Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παρασκηνιακές διεργασίες για τον τρόπο καθορισμού των τιμών των μελλοντικών αμκ στις τράπεζες – Μέσος όρος 50 ημερών μείον discount 50% ή τιμή στο ΧΑ, μείον discount 40-45%; - Τράπεζα ζητάει να αλλάξει ο τρόπος εξάσκησης των warrants

 Παρασκηνιακές διεργασίες για τον τρόπο καθορισμού των τιμών των μελλοντικών αμκ στις τράπεζες – Μέσος όρος 50 ημερών μείον discount 50% ή τιμή στο ΧΑ, μείον discount 40-45%; - Τράπεζα ζητάει να αλλάξει ο τρόπος εξάσκησης των warrants
Μια ευρύτερη συζήτηση με εντονότατο παρασκήνιο έχει ανοίξει όσον αφορά τον καθορισμό των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών ειδικά στο ζήτημα του καθορισμού της τιμής.
Με βάση τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η τιμή των αυξήσεων κεφαλαίου καθοριζόταν με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον discount 50%.

Δηλαδή αν ο μέσος όρος των τελευταίων 50 συνεδριάσεων καθοριζόταν στο 1 ευρώ η τιμή της αύξησης προσδιοριζόταν στα 0,50 ευρώ.
Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έληξε και το ζητούμενο είναι οι επικείμενες μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ειδικά σε Eurobank και Geniki bank πως πρέπει να καθοριστούν;
Να ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον 50% ή να ληφθεί υπόψη ο παραδοσιακός τρόπος καθορισμού των τιμών των αμκ;
Ο παραδοσιακός τρόπος είναι η χρηματιστηριακή τιμή της ημέρας όπου το ΔΣ αποφασίζει να ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου μείον ένα discount 40-45% επί της χρηματιστηριακής τιμής.
Να σημειωθεί ότι στο διάστημα 2006 με 2008 όπου οι ελληνικές τράπεζες υλοποίησαν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια η τιμή της αύξησης κεφαλαίου καθορίστηκε από την χρηματιστηριακή τιμή μείον ένα discount 40-42 έως 45% επί της χρηματιστηριακής τιμής.
Κατά την άποψη μας ο μέσος όρος των τελευταίων 50 συνεδριάσεων δεν είναι τόσο ευέλικτος τρόπος.
Στις ελληνικές τράπεζες πρέπει να ισχύσουν πιο ελεύθεροι κανόνες αγοράς ότι δηλαδή ισχύει και διεθνώς.
Οι τράπεζες πρέπει να απογαλακτιστούν από νόμους που καθορίζουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και να κινηθούν στηριζόμενες στους κανόνες αγοράς.
Και ενώ η συζήτηση έχει ξεκινήσει για το πώς θα καθορίζεται η τιμή μιας αύξησης κεφαλαίου ταυτόχρονα ορισμένες τράπεζες φαίνεται να ζητούν παρασκηνιακώς να αλλάξει ο τρόπος εξάσκησης των warrants.
Ως γνωστό τα warrants εξασκούνται με βάση την τιμή της αύξησης κεφαλαίου π.χ. στην Εθνική 4,29 ευρώ, Alpha 0,44 ευρώ και Πειραιώς 1,71 ευρώ και σε κάθε εξαμηνία προστίθεται μια απόδοση.
Μια τράπεζα έχει ζητήσει να επανακαθοριστεί η τιμή εξάσκησης των warrants σε διαφορετικές τιμές από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Στο ερώτημα πως μπορεί να συμβεί αυτό η απάντηση ήταν ότι στο πλαίσιο τροποποίησης του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεχθεί τροποποιήσεις ούτως ώστε να επιτρέψει την άμεση εξάσκηση των warrants.
Το ΤΧΣ θα βρεθεί να αυξάνει το capital buffer και οι τράπεζες να απογαλακτίζονται από το ΤΧΣ.
Θα συνέφερε πολλές πλευρές, οι ιδιώτες και ειδικά οι ξένοι που θέλουν να επενδύσουν Ελλάδα να αδράξουν την ευκαιρία να εξασκήσουν άμεσα τα warrants μερικώς προφανώς όχι ολικώς.
Το θέμα των warrants, προφανώς και αποτελεί πολιτική απόφαση και επίσης χρειάζεται την έγκριση της DGCom.
Δεν θεωρούμε ότι είναι εύκολο να τροποποιηθεί η διαδικασία εξάσκησης των warrants αν και μια τροποποίηση θα έδινε άλλο τόνο στην διαδικασία εξάσκησης.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης