Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η πώληση μέρους των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών σε distress funds του εξωτερικού δεν είναι η καλύτερη λύση – Το παράδειγμα της Citibank δεν θα πρέπει να βρει πολλούς μιμητές – Οι ξένοι αγοράζουν στο 20% της αξίας…

 Η πώληση μέρους των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών σε distress funds του εξωτερικού δεν είναι η καλύτερη λύση – Το παράδειγμα της Citibank δεν θα πρέπει να βρει πολλούς μιμητές – Οι ξένοι αγοράζουν στο 20% της αξίας…
Η πώληση μέρους των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών σε distress funds του εξωτερικού δεν είναι η καλύτερη λύση.
Στην Ελλάδα ειδικά τους τελευταίους μήνες ξένα funds έχουν συναντήσει στην κυριολεξία τις διοικήσεις όλων των ελληνικών τραπεζών ζητώντας τους να αγοράσουν προβληματικά δάνεια στο 20% με 25% της αξίας τους.

Ωστόσο η διεθνής εμπειρία δεν μας δίνει μια αξιόπιστη απάντηση αν η λύση της πώλησης των προβληματικών δανείων σε distress funds είναι η ορθότερη.
Η διεθνής εμπειρία διδάσκει ότι όταν μια οικονομία βρίσκεται σε recovery σε αλλαγή τάσης τα assets θα αποκτήσουν αξία ακόμη και τα προβληματικά.
Πουλώντας ένα δάνειο προβληματικό αρχικής αξίας 100 εκατ περίπου 20 με 25 εκατ μπορεί σε ένα χρόνο από τώρα να έχει βελτιωθεί το ποσοστό επιστροφής.
Βέβαια οι τράπεζες διακρατώντας 68 δισεκ. προβληματικά δάνεια δεσμεύουν κεφάλαια και ταυτόχρονα επηρεάζονται και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όπως θα αποδειχθεί και στα stress tests έστω και ελεγχόμενα.
Μέχρι τώρα ενεργά μόνο η Citibank στην Ελλάδα πούλησε στο Baupost προβληματικά δάνεια αξίας 350 εκατ περίπου 87 εκατ ευρώ δηλαδή στο 25% της αρχικής τους αξίας ή με discount 75%.
Η λύση αυτή θεωρείται καθαρή υπό την έννοια ότι οι τράπεζες αναγνωρίζουν την απώλεια τους μεγαλύτερου μέρους των προβληματικών τους δανείων και εισπράττουν  στην προκειμένη περίπτωση το 25% που προφανώς μετατρέπεται σε κεφάλαιο.
Οι τράπεζες μετατρέπουν την ζημία σε κεφάλαιο αλλά οι πωλήσεις προβληματικών δανείων σε distress funds δεν μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Θεωρητικά αν μπορούσε να υιοθετηθεί το μοντέλο της Citibank για το σύνολο των προβληματικών δανείων στα 68 δισεκ. ευρώ θα λάμβαναν 17 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαιο.
Το σενάριο αυτό προφανώς και είναι μόνο θεωρητικό καθώς είναι αδύνατη και άκρως λανθασμένη επιλογή να πωληθούν δάνεια μεγάλης κλίμακας σε distress funds.
Τα αρνητικά όμως της λύσης αυτής έχουν να κάνουν με τους δανειολήπτες.
Συνήθως τα distress funds ζητούν να υπογραφούν νέες συμβάσεις που μπορεί να αποδειχθούν μεγάλες παγίδες και π.χ. αν αφορούν στεγαστικά δάνεια ο δανειολήπτης θα ευεργετηθεί με ένα μεγάλο haircut αλλά αν φανεί στο μέλλον εκ νέου ασυνεπής θα χάσει το σπίτι του με συνοπτικές διαδικασίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης