Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

H πρόταση για 50ετή επιμήκυνση του χρέους μπορεί να μειώσει τις ετήσιες αποπληρωμές κεφαλαίου από τα 13,5 δισεκ στα 2,7 δισεκ αλλά θα υπερδιπλασιάσει τους τόκους – Καθαρή λύση μόνο το haircut – Αδύνατη η έξοδος στις αγορές χωρίς investment grade

  H πρόταση για 50ετή επιμήκυνση του χρέους μπορεί να μειώσει τις ετήσιες αποπληρωμές κεφαλαίου από τα 13,5 δισεκ στα 2,7 δισεκ αλλά θα υπερδιπλασιάσει τους τόκους – Καθαρή λύση μόνο το haircut – Αδύνατη η έξοδος στις αγορές χωρίς investment grade
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα αναφέρει ο θυμόσοφος λαός όταν διάγει δύσκολες στιγμές και η διαχείριση του ελληνικού χρέους είναι μια αντικειμενικά δύσκολη στιγμή.
Κατά καιρούς έχουν πέσει πολλές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή έχουν εκτεθεί ως ιδέες για να αποτιμήσουν αντιδράσεις.

Αρχικώς είχε αναφερθεί 10ετής επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων έως 0,75% από τα τρέχοντα επίπεδα για τα δύο δάνεια των 245 δισεκ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα.
Εν συνεχεία αναφέρθηκαν σχέδια για κυλιόμενα προγράμματα διαχείρισης του χρέους που περιλάμβαναν μετατροπή των δανείων σε ομόλογα ειδικά του δεύτερου δανείου των 135 δισεκ. ευρώ.
Εσχάτως αναφέρεται η λύση της έκδοσης ομολόγου 50ετούς διάρκειας που θα αναπληρώσει το δάνειο των 135 δισεκ. ευρώ.
Και ενώ οι ιδέες που παρουσιάζονται έχουν ενδιαφέρον θεωρητικό, καθώς κατ΄ ουσία δεν λύνουν το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
Μπορεί μέσω των 50ετούς επιμήκυνσης να μειώνονται δραστικά οι αποπληρωμές κεφαλαίου από τα 13,5 δισεκ. στην 10ετία στα 2,7 δισεκ. ευρώ αλλά σωρευτικά οι τόκοι σχεδόν διπλασιάζονται.
Από 40 δισεκ. σε σωρευτική βάση σε σχεδόν 75 δισεκ. δηλαδή οι τόκοι αγγίζουν όσο ένα δάνειο.
Παράλληλα μέσω μιας τόσο μακροπρόθεσμης δέσμευσης η Ελλάδα θα αδυνατεί να απογαλακτιστεί από την Τρόικα και τα δύο δάνεια που έχουν συναφθεί.
Δυστυχώς υπάρχει για την Ελλάδα μια πολύ καθαρή, άμεσου αποτελέσματος και βιώσιμη λύση για το χρέος.
Η αναδιάρθρωση μέσω ενός νέου haircut ύψους 40% με 50% που σημαίνει έως και πάνω από 100 δισεκ. ευρώ όφελος για την Ελλάδα.
Η λύση της επιμήκυνσης δεν επιλύει το πρόβλημα αλλά το παρατείνει για το μέλλον για πολλά πολλά χρόνια.
Η λύση του haircut είναι η καλύτερη για την Ελλάδα αλλά δυστυχώς η λύση αυτή δεν εφαρμόζεται γιατί επικρατούν οι λογικές ότι ο ευρωπαίος που δάνεισε την Ελλάδα δεν θα πρέπει να υποστεί ζημίες.
Η Ελλάδα υπέστη τεράστια ζημία, η ύφεση έφθασε στο 29% με 30% σε σωρευτική βάση, χάθηκαν 74 δισεκ. καταθέσεις και οι 4 συστημικές τράπεζες λόγω της κρίσης υπέστησαν ζημία 31 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή κοινωνία, τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία υπέστησαν μια σωρευτική ζημία 120 δισεκ. ευρώ.
Με το haircut που θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 40% και 50% αυτομάτως η παρελθούσα ζημία της κοινωνίας και των τραπεζών θα καλυπτόταν και θα αποκαθίστατο όχι μόνο η ηθική τάξη αλλά και η λογική ώστε να μπορέσει η οικονομία και το banking να επανακάμψουν.

Υπερφίαλα τα σχέδια για έξοδο στις αγορές χωρίς investment grade

Με αφορμή την Japonica Partners που υπέβαλλε πρόταση για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ανεπιτυχώς προέβλεψε ότι το 2014 το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα έχει απόδοση 5% ή 86 μονάδες βάσης από 9,10% και 62,2 μονάδες βάσης της τρέχουσας περιόδου.
Ταυτόχρονα υπήρξε μπαράζ αναφορών ότι η Ελλάδα θα εκδώσει 5ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 3,5 με 4,5 δισεκ. ευρώ.
Η εκτίμηση για 5% απόδοση είναι υπεραισιόδοξη και δεν θα επιβεβαιωθεί αν η Ελλάδα το 2014 δεν έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά investment grade δηλαδή δεν έχει αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης στην κλίμακα ΒΒΒ-.
Επίσης για να υποχωρήσει το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 5% θα πρέπει να συμβούν πέραν από το investment grade και τα εξής
1)Επισφραγιστεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης στην οικονομία πάνω από 0,5%.
2)Καταστεί με αντικειμενικά κριτήρια βιώσιμο το χρέος.
Με βάση το μοντέλο που τείνει να υιοθετηθεί δηλαδή μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων σε παρούσες αξίες το χρέος μειώνεται 48-52 δισεκ. ευρώ.
Όμως προσοχή η καθαρή μείωση είναι μόνο 5 δισεκ. σε ετήσια βάση περιλαμβανομένων τόκων και μικρότερου κεφαλαίου που θα αποπληρώνεται.
3)Αλλάξει η γενική εικόνα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
4)Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι για να φθάσει το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 5% θα πρέπει η Πορτογαλία να υποχωρήσει στο 4% από 6,70% την τρέχουσα περίοδο και η Ισπανία από 4,22% της τρέχουσας περιόδου κάτω από 3%.

(πρώτη ενημέρωση: 7/10/2013, 08:11)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης