Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το ελληνικό μοντέλο έχει αποτύχει – Το 77% του χρέους είναι κρατικός δανεισμός για να καταστεί πλήρως ιδιωτικό θα χρειαστούν 15 χρόνια – Αδύνατη η έξοδος στις αγορές το 2014 – Απαιτείται επανεκκίνηση των ελληνικών CDS και investment grade

Το ελληνικό μοντέλο έχει αποτύχει – Το 77% του χρέους είναι κρατικός δανεισμός για να καταστεί πλήρως ιδιωτικό θα χρειαστούν 15 χρόνια – Αδύνατη η έξοδος στις  αγορές το 2014 – Απαιτείται επανεκκίνηση των ελληνικών CDS και investment grade
Το ελληνικό οικονομικό μοντέλο έχει παταγωδώς αποτύχει.
Έχει αποτύχει κυρίως γιατί δεν υπάρχει προοπτική επαναδιάταξης και ανασύνθεσης του χρέους.

Παγκοσμίως το κρατικός χρέος στηρίζεται σε μια αλληλουχία.
Τα κράτη εκδίδουν ομόλογα βραχυχρόνια ή μακροχρόνια και τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές τα αγοράζουν, τα διακρατούν ή τα πωλούν σε επίσης ιδιώτες.
Η σχέση αυτή που είναι παγιοποιημένη παγκοσμίως έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα.
Στα 318 δισεκ. ευρώ χρέους τα 245 δισεκ ή 77% προέρχεται από δάνεια της Τρόικα ΕΕ και ΔΝΤ.
Απομένουν 73 δισεκ. ευρώ.
Από αυτά περίπου 35 δισεκ. κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Τα εναπομείναντα ομόλογα δηλαδή 38 δισεκ. αντιστοιχούν σε 37% έντοκα γραμμάτια και το υπόλοιπο 63% ή 24 δισεκ. ευρώ κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες, τράπεζες, ξένοι επενδυτές ενώ πρέπει να συμπεριληφθεί και το χρέος σε ξένα νομίσματα πλην ευρώ δηλαδή.
Το ελληνικό χρέος, πρέπει να οδηγηθεί σε πλήρη ανασύνθεση που σημαίνει 4 βασικά πράγματα
1)Να ξεκινήσει η μετατροπή του δημόσιου χρέους, του χρέους που κατέχει η Ελλάδα και προέρχεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ σε ιδιωτικό χρέος.
Η Ελλάδα πρέπει να αντικαταστήσει τα 245 δισεκ. των δανείων του επίσημου τομέα με 245 δισεκ. ομόλογα που θα κατέχουν ιδιώτες.
Μπορεί να υπάρξει επενδυτής που να αγοράσει 5 δισεκ. ελληνικού χρέους;
Προφανώς όχι τώρα είναι αδύνατο αλλά σίγουρα όχι και στο μέλλον.
Η Ελλάδα θα φέρει για πολλά χρόνια την ρετσινιά, το βάρος της αφερέγγυας χώρας, θα φέρει για πολλά χρόνια το selective default, την επιλεκτική χρεοκοπία.
2)Η Ελλάδα είναι αδύνατο να βγει στις αγορές το 2014 καθώς η ύφεση που θα πλήξει την οικονομία και την επόμενη χρονικά δεν θα αφήσει περιθώρια να καλλιεργηθούν θετικές προσδοκίες.
3)Έξοδος στις αγορές χωρίς investment grade θα ήταν τραγικό ολίσθημα καθώς η χώρα θα πληρώσει πανάκριβα τους λάθος πειραματισμούς.
4)Χρειάζεται επανεκκίνηση της αγοράς των CDS.
Εδώ και ένα χρόνο η αγορά των ελληνικών CDS δεν υπάρχει είναι ανύπαρκτη είναι νεκρή.
Τα CDS των ελληνικών τραπεζών κινούνται μεταξύ 950 και 1400 μονάδων βάσης κοντά στα θεωρητικά επίπεδα της Ελλάδος.
Ωστόσο η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαθέτει ακόμη σχετικά όμοιο – είμαστε σε καλύτερη μοίρα – από την Αργεντινή.

Υπερφίαλα τα σχέδια για έξοδο στις αγορές χωρίς investment grade

Με αφορμή την Japonica Partners που υπέβαλλε πρόταση για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ανεπιτυχώς προέβλεψε ότι το 2014 το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα έχει απόδοση 5% ή 86 μονάδες βάσης από 9,10% και 62,2 μονάδες βάσης της τρέχουσας περιόδου.
Ταυτόχρονα υπήρξε μπαράζ αναφορών ότι η Ελλάδα θα εκδώσει 5ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 3,5 με 4,5 δισεκ. ευρώ.
Η εκτίμηση για 5% απόδοση είναι υπεραισιόδοξη και δεν θα επιβεβαιωθεί αν η Ελλάδα το 2014 δεν έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά investment grade δηλαδή δεν έχει αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης στην κλίμακα ΒΒΒ-.
Επίσης για να υποχωρήσει το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 5% θα πρέπει να συμβούν πέραν από το investment grade και τα εξής
1)Επισφραγιστεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης στην οικονομία πάνω από 0,5%, σενάριο που αμφισβητείται ξεκάθαρα εσχάτως.
2)Καταστεί με αντικειμενικά κριτήρια βιώσιμο το χρέος.
Με βάση το μοντέλο που τείνει να υιοθετηθεί δηλαδή μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων σε παρούσες αξίες το χρέος μειώνεται 70 δισεκ. ευρώ.
Όμως προσοχή η καθαρή μείωση είναι μόνο 6-7 δισεκ. σε ετήσια βάση περιλαμβανομένων τόκων και μικρότερου κεφαλαίου που θα αποπληρώνεται.
3)Αλλάξει η γενική εικόνα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
4)Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι για να φθάσει το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 5% θα πρέπει η Πορτογαλία να υποχωρήσει στο 4% από 6% την τρέχουσα περίοδο και η Ιρλανδία  από 3,6% της τρέχουσας περιόδου κάτω από 2,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης