Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Χρηματοδοτικό κενό με δάνειο 10,5 δισ. και αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους με 30ετή επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου κατά 1,25% και όχι haircut το μοντέλο λύση για την Ελλάδα με όφελος 70 δισ. σε παρούσες αξίες – Έρχονται νέο μνημόνιο και νέα μέτρα

Χρηματοδοτικό κενό με δάνειο 10,5 δισ. και αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους με 30ετή επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου κατά 1,25% και όχι haircut το μοντέλο λύση για την Ελλάδα με όφελος 70 δισ. σε παρούσες αξίες – Έρχονται νέο μνημόνιο και νέα μέτρα
Τα δύο κομβικής σημασίας για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας ζητήματα το χρηματοδοτικό κενό και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι έχουν δρομολογηθεί προς επίλυση καθώς παρασκηνιακώς συζητώνται  οι εναλλακτικές λύσεις.

Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία που ετοιμάζει σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια και την Τρόικα, υποχρεώνεται λόγω της βαθειάς ύφεσης που φθάνει σωρευτικά στο 26% οδηγώντας το ΑΕΠ στα 185 δισεκ. ευρώ και το χρέος στο 177% του ΑΕΠ να ζητήσει και νέο δάνειο από την Τρόικα ύψους 10,5 δισεκ. ευρώ.
Οι πιέσεις που ασκήθηκαν να επιβληθεί φόρος επί των καταθέσεων 10% δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος καθώς ούτε η ΕΕ και κυρίως η ΕΚΤ δεν δέχεται αυτή την λύση ενώ ακόμη και το ΔΝΤ που την εισήγαγε δεν θεωρεί ότι θα επιτευχθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Η Ιρλανδία με απόδοση στο 10ετές ομόλογο της περίπου στο 3,6% και η Ελλάδα στο 8,40% αποδεικνύεται ότι η Ιρλανδία τα έχει πάει καλά ενώ η Ελλάδα ακόμη προσπαθεί.
Η Ιρλανδική οικονομία είχε σταθερότερες βάσεις ενώ το πρόβλημα της ήταν οι τράπεζες για τις οποίες έλαβε ριζικά μέτρα.
Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει δομικό πρόβλημα στην υπερχρεωμένη οικονομία της και παρέσυρε και τις τράπεζες οι οποίες σε γενικές γραμμές δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα.
Κατέστη το πρόβλημα στην Ελλάδα και τραπεζικό με το απαράδεκτο PSI+ το οποίο απέτυχε παταγωδώς.
Η σύγκριση των δύο χωρών είναι ανόμοια μεν αλλά η Ιρλανδία αποδεδειγμένα έχει πείσει τις αγορές πολύ περισσότερο από ότι η Ελλάδα.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα ακόμη χρειάζεται βοήθεια για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014 με 2016 και βεβαίως να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό θα χορηγηθεί νέο δάνειο 10,5 δισεκ. ευρώ και παράλληλα οι κεντρικές τράπεζες θα συναινέσουν στην μετακύληση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.
Όμως νέο δάνειο σημαίνει και νέο μνημόνιο και νέο μνημόνιο σημαίνει και νέα μέτρα.
Οι λαϊκίστικες εξάρσεις μελών της κυβέρνησης εσχάτως ότι «αν μας πιέσει η Τρόικα θα καταφύγουμε σε πρόωρες εκλογές» είναι θεατρινισμοί που κανένα δεν πείθουν.
Νέο δάνειο σημαίνει νέα μέτρα. Αυτό το ξέρει η κυβέρνηση και το γνωρίζουν όλοι.
Όσον αφορά το χρέος και την βιωσιμότητα του, πλειστάκις έχει αναφερθεί ότι η καλύτερη λύση είναι η αναδιάρθρωση μέσω haircut 40% me 50%.
To haircut έχει το πλεονέκτημα του άμεσου οφέλους.
Haircut 40% με 50% θα ωφελούσε την Ελλάδα 110 δισεκ. ευρώ.
Δυστυχώς ορισμένοι επικαλούνται δήθεν ζητήματα ηθικής ότι δεν μπορεί ο ευρωπαίος φορολογούμενος να υποστεί απομείωση, ότι δεν είναι πρέπον να χάσουν χώρες που έχουν δανείσει την Ελλάδα όπως Πορτογαλία ή Ιρλανδία και άλλα τέτοια ηθικοπλαστικά.
Για την Ελλάδα η καλύτερη λύση είναι το haircut.
Αποτελεί την απόλυτη λύση αλλά δυστυχώς υπάρχει πολιτική ατολμία από την Ελλάδα.
Αντί haircut προτείνεται η λύση της 30ετούς επιμήκυνσης του χρέους και μείωση των επιτοκίων έως 1,25% χαμηλότερα από τα τρέχοντα με στόχο όφελος 70 δισεκ. σε παρούσες αξίες.
Παρούσες αξίες σημαίνει ότι με λογιστική αναγωγή αν συσσωρευτεί το όφελος που θα κερδίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια σε τωρινές τιμές θα έχει όφελος 70 δισεκ. ευρώ.
Αν συμπεριληφθούν και τα 25 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στον ESM τότε το όφελος θα αυξηθεί στα 95 δισεκ. ευρώ.
Η διαφορά μεταξύ του haircut και των παρουσών αξιών είναι απλή.
Το haircut είναι πραγματικό καθαρό και τελικό όφελος ενώ η αναγωγή σε παρούσες αξίες είναι λογιστική απεικόνιση ενός οφέλους που θα καταγραφεί σε πραγματικούς όρους σε βάθος χρόνου.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης