Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Berenberg Bank: Όσο δεν υποχωρεί η ανεργία στην Ελλάδα, τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για νέα πολιτική αποσταθεροποίηση - Η αδύναμη αγορά εργασίας υποσκάπτει τις προοπτικές για ανάκαμψη - Πως ορίζεται η σχέση ισχυρού Βορρά - αδύναμου Νότου

Berenberg Bank: Όσο δεν υποχωρεί η ανεργία στην Ελλάδα, τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για νέα πολιτική αποσταθεροποίηση - Η αδύναμη αγορά εργασίας υποσκάπτει τις προοπτικές για ανάκαμψη - Πως ορίζεται η σχέση ισχυρού Βορρά - αδύναμου Νότου
Για τον κίνδυνο νέας πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλλάδα αλλά και στις άλλες χώρες του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου προειδοποιεί η Berenberg Bank, αποτιμώντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις επί ευρωπαϊκού εδάφους, με το βλέμμα στραμμένο στις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία, στις 22 Σεπτεμβρίου.
Η πορεία της ανεργίας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση ή μη νέων πολιτικών κινδύνων στην Ευρωζώνη το προσεχές διάστημα, υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Christian Schulz, κορυφαίος αναλυτής της Berenberg Bank.
Όπως τονίζει, η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την Ευρωζώνη. "Όσο πιο γρήγορα αρχίσει να υποχωρεί η ανεργία από τα δυσθεώρητα υψηλά επίπεδα, τόσο πιο άμεσα θα μειωθούν οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη", διευκρινίζει.
Ωστόσο ο Schulz δεν εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά τους προσεχείς μήνες. Όπως σημειώνει, δεδομένου ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 27% και στην Ισπανία το 26% (με τα ποσοστά ανεργίας των νέων κοντά στο 65%), ο κίνδυνος για νέα πολιτική αποσταθεροποίηση δεν είναι εύκολο να εξαλειφθεί, τουλάχιστον άμεσα.
"Ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας θα θέσει εκ νέου σε κίνδυνο τις όποιες προσπάθειες για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη", σπεύδει να τονίσει ο αναλυτής της Berenberg Bank.
Εστιάζοντας στη συνέχεια ο Schulz στη σχέση ανάμεσα στα ισχυρά κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά και σε εκείνα του αδύναμου Νότου, σχολιάζει: Πρόκειται για μια σχέση άκρως ιδιόρρυθμη, αλλά η Ευρωζώνη από τη δημιουργία της έτσι λειτουργούσε...
"Το κύριο χαρακτηριστικό της Ευρωζώνης ήταν (και είναι) πάντα το ίδιο: Οι ισχυρές χώρες παρέχουν οικονομική στήριξη στις αδύναμες, με τις τελευταίες να δέχονται κάθε όρο και κάθε προϋπόθεση", εξηγεί επίσης.
Όπως εκτιμά ο Schulz, η Γερμανία και η Γαλλία δεν επιθυμούν στην πραγματικότητα να ξοδεύουν κεφάλαια σε χώρες υπό κατάρρευση. Αλλά την ίδια στιγμή, δεν επιθυμούν να βρεθούν αντιμέτωπες με την τεράστια πολιτική και οικονομική κρίση που θα ξεσπάσει, σε περίπτωση διάσπασης της Ευρωζώνης και κατάρρευσης του ευρώ...


(Πρώτη ενημέρωση: 08:11, 11 Σεπτεμβρίου 2013)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης