Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφιστεί, θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση – Ο Τσίπρας έδωσε χείρα βοηθείας στην ασθμαίνουσα κυβέρνηση – O Σαμαράς θα παρουσιάσει σχέδιο εξόδου από την κρίση

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφιστεί, θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση  – Ο Τσίπρας έδωσε χείρα βοηθείας στην ασθμαίνουσα κυβέρνηση  – O Σαμαράς θα παρουσιάσει σχέδιο εξόδου από την κρίση
Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, αργά το βράδυ της Κυριακής όπου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στην Βουλή θα καταψηφιστεί.
Από το 1975 έως και σήμερα ουδέποτε κυβέρνηση έχασε από πρόταση μομφής άρα ακόμη και η ασθμαίνουσα κυβέρνηση η οποία εσχάτως έδειξε αποσχιστικές τάσεις λόγω αντιδράσεων των βουλευτών για πλειάδα ζητημάτων θα επανασυσπειρωθεί.

Πρακτικά λοιπόν η κυβέρνηση Σαμαρά θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Άρα θα κερδίσει τις εντυπώσεις, θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για 6 μήνες τουλάχιστον και ταυτόχρονα χρόνο, έχοντας νωπή την εντολή των βουλευτών να ελαστικοποιήσει την διαπραγμάτευση της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την κυβέρνηση.
Άρα ο Τσίπρας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει πρακτικά ή επικοινωνιακά.
Όμως είναι δεδομένο ότι ο Τσίπρας γνώριζε την έκβαση της πρότασης του δηλαδή ότι η κυβέρνηση θα συσπειρωθεί και η πρόταση μομφής θα καταψηφιστεί.
Άρα ποιος ήταν ο στόχος;
Ήταν χείρα βοηθείας προς την κυβέρνηση, στην ασθμαίνουσα κυβέρνηση από την αλλοπρόσαλλη στάση των βουλευτών της αλλά κυρίως έδωσε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με άλλους όρους με την Τρόικα.
Αν η Τρόικα ήθελε να επιβάλλει νέα μέτρα – καθώς αυτός είναι ο σχεδιασμός – η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί την πολιτική κρίση και να ζητήσει ελαστικοποίηση.
Ωστόσο ορισμένοι δεν ασπάζονται την άποψη αυτή.
Η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και η Τρόικα μπορεί να επιμείνει στην στάση της να ζητάει νέα πρόσθετα μέτρα που προφανώς δεν αντέχει η οικονομία και κοινωνία.
Με όρους πολιτικών κινήτρων ο Τσίπρας ίσως να επιδίωκε να δει τις αντοχές της κυβέρνησης σε καθεστώς πολιτικού stress ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την φάση δεν επιθυμεί εκλογές.
Όμως εκλογές δεν επιθυμεί και η κυβέρνηση.
Η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις αλλά με ποσοστά της τάξης του 22 με 24% πολύ μακριά από την αυτοδυναμία.
Το ΠΑΣΟΚ ο εταίρος της ΝΔ στην κυβέρνηση έχει καταρρεύσει καθώς δημοσκοπικά βρίσκεται στην 4η θέση στο 6% στο καλύτερο σενάριο.
Η Χρυσή Αυγή που χτυπήθηκε βίαια πολιτικά όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε αλλά θα αποδειχθεί ότι έχει ισχυρές αντοχές.
Άρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να κυβερνήσουν.
Αυτό το γνωρίζει ο Σαμαράς και για τον λόγο αυτό δεν επιθυμεί εκλογές όπως εκλογές δεν επιθυμεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πολιτικοί συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση.
Καλώς ή κακώς για πολλούς ο ρυθμιστής της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η Χρυσή Αυγή.
Ωστόσο με όρους πολιτικής ο Σαμαράς ο πρωθυπουργός της Ελλάδος θα βρει την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Ήδη σε ομιλία του έδωσε το στίγμα….των βημάτων που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση  
«Το πρώτο και το πιο κρίσιμο βήμα το ολοκληρώνουμε.
Δεν δανειζόμαστε πια, το πρωτογενές πλεόνασμα μας απαλλάσσει από την ανάγκη να δανειζόμαστε για τα τρέχοντα.
Το πέτυχε με το αίμα του ο ελληνικός λαός.
Το επόμενο βήμα είναι η ανάκαμψη, να μπούμε στην ελπιδοφόρα αριθμητική των νέων θέσεων εργασίας που θα ενισχύσει και την κοινωνική συνοχή.
Θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά.
Το τρίτο βήμα είναι η έξοδος στις αγορές και αυτό δεν είναι μακριά, κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει το 2014» είπε ο πρωθυπουργός και ως ενδεικτικό παράδειγμα έφερε ότι τα spreads βρίσκονται στα επίπεδα του 2010 προ της κρίσης.
«Το τελευταίο βήμα είναι όταν θα έχουμε πετύχει ανάπτυξη να έχουμε και περίσσευμα για να μειώνουμε το χρέος της χώρας και να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα την κοινωνική συνοχή.
Αυτό θα είναι το βήμα για την οριστική απελευθέρωση από τα δεσμά των μνημονίων» τόνισε ο κ. Σαμαράς, που επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε πέντε πράγματα: την φοροδιαφυγή, τους υψηλούς και άδικους φόρους, την ανομία, την γραφειοκρατία, την δημόσια σπατάλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης