου στο 3% από 4%
Τον Μάιο του 2010 το ΔΝΤ χορήγησε στην Ελλάδα 30 δισεκ. ευρώ.
Το κόστος δανεισμού σχετίζεται με το επιτόκιο των SDR δηλαδή των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων συν 2% καθώς υπερβαίνει κατά 300% το δάνειο που χορηγήθηκε την συμμετοχή της Ελλάδος που διαμορφώνεται στα 1,3 δισεκ. .
Η δεύτερη δανειακή σύμβαση μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδος υπεγράφη τον Μάρτιο του 2012 ύψους 109 δισεκ. ευρώ.
Μια από τις ρήτρες του νέου δανείου είναι ότι δύναται περίοδος χάριτος 15 με 30 χρόνια.
Το επιτόκιο δανεισμού είναι κυμαινόμενο σε ετήσια βάση περίπου κοντά στο 3%.
Τον Μάρτιο του 2012 το ΔΝΤ χορηγεί προς την Ελλάδα νέο δάνειο 28 δισεκ. ευρώ
Η περίοδος αποπληρωμής των νέων δανείων είναι 10 χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της αποπληρωμής των δανείων.
Το κόστος δανεισμού – όπως και στο πρώτο δάνειο -  σχετίζεται με το επιτόκιο των SDR δηλαδή των ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων συν 2% καθώς υπερβαίνει κατά 300% το δάνειο που χορηγήθηκε την συμμετοχή της Ελλάδος που διαμορφώνεται στα 1,3 δισεκ.

Τα συμπεράσματα

Με βάση τα στοιχεία αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει νέα 10ετής επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων και μειωθούν τα επιτόκια στο 2% με 2,5% το όφελος για την Ελλάδα φθάνει τα 30 δισεκ. σε παρούσες αξίες.
Από την επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων θα ωφεληθεί 30 δισεκ..
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα αν επιμηκυνθεί για 10 χρόνια στα ήδη υφιστάμενα 10 χρόνια αποπληρωμής του δανείου, η αποπληρωμή ενός δανείου π.χ. 5 δισεκ. ευρώ θα έχει ετήσιο κόστος από 500 εκατ μόνο για την σταδιακή πληρωμή του κεφαλαίου ετησίως σε 250 εκατ ετησίως.
Μειώνεται η τοκοχρεολυτική δόση και σε παρούσες αξίες αν μεταφερθεί το όφελος των επόμενων ετών σε παρούσες αξίες θα φθάσει τα 30 δισεκ. το όφελος για το ελληνικό χρέος που αγγίζει τα 320 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το χρέος δεν θα μειωθεί κατά 30 δισεκ. αλλά θεωρητικά θα μειωθεί σε όρους παρουσών αξιών.
Σε πραγματικούς όρους απλά θα μειωθούν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις χωρίς να αλλάζει το συνολικό ύψος των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδος πλην του σκέλους των κεφαλαίων που θα μεταφερθούν – αν μεταφερθούν - από το ΤΧΣ στον ESM περίπου 25 δισεκ. και τα οποία μειώσουν κατά 25 δισεκ. το χρέος.  
Η Ελλάδα για να μπορέσει να ορθοποδήσει χρειάζεται να μειωθεί το χρέος άμεσα 100-122 δισεκ. ευρώ.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί άμεσα και καθαρά από ένα haircut 40% με 50% ώστε να μειωθεί το χρέος 100 με 122 δισεκ. ευρώ.
Ένα haircut θα έδινε τεράστια ώθηση στην οικονομία γιατί θα καταστούσε βιώσιμο το χρέος και εξυπηρετήσιμο.
Η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει ένα εθνικό σχέδιο ώστε να ζητήσει haircut και ταυτόχρονα να παραχωρήσει ανταλλάγματα.
Το εθνικό σχέδιο ανταλλαγμάτων π.χ. ενεργειακά αποθέματα, αποκρατικοποιήσεις και άλλα να παραχωρηθούν στην ΕΕ και την Τρόικα ως δικλείδα ασφαλείας άπαξ και θα έχουν παραχωρήσει το haircut.
Το haircut θα καταστήσει ξεκάθαρα βιώσιμο το χρέος και θα διασώσει την Ελλάδα από την παγίδα θανάτου στην οποία έχει εγκλωβιστεί και είναι το μη εξυπηρετήσιμο χρέος.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης