Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στο 10,5% θα μειωθεί το core tier 1 των ελληνικών τραπεζών με τα stress tests και την Blackrock – Η Eurobank θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια 1,8 δισεκ. και η Εθνική 1,5 δισεκ. ευρώ – Πως κατανέμονται οι κεφαλαιακές ζημίες κατά τράπεζα

 Στο 10,5% θα μειωθεί το core tier 1 των ελληνικών τραπεζών με τα stress tests και την Blackrock – Η Eurobank θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια 1,8 δισεκ. και η Εθνική 1,5 δισεκ. ευρώ – Πως κατανέμονται οι κεφαλαιακές ζημίες κατά τράπεζα
Στο 10,5% με 10,65% θα μειωθεί το core tier 1 των ελληνικών τραπεζών μετά τα stress tests και την διαγνωστική μελέτη της Blackrock.
Το core tier 1 θα μειωθεί στο 9% μεσοσταθμικά στον κλάδο λόγω των κεφαλαιακών ζημιών από την Blackrock για να επανέλθει στο 10,5 με 10,6% μετά τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου στην Eurobank και τις πρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις από την Εθνική τράπεζα.

Με βάση πηγή – η οποία μας δίνει κατά μεγάλη προσέγγιση την κεφαλαιακή ζημία κατά τράπεζα με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία – εξάγονται ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το ελληνικό banking.
Η Alpha bank και η Πειραιώς υπό το δυσμενές σενάριο συνεχίζουν να εμφανίζουν core tier 1 πάνω από 11%, συγκεκριμένα 11% η Πειραιώς και 11,6% η Alpha bank.
Να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις της Alpha και της Πειραιώς δεν έχουν προσμετρηθεί κινήσεις βελτίωσης των κεφαλαίων τους π.χ. μέσω πώλησης των θυγατρικών.
Άρα το 11% για την Πειραιώς και το 11,6% για την Alpha bank αποτελούν το χειρότερο σενάριο για το core tier 1.
Στον αντίποδα η Eurobank και η Εθνική τράπεζα χρειάζονται απαραίτητα νέα κεφάλαια.
Ο δείκτης core tier 1 υποχωρεί στο 6,37% λόγω της κεφαλαιακής ζημίας από την Blackrock στην Eurobank και στην Εθνική υποχωρεί στο 7,28%.
Με βάση μια γενική εκτίμηση η αρνητική επίδραση στην Πειραιώς θα είναι 1,45 δισεκ. ευρώ, στην Alpha bank 1,1 δισεκ. ευρώ, στην Eurobank 1 δισεκ. ευρώ και στην Εθνική 900 εκατ ευρώ.
Οι εκτιμήσεις αυτές είναι πολύ κοντά στην πρόσφατη ανάλυση μας για τις εκτιμώμενες κεφαλαιακές ζημίες των ελληνικών τραπεζών από την Blackrock.
Να θυμίσουμε ότι πήραμε ως βάση την σωρευτική ζημία στο  banking τα 5 δισεκ. και με αναγωγή μεριδίων άρα και πιστωτικού κινδύνου καταλήξαμε ότι η Πειραιώς θα υποστεί την μεγαλύτερη κεφαλαιακή ζημία, ακολουθεί η Alpha και έπονται Eurobank και Εθνική τράπεζα.
Τα ζητούμενα είναι
1)Μπορούν οι τράπεζες και ειδικά η Eurobank και η Εθνική να βελτιώσουν τα κεφάλαια τους;
Η Eurobank σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 1,8 δισεκ. που ίσως προσεγγίσει και τα 2 δισεκ. χωρίς να αποκλείεται και η μερική συμμετοχή του ΤΧΣ πλην των ιδιωτών που θα καλύψουν μεγάλο μέρος της αύξησης.
2)Μπορεί η Εθνική να συγκεντρώσει 1.5 δισεκ. ευρώ;
Λόγω των θυγατρικών που διαθέτει, Πανγαία, Βαλκάνια 40% της Finansbank έχει την δυνατότητα να συγκεντρώσει τα κεφάλαια αυτά χωρίς αύξηση κεφαλαίου.
Ωστόσο αυτό είναι σχετικό γιατί Εθνική και Eurobank – δεν πρέπει ουδείς να λησμονεί – ότι είχαν μαύρες τρύπες που κάλυψε το ΤΧΣ.
Τα κεφάλαια αυτά όχι στο σύνολο τους αλλά μερικώς το ΤΧΣ θα επιδιώξει να πάρει πίσω.
3)Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι οι τελευταίες για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Αυτό ισχύει για την Eurobank αλλά και για την Εθνική υπό την έννοια ότι τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει να διασφαλίσουν ότι το core tier 1 θα κινείται πάνω από 10%.

Εκτιμήσεις για το core tier 1 των ελληνικών τραπεζών με τα stress tests

Τράπεζα

Core tier 1

Τρέχον

Core tier 1 λόγω ζημιών

Core tier μελλοντικό

Εθνική

9%

7,28%

10%

Alpha

13,9%

11,6%

+11,6%

Πειραιώς

13,8%

11%

+11%

Eurobank

8,5%

6,37%

10%

Εκτιμήσεις


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης