Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί η Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο; - Έξι ενδιαφέροντα ερωτήματα και απαντήσεις από την Washington Post την ώρα που Ρωσία και ΗΠΑ αναζητούν διπλωματική λύση για να αποτραπούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Γιατί η Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο; - Έξι ενδιαφέροντα ερωτήματα και απαντήσεις από την  Washington Post  την ώρα που Ρωσία και ΗΠΑ αναζητούν διπλωματική λύση για να αποτραπούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις
Γιατί η Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο;
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση της η Washington Post παρουσιάζει μέσω ερωτήσεων  – απαντήσεων τις αιτίες της κρίσης και της καταστροφής που έχει υπάρξει στην Συρία.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Ρωσία και τον ΟΗΕ ώστε να βρεθεί μια διπλωματική λύση αλλά είναι γεγονός ότι προετοιμάζονται και για στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Αν υπάρξει στρατιωτική επίθεση θα είναι η πρώτη άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ στον διετή εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Συρία.
Χιλιάδες οι νεκροί που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε αλλά η χρήση χημικών που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν και από το καθεστώς Άσαντ αλλά και από τους αντάρτες.
Οι διαπιστώσεις είναι τρομακτικές και οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν κάνει χρήση χημικών.

Τα 6 ερωτήματα (στο πρωτότυπο κείμενο ήταν 9 τα ερωτήματα  αλλά έχουν συντμηθεί σε 6)

1)Ποια είναι η Συρία;
Η Συρία είναι μια χώρα στη Μέση Ανατολή , κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Μεσογείου.
Είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος με την πολιτεία της Ουάσιγκτον,  με 22 εκατομμύρια πληθυσμό.
Στην Συρία κατά βάση είναι Σουνίτες μουσουλμάνοι, αραβόφωνοι.
Ο πολιτισμός της Συρίας πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια , αλλά η χώρα  με τα σύγχρονα σύνορα της είναι νέα δημιουργήθηκε το 1920 από τις ευρωπαϊκές αποικιακές δυνάμεις.
Η Συρία βρίσκεται εν μέσω ενός  εξαιρετικά βίαιου εμφύλιου πολέμου.
Ο απολογισμός είναι τρομακτικός περίπου 100 χιλ νεκροί εκ των οποίων 50 χιλιάδες παιδιά και 2 εκατ. πρόσφυγες.

2) Γιατί οι άνθρωποι στη Συρία σκοτώνονται μεταξύ τους;
Ο εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε  τον Απρίλιο του 2011 , όταν οι ειρηνικές διαμαρτυρίες εμπνευσμένες από προηγούμενες επαναστάσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία διογκώθηκαν  αμφισβητώντας το δικτατορικό καθεστώς.
Το καθεστώς Άσαντ είναι δικτατορικό.  
Η κυβέρνηση απάντησε στις διαδηλώσεις.
Πρώτον, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν ακτιβιστές.
Στην συνέχεια, ξεκίνησαν απαγωγές, βιασμοί, βασανισμοί και  δολοφονίες ακτιβιστών και μελών των οικογένειάς τους,  συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών.
Βρέθηκαν ακρωτηριασμένα σώματα στους δρόμους.
Στην συνέχεια τα στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίων των  διαδηλωτών.
Αυτή ήταν η αιτία που οι πολίτες οπλίστηκαν και ανταπέδωσαν τα πυρά κατά του στρατού.
Οι εκατέρωθεν ανταποδόσεις οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο.
Ένοπλοι πολίτες οργανώθηκαν σε ομάδες ανταρτών.
Ο στρατός αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, βομβαρδίζοντας ολόκληρες γειτονιές και πόλεις, στην προσπάθεια τους να ελέγξουν την κατάσταση.
Χρησιμοποιήθηκαν και χημικά εκατέρωθεν όπως αναφέρει ο ΟΗΕ.
Εθελοντές από άλλες χώρες εντάχθηκαν στους αντάρτες,  είτε επειδή επιδίωκαν  την ελευθερία και τη δημοκρατία στη Συρία ή  ίσως το πιο πιθανό , επειδή είναι τζιχαντιστές μισούν την  κοσμική κυβέρνηση της Συρίας.

3) Αυτά είναι σίγουρα τρομερά.
Πώς άρχισαν όλα να πάνε τόσο στραβά στη Συρία;
Αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα , και δεν υπάρχει ενιαία , οριστική απάντηση.
Θα μπορούσε να ειπωθεί σε γενικές γραμμές , ότι υπάρχουν δύο γενικές θεωρίες.
Και οι δύο αρχίζουν με την ιδέα ότι η Συρία αποτελεί μια  πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί εδώ και δεκαετίες και ότι ξεκίνησε η ανάφλεξη το 2011 με τις διαμαρτυρίες των πολιτών.
Πριν παρουσιαστούν θεωρίες , πρέπει να γίνει αντιληπτό  ότι η συριακή κυβέρνηση εκτροχιάστηκε  όταν οι ειρηνικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν στα μέσα του 2011.
Ο Assad ως  αρχηγός του κράτους έμαθε πολιτική από τον πατέρα του.
Το 1982, ο πατέρας του Ασάντ και τότε δικτάτορας Χάφεζ αλ Άσαντ έδωσε μια σκληρή απάντηση στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, σχεδόν ισοπεδώνοντας την πόλη Χάμα.
Σκότωσε χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν καμία σχέση με την εξέγερση .
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Συρία έχει τεχνητά σύνορα που δημιουργήθηκαν από τις ευρωπαϊκές αποικιακές δυνάμεις,  αποτελεί ένα αμάλγαμα διαφορετικών θρησκευτικών και εθνικών ομάδων.
Οι διαφορετικές εξουσίες είχαν επίσης την τάση να δημιουργήσουν μειονότητες  στο εσωτερικό της χώρας.
Οι περισσότεροι Σύριοι είναι σουνίτες Άραβες , αλλά η χώρα διοικείται από τα μέλη μιας αίρεσης των μειονοτήτων είναι γνωστή ως Alawites Αλαουίτες (είναι μια αίρεση του Ισλάμ).
Οι Αλεβίτες μια επίσης θρησκευτική αίρεση του Ισλάμ έχει ρόλο στην εξουσία  αλλά οι  Αλαουίτες έχουν ειδικά προνόμια.
Σουνίτες και άλλες θρησκευτικές ομάδες μισούν τους Alawites οι οποίοι εν συνεχεία  φοβούνται ότι θα αφανιστούν  αν Άσαντ χάσει τον πόλεμο.
Στην Συρία υπάρχουν και άλλες μειονότητες, όπως οι Κούρδοι και οι Χριστιανοί Άραβες.
Επίσης πολλές κοινότητες της Συρίας  έχουν ήδη οργανωθεί σε εθνοτικούς  ή θρησκευτικούς θύλακες , πράγμα που σημαίνει ότι οι παραστρατιωτικές ομάδες μπορούν να δρουν
Η δεύτερη μεγάλη θεωρία είναι λίγο πιο απλή.
Το  καθεστώς Άσαντ βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.
Στις  περισσότερες ισλαμικές χώρες έχει δημιουργηθεί ένα είδος αυτοτροφοδοτούμενης πολιτική τάξης, η Συρία έως τώρα κράτησε.
Ο Μπασάρ Αλ - Άσαντ Χαφέζ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1970, μετά από δύο δεκαετίες ακραίας πολιτικής αστάθειας.
Η κυβέρνησή του ήταν ένα προϊόν του ψυχρού πολέμου.
Η Σοβιετική Ένωση ήταν προστάτης της Συρίας και ακολούθησε μια σκληρή γραμμή αντί-Δυτική εθνικιστική ιδεολογία.
Το  καθεστώτος Άσαντ ιδεολογικά και γεωπολιτικά είναι απελπιστικά ξεπερασμένο.
Ο Bashar Αl - Assad , ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2000, δεν κατανόησε τις αλλαγές.

4)Τι συμβαίνει με την Συρία και το Ιράν;
Ναι , η Ρωσία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Συρίας . Η Μόσχα μπλόκαρε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διασώζοντας σε αυτή την φάση το καθεστώς Άσαντ.
Η Ρωσία εξοπλίζει με πολλά όπλα τη Συρία δίνοντας ευελιξία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Άσαντ.
Οι τέσσερις λόγοι που η Ρωσία θέλει να προστατεύσει τον Άσαντ είναι οι εξής:
Α)Η Ρωσία έχει μια ναυτική βάση στη Συρία , η οποία έχει στρατηγική σημασία και αποτελεί την τελευταία εξωτερική στρατιωτική βάση της Ρωσίας έξω από την πρώην Σοβιετική Ένωση
Β) Η Ρωσία εξακολουθεί να διακατέχεται από μια ψυχροπολεμική νοοτροπία και μια εθνική ανασφάλεια και ενδιαφέρεται να κρατά τις συμμαχίες της.
Γ)Η Ρωσία μισεί επίσης την ιδέα της «διεθνούς παρέμβασης» εναντίον χωρών όπως η Συρία , επειδή θεωρεί ότι αυτή η ψυχροπολεμική τακτική αποτελεί μέρους  του δυτικού  ιμπεριαλισμού που αποτελεί απειλή για τη Ρωσία.
Δ) Η Συρία αγοράζει πολλά όπλα από την Ρωσία και οι πολεμικές βιομηχανίες της Ρωσίας χρειάζονται ρευστό.
Η υποστήριξη που παρέχει το  Ιράν στον  Άσαντ έχει εξήγηση.
Το Ιράν έχει ως φυσικούς αντιπάλους το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και χρησιμοποιεί τη Συρία να προστατεύσει τον εαυτό της Το Ιράν ήδη είναι απομονωμένο και ανασφαλές
Αν καταρρεύσει ο  Άσαντ θα χάσει ένα σημαντικό σύμμαχο και θα αποκοπεί από παραστρατιωτικές ομάδες όπως Χαμάς και Χεζμπολάχ που είναι φιλοιρανικές οργανώσεις.

5) Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη να ενεργήσουν στρατιωτικά στην Συρία;
Οι στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ δεν πήγαν καλά τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθούν οι εσωτερικές ισορροπίες στην Συρία μετά τον Assad θα ενδυναμωθούν οι εξτρεμιστές τζιχαντιστές άρα μπορεί να προκληθεί ένας δεύτερος εμφύλιος πόλεμος.
Οι  Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν αυτό το λάθος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 στον εμφύλιο πόλεμος του Αφγανιστάν εξέλιξη που βοήθησε τους Ταλιμπάν να αναλάβουν την εξουσία το 1996. Μια από τις επιλογές που έχει η κυβέρνηση Ομπάμα είναι να πιέσει  ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του καθεστώς Άσαντ και των  ανταρτών.
Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντιμαχόμενα μέρη επιζητούν την συμφιλίωση.

6)Τι συμβαίνει με τα χημικά όπλα;
Ο  Άσαντ αρχικά και οι αντάρτες εν συνεχεία σκότωσαν  100.000 άτομα με σφαίρες και βόμβες και όλοι ξεσηκώθηκαν επειδή σκοτώθηκαν 1.000 που  έχασαν την ζωή τους από δηλητηριώδη  αέρια;
Οι κανόνες των πολέμων έρχονται στην επιφάνεια.
Οι πρακτικές των πολέμων έχουν τις ρίζες τους εδώ και  χιλιάδες έτη.
Η χρήση χημικών είναι ερωτηματικό.
Με βάση τον ΟΗΕ χρησιμοποιήθηκαν και από τις δύο πλευρές και προφανώς αρχικά προσπάθησαν να τα φορτώσουν στον Άσαντ αλλά όταν αποκαλύπτεται ότι και οι αντάρτες χρησιμοποίησαν χημικά έχασαν την νομιμοποίηση τους.
Το  1925 με την  Σύμβαση της Γενεύης απαγορεύθηκαν τα χημικά όπλα.
Τα χημικά είναι 30% όπλο μάχης και 70% εργαλείο τρόμου.
Σε έναν κόσμο χωρίς τον κανόνα κατά των χημικών όπλων , ένας στρατιωτικός θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή χρησιμοποιώντας κάποιο αέριο σαρίν , επειδή θα του έδινε το  πλεονέκτημα μάχης , ακόμη και αν αυτό έχει τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Τι θα μπορούσε να συμβεί;
Βραχυπρόθεσμα ίσως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι σύμμαχοι και αν δεν ευοδώσουν οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν κάποιες περιορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Οι θάνατοι στην Συρία θα συνεχιστούν ίσως για χρόνια.
Δεν υπάρχει κανείς που να προσπαθήσει να  υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης.
Οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να φεύγουν σε γειτονικές χώρες , προκαλώντας αστάθεια και μια νέα ανθρωπιστική κρίση καθώς οι συνθήκες στους καταυλισμούς θα επιδεινωθούν.
Η Συρία , όπως την γνωρίζουμε , μια αρχαία χώρα με πλούσιο και διάσημο πολιτισμό και ιστορία , θα είναι κατακερματισμένη.
Είναι πολύ δύσκολο να οικοδομηθεί ένα λειτουργικό κράτος μετά από τον εμφύλιο.
Η Ρωσία θα συνεχίσει να εμποδίζει την ανάληψη διεθνούς δράσης κατά της Συρίας.
Μετά από κάποιο διάστημα η σύγκρουση θα κοπάσει, είτε από μια μερική νίκη ή από εξάντληση
Πιθανώς το καλύτερο μοντέλο στην περιοχή να είναι ο Λίβανος ο οποίος αντιμετώπισε ένα βίαιο εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε 15 χρόνια 1975 - 1990 και έχει σιγά-σιγά αναρρώνει από τότε.
Λέμε ότι έχει αναρρώσει σιγά σιγά γιατί είχε νέες βομβιστικές επιθέσεις μόλις την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:11 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης