Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η μεγάλη πρόκληση στις τράπεζες - Εξάσκηση των warrants που οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση αλλά χωρίς εισροή νέων κεφαλαίων ή αυξήσεις κεφαλαίου με συμμετοχή και των παλαιών μετόχων για να αυξηθούν εκ νέου τα κεφάλαια; - Τι θα συμβεί με τις μετοχές;

 Η μεγάλη πρόκληση στις τράπεζες - Εξάσκηση των warrants που οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση αλλά χωρίς εισροή νέων κεφαλαίων ή αυξήσεις κεφαλαίου με συμμετοχή και των παλαιών μετόχων για να αυξηθούν εκ νέου τα κεφάλαια; - Τι θα συμβεί με τις μετοχές;
(upd)Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση – πρόκληση ή πεδίο προβληματισμού καταθέτει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης με αφορμή τις προσεχείς εξελίξεις όσον αφορά τα warrants και την δομή των κεφαλαίων των τραπεζών.

Το επόμενο διάστημα και για τις επόμενες 6μηνίες οι μέτοχοι θα καλούνται δύο φορές τον χρόνο να εξασκούν τα warrants που κατέχουν.
Με την διαδικασία εξάσκησης το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων θα αυξάνεται, το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειώνεται και έτσι θα συντελείται η ιδιωτικοποίηση του ελληνικού banking.
Από την εξάσκηση των warrants η ιδιωτικοποίηση θα είναι σταδιακά γεγονός αλλά δεν θα εισρέουν νέα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.
Θα αντικαθίστανται τα κεφάλαια του ΤΧΣ με τα κεφάλαια των ιδιωτών μετόχων πλην της περίπτωσης των τραπεζών με αρνητική καθαρή θέση που ούτως ή άλλως υπάρχει απόκλιση μεταξύ κεφαλαίων που επένδυσε το ΤΧΣ και τελικών κεφαλαίων που κατέχει μια τράπεζα και εν προκειμένω Εθνική και Eurobank.
Με τα warrants δίδεται η δυνατότητα στον παλαιό μέτοχο να εξασκήσει τα δικαιώματα του σε προκαθορισμένες τιμές.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που ακόμη δεν μπορεί να παρουσιαστεί με ακρίβεια είναι πώς θα αντιδράσουν οι μετοχές στο χρηματιστήριο των τραπεζών που οι μέτοχοι τους εξασκούν τα warrants.
Επειδή δεν θα υπάρξει αλλαγή στον αριθμό των κυκλοφορουσών μετοχών αλά θα υπάρξει αλλαγή στην τιμή μετατροπής αν η χρηματιστηριακή τιμή είναι πάνω από την τιμή μετατροπής δεν είναι βέβαιο ότι θα σημειωθεί βίαιη πτώση στην χρηματιστηριακή τιμή ώστε να συγκλίνει με την τιμή εξάσκησης των warrants.
Πιέσεις λογικά θα ασκηθούν αλλά δεν θα προσομοιάζουν με τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Η μια πλευρά του νομίσματος είναι αυτή.
Η άλλη πλευρά που παρουσιάζει κορυφαίος τραπεζίτης είναι η εξής.
Μια τράπεζα θα μπορούσε εκμεταλλευόμενη τυχόν ζήτηση για τραπεζικές μετοχές αντί να εξασκήσουν οι μέτοχοι τα warrants να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου, ώστε να εισρεύσουν νέα κεφάλαια και με παραίτηση του ΤΧΣ ή μερική συμμετοχή σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
Στην αύξηση κεφαλαίου θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι παλαιοί μέτοχοι με όρους που θα καθοριστούν με τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Εξετάζεται στο νέο νόμο η τιμή της αύξησης κεφαλαίου να μην καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον 50% discount αλλά με όρους αγοράς δηλαδή την χρηματιστηριακή τιμή μείον 40-45% discount ότι δηλαδή ίσχυε και στο παρελθόν ή ισχύει διεθνώς.
Με την αύξηση κεφαλαίου η χρηματιστηριακή τιμή θα πιεστεί αλλά θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια.
Με την αύξηση κεφαλαίου και εφόσον αλλάξει υποχρεωτικά  ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση οι πιέσεις που θα ασκηθούν δεν θα σχετίζονται με τις πρόσφατες μεγάλες πιέσεις όταν επενδύθηκαν συνολικά 28 δισεκ. από το ΤΧΣ.
Με την αύξηση κεφαλαίου βελτιώνεται ακόμη περισσότερο η ποιότητα των κεφαλαίων του ΤΧΣ το οποίο όμως θα υποστεί dilution δηλαδή απίσχναση και δεν θα αυξήσει τα κεφάλαια του δεν θα αυξήσει δηλαδή το capital buffer.
Ορισμένοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι ένα τέτοιο σενάριο δε θα μπορεί να σταθεί πολιτικά αλλά εδώ δεν πρόκειται για πολιτική αλλά για αγορά και ειδικά ο κομβικής σημασίας κλάδος της οικονομίας το banking.
Το ερώτημα παραμένει warrants με στόχο την ιδιωτικοποίηση χωρίς νέα κεφάλαια ή νέα αύξηση κεφαλαίου με στόχο την ιδιωτικοποίηση και νέα κεφάλαια αλλά χωρίς το ΤΧΣ να καρπωθεί κεφάλαια από την επένδυση του;
Προσεχώς το δίλλημα θα τεθεί πολύ έντονα και δεν αναφερόμαστε στην περίπτωση της Eurobank που δεν υπάρχει δίλλημα γιατί απλά δεν υπάρχουν warrants.

(Πρώτη ενημέρωση, 21 Οκτωβρίου 2013, 08:13)


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης