Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ελληνικά πειράματα για έξοδο της Ελλάδος στις αγορές – Δύο τα σενάρια ή προ των ευρωεκλογών για λόγους πολιτικών εντυπώσεων αν η Moody’s αναβαθμίσει την Ελλάδα ή μετά τον Ιούλιο του 2014 – Ο ESM θα τιτλοποιήσει ακίνητα με στόχο 2-4 δισ

 Ελληνικά πειράματα για έξοδο της Ελλάδος στις αγορές –  Δύο τα σενάρια ή προ των ευρωεκλογών για λόγους πολιτικών εντυπώσεων αν η Moody’s αναβαθμίσει την Ελλάδα ή μετά τον Ιούλιο του 2014 – Ο ESM θα τιτλοποιήσει ακίνητα με στόχο 2-4 δισ
Δύο εναλλακτικά σχέδια- πειράματα  φαίνεται ότι εξετάζουν το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ όσον αφορά τις μεγαλεπήβολες βλέψεις για έξοδο της Ελλάδος στις αγορές το 2014.
Με βάση τα σχέδια που έχουν εξεταστεί στο τραπέζι βρίσκονται δύο εναλλακτικά σενάρια.

Το πρώτο και πρώιμο σενάριο  θέτει ως χρονικό στόχο το διάστημα τέλη Απριλίου του 2014 με αρχές Μάιου προ των ευρωεκλογών δηλαδή ώστε να βγει η Ελλάδα στις αγορές με μια συμβολική κίνηση 1,5 με 2,5 δισεκ. ευρώ.
Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι κυρίως πολιτικός καθώς η κυβέρνηση παραμονές των ευρωεκλογών όπου κυριαρχεί η χαλαρή ψήφος θα θέλει να περάσει ένα πολιτικό μήνυμα στην κοινωνία.
Ωστόσο για να μπορέσει ο στόχος αυτός να επιτευχθεί προαπαιτούνται
1)Η Moody’s να έχει αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία.
Το αρχικό σχέδιο να αναβαθμιστεί η Ελλάδα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου μάλλον έχει εγκαταλειφτεί και μετατίθεται για το 2014  συνδεόμενο προφανώς και με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
2)Να έχει αρχίσει να αποσαφηνίζεται το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Όλοι έχουν κατανοήσει ότι η αναδιάρθρωση μόνο με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων δεν θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Χρειάζεται μια ριζοσπαστική λύση που δεν είναι άλλη από το haircut.
To δεύτερο σενάριο για έξοδο της Ελλάδος στις αγορές είναι να υπάρξει απόπειρα τον Ιούλιο του 2014.
Ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχει η Ελλάδα είναι μήπως ανοίξει προσωρινά το παράθυρο των ευκαιριών δανειστεί η χώρα μέσω δημοπρασίας με αυξημένο επιτόκιο ίσως έως και +2% υψηλότερα από τα επίπεδα που θα έχουν εκτιμηθεί και εν συνεχεία ξανακλείσει το παράθυρο των ευκαιριών για την Ελλάδα βίαια εξέλιξη που θα ήταν στρατηγικά δυσμενής.
Το ρίσκο της εξόδου δεν θα είναι μόνο ένα υψηλό επιτόκιο αλλά ο κίνδυνος οι αγορές να μην επιτρέψουν εκ νέου έξοδο και κλείσουν τις πόρτες στην Ελλάδα.
Προφανώς όλα αυτά συνδέονται με την εξέλιξη της βιωσιμότητας του χρέους.
Μόνο με μια πειστική λύση της διαχείρισης του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο η Ελλάδα έχει μέλλον.
Επίσης μια ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι ο ESM εξετάζει την τιτλοποίηση ακινήτων για την Ελλάδα εξέλιξη που θα μπορούσε να εισφέρει στα δημόσια έσοδα από 2 έως 4 δισεκ. ευρώ.
Το ενδεχόμενο ο ESM να αναλάβει τα 25 από τα 50 δισεκ. του ΤΧΣ είναι σχεδόν μηδενικό και δεν υπάρχει στην ατζέντα των διαβουλεύσεων τουλάχιστον για αυτή την φάση.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:14, 30 Οκτωβρίου 2013)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης