Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το ένοχο μυστικό πίσω από την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει στο ιστορικό χαμηλό 0,25% τα επιτόκια του ευρώ – Ο αποπληθωρισμός ήταν πρόσχημα η αιτία είναι ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν κεφαλαιακό πρόβλημα….

Το ένοχο μυστικό πίσω από την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει στο ιστορικό χαμηλό 0,25% τα επιτόκια του ευρώ – Ο αποπληθωρισμός ήταν πρόσχημα η αιτία είναι ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν κεφαλαιακό πρόβλημα….
Η καλλιεργηθείσα εντύπωση ότι η μείωση του επιτοκίου του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό των 0,25% πραγματοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός είναι προσχηματική, υπαρκτή αλλά δεν αποτέλεσε την βασική αιτία.

Επίσης δεν ήταν η κυρίαρχη αιτία η στήριξη του ευρωπαϊκού νότου που ακόμη μαστίζεται από την κρίση χρέους.
Πίσω από την απόφαση - και με διαφωνίες κυρίως των Γερμανών - για νέα μείωση των επιτοκίων κρύβεται η βαθιά ανησυχία της ΕΚΤ για την κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών και ειδικά του Ευρωπαϊκού Νότου.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν αποφάσισε ξαφνικά να καταστεί θιασώτης των μακροχρόνιων σχεδόν μηδενικών επιτοκίων τύπου Ιαπωνίας.
Η πρόσφατη ανάλυση της Standard and Poor’s ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν 95 δισεκ. - εκ των οποίων περίπου τα 5 δισεκ. στην Ελλάδα με βάση εκτιμήσεις – αποδεικνύει ότι η ΕΚΤ γνωρίζει τις δομικές κεφαλαιακές αδυναμίες των μεγάλων τραπεζών.
Το επιχείρημα του αποπληθωρισμού ήταν ένα προσχηματικό, ένας μανδύας για να μην παρουσιαστεί το πρόβλημα που είναι η κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Αν δεχθούμε ως βάση τις εκτιμήσεις του Milton Friedman του διεθνούς φήμης οικονομολόγου ο οποίος πριν 43 χρόνια είχε αναφέρει ότι η ασκούμενη νομισματική πολιτική εμφανίζει μια χρονική υστέρηση σε σχέση με τον πληθωρισμό.
Στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει μια ευρύτατη συζήτηση  για το αν τα test ακραίας προσομοίωσης της ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρώπης θα αναδείξουν προβλήματα τα οποία θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι πολίτες και όχι οι ιδιώτες μέτοχοι.
Η Γερμανία και ορθά έχει αντιδράσει σφόδρα στο θέμα αυτό τονίζοντας ότι η προστασία των φορολογουμένων είναι καίριας σημασίας για την Γερμανική οικονομική πολιτική.
Από την ΕΚΤ επίσης έχουν προωθηθεί ιδέες για το ποιος θα είναι ο ρόλος της στο μέλλον.
Ωστόσο ποια κεντρική τράπεζα θα καθορίζει στο μέλλον ποια είναι βιώσιμη και ποια προβληματική τράπεζα η ΕΚΤ ή η εθνική κεντρική τράπεζα;
Παράλληλα η Fitch προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα  για την πορεία της ισπανικής αγοράς ακινήτων.
Στην Ισπανία το 2012 προσφέρθηκαν προς πώληση  1,72 εκατομμύρια σπίτια και μόνο 259 χιλιάδες ήταν οι  πραγματικές αγορές ακινήτων.
Στην Ιταλία, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι εξαρτημένες σε μεγάλο  βαθμό από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία οι Ιταλικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ  235,5 δισεκ. ευρώ
Επίσης οι  ιταλικές τράπεζες χρησιμοποιούν LTRO κεφάλαια για να αγοράζουν ιταλικά κρατικά ομόλογα.
Παράλληλα η δανειοδοτική βοήθεια έκτακτης ανάγκης από την ΕΚΤ αυξήθηκε στα 80,406 δισεκ που αποδεικνύει ότι οι τράπεζες δεν έχουν βρει τον βηματισμό τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης