Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Με επιτόκιο 3,8% - 4% ο δανεισμός από την Τρόικα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο

  Με επιτόκιο 3,8% - 4% ο δανεισμός από την Τρόικα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο
Με επιτόκιο 3,8% με 4% φαίνεται ότι θα δανείζεται το ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές το επιτόκιο των 110 δις ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ θα αναπροσαρμοστεί στο 3,8% με 4% ενώ ταυτόχρονα αν τελικά επιλεγεί η λύση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να δανείσει την Ελλάδα π.χ. 50 δις όπως έχει αναφέρει το www.bankingnews.gr , ώστε να επαναγοράσει χρέος, το επιτόκιο θα είναι 3,8% με 4%.

Το ελληνικό δημόσιο θα επαναγοράζει χρέος και τα ομόλογα μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας που τυχόν επαναγοράσει θα τα καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως εγγύηση και μελλοντική διαπραγμάτευση.
Όμως όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων το Ευρωπαϊκό Ταμείο ίσως να αγοράσει ελληνικό χρέος απευθείας και να μην δανείσει την Ελλάδα.
Μια τέτοια λύση ουσιαστικά θα αντικαταστήσει την ΕΚΤ στην διαδικασία επαναγοράς ομολόγων.
Όμως το ζητούμενο είναι ποιοι θα πωλήσουν όταν κατά βάση τα ελληνικά ομόλογα έχουν τοποθετηθεί σε χαρτοφυλάκια που αποτιμώνται με βάση τις τιμές κτήσης;
Η ΕΚΤ θα είχε λόγο να απαλλαγή από το ελληνικό χρέος.
Ασφαλιστικά ταμεία της Ευρώπης θα είχαν λόγω να απαλλαγούν από το ελληνικό χρέος αν μάλιστα θεωρούν ότι θα προχωρήσει η Ελλάδα σε haircut;
Τράπεζες θα είχαν λόγω να απαλλαγούν από το ελληνικό χρέος φοβούμενες haircut;
Τα όρια μεταξύ ωφέλειας και ζημίας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι δυσδιάκριτα.
Ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές στο Λονδίνο αν τελικά επιλεγεί η λύση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αγοράσει ελληνικό χρέος αυτό θα σημάνει ότι πλέον είναι μονόδρομος το haircut στα ομόλογα.
Η συγκέντρωση του ελληνικού χρέους σε πολύ συγκεκριμένους θεσμικούς φορείς προφανώς και στρατηγικά βοηθάει τα σχέδια για το haircut.
Ένα haircut 30% κατά το πιθανότερο ή 40% θα μπορούσε να θεωρηθεί ρεαλιστικό υπό τις παρούσες συνθήκες στο χρέος της χώρας.
Όμως πρώτα θα προηγηθεί η  αγορά ελληνικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο ή η επαναγορά ελληνικού χρέους από το ελληνικό δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναφερθεί ότι μέσω της επανοράς θα υπάρξει ένα haircut τουλάχιστον 20%.
Π.χ. αν αγοράσει το ελληνικό δημόσιο 3ετία στις 78 ή 80 μονάδες βάσης και τα είχε εκδώσει στο 100 αυτό σημαίνει ότι ομόλογα αξίας 100 εκατ ευρώ που είχε εκδώσει το ελληνικό κράτος τα αγοράζει με 80 εκατ ευρώ άρα επιστρέφει στον κάτοχο 80 εκατ και κερδίζει 20 εκατ την διαφορά μεταξύ αρχικής έκδοσης και της επαναγοράς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης