Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Goldman Sachs: Mε τις σωστές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση - Διδάγματα από το Βερολίνο - Πως η Γερμανία μεταλλάχθηκε σε μια 10ετία από τον ασθενή της Ευρώπης σε κυρίαρχο οικονομικό παίκτη

Goldman Sachs: Mε τις σωστές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση - Διδάγματα από το Βερολίνο - Πως η Γερμανία μεταλλάχθηκε σε μια 10ετία από τον ασθενή της Ευρώπης σε κυρίαρχο οικονομικό παίκτη
Έναν χρήσιμο οδηγό για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας εξέδωσε η Goldman Sachs, υποστηρίζοντας ότι με την κατάλληλη δημοσιονομική προσαρμογή είναι εφικτή η έξοδος από την κρίση.
Μάλιστα για την πεποίθησή της αυτή η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επικαλείται την ισχυροποίηση της γερμανικής οικονομίας και τη σταδιακή "μεταμόρφωσή" της από "ασθενική" σε "παντοδύναμη".
Μέσω της νέας 4σέλιδης έκθεσής της "European Economics: Lessons from Germany's Adjustment from Sick Man to Powerhouse", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs προσφέρει μια σειρά από σημαντικά διδάγματα για τον Νότο, από το παράδειγμα της Γερμανίας, με στόχο τον τερματισμό της κρίσης.
Όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, η μεταμόρφωση της γερμανικής οικονομίας κατά τη δεκαετία του 2000 δεν ήταν εξωπραγματική, αλλά αντίθετα βασίστηκε σε μια σειρά από καίριες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Η οικονομική ισχύς της Γερμανίας σήμερα είναι τέτοια, που δύσκολα θυμάται κανείς πλέον πως πριν από μια δεκαετία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τον "ασθενή" της Ευρώπης. Όπως δηλαδή χαρακτηρίζονται σήμερα οι χώρες της περιφέρειας.....
Πραγματοποιώντας μια αναδρομή στο πρόσφατο οικονομικό και πολιτικό παρελθόν της Γερμανίας, η Goldman Sachs διαπιστώνει πως μπορεί η χώρα να μπήκε στο ευρώ το 1999, ωστόσο σίγουρα τα πρώτα 7-8 χρόνια ήταν δύσκολα για το Βερολίνο.
Αναλυτικά:
- Το γερμανικό AΕΠ ήταν σχεδόν κατά 1% μικρότερο από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έως το 2005. Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη από τα μέσα του 2001 έως τα τέλη του 2003.
- Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας αντιστοιχούσε στο 2,5% του ΑΕΠ της χώρας το 2000. Πρόκειται για τη χειρότερη εικόνα που εμφάνισε γερμανικό έλλειμμα στη σύγχρονη ιστορία.
- Η Γερμανία ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρωζώνης που παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ξεπερνώντας το 2001 το στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.
- Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού το 2000 ήταν τόσο μεγάλος που δεν ήταν λίγοι όσοι προειδοποιούσαν πως η Γερμανία θα γίνει η επόμενη Ιαπωνία.
Ωστόσο, από το 2005 και ύστερα η γερμανική οικονομία κατόρθωσε όχι μόνο να σταθεί στα πόδια της, αλλά και να αναμορφωθεί πλήρως. Η Γερμανία βρέθηκε να παράγει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ίσο με το 8% του ΑΕΠ της, αλλά και να καταγράφει ανάπτυξη κατά 1% υψηλότερη έναντι του μέσου όρου της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Πως όμως η Γερμανία κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να επιτύχει όλη αυτή τη μεγάλη αλλαγή;
Όπως υποστηρίζει η Goldman Sachs:
-  Πολύ σημαντικό δίδαγμα είναι το εξής: Η Γερμανία εκμεταλλεύτηκε τον χαμηλό πληθωρισμό για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
- Δεύτερο δίδαγμα είναι και το εξής: Η Γερμανία προώθησε τεράστιες αλλαγές στην αγορά εργασίας, μέσω των οποίων αυξήθηκε κατακόρυφα η ευελιξία στην απασχόληση και μειώθηκε η ανεργία.
"Τα μηνύματα για τις χώρες της περιφέρειας από το παράδειγμα της Γερμανίας είναι ενθαρρυντικά... Με τις κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι χώρες του Νότου μπορούν να πάψουν να αποτελούν τον ασθενή της Ευρωζώνης και να πετύχουν την έξοδο από την κρίση...", καταλήγει η Goldman Sachs.

Μ. Φούντα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης