Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μετοχές ή warrants στις τράπεζες; - Τι είναι προτιμότερο να κατέχει ένας επενδυτής; - Έως τις 26 Νοεμβρίου στο επίκεντρο θα βρίσκονται οι μετοχές αλλά στρατηγικά θα αποκτήσουν ενδιαφέρον τα warrants λόγω της δημόσιας πρότασης του ΤΧΣ

 Μετοχές ή warrants στις τράπεζες; - Τι είναι προτιμότερο να κατέχει ένας επενδυτής; - Έως τις 26 Νοεμβρίου στο επίκεντρο θα βρίσκονται οι μετοχές αλλά στρατηγικά θα αποκτήσουν ενδιαφέρον τα warrants λόγω της δημόσιας πρότασης του ΤΧΣ
Μετοχές ή warrants αυτό το δίλλημα θα βρεθεί στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα αφενός λόγω της διαδικασίας υποβάθμισης της χρηματιστηριακής αγοράς από ώριμη σε αναδυόμενη στις 26 Νοεμβρίου αφετέρου λόγω της αποδοχής από την Τρόικα της πρότασης για δημόσια πρόταση στους κατόχους των warrants.

Παρήλθε η 7η Νοεμβρίου οπότε και ανακοινώθηκαν οι 10 μετοχές που θα απαρτίζουν το MSCI Greece Emerging Markets αλλά η αγορά δεν έδειξε να αντιδρά καθώς σε μεγάλο βαθμό είχαν προεξοφληθεί οι μετοχές που θα συνθέτουν τον νέο δείκτη και τα ειδικά βάρη.
Συν τοις άλλοις οι τραπεζίτες είχαν προειδοποιήσει πάλι έγκαιρα ότι η καλλιεργηθείσα προσδοκία ότι λόγω της υποβάθμισης θα υπάρξουν μεγάλες εισροές δεν θα επιβεβαιωθεί δικαιώθηκε….ωστόσο σπεύδουμε να αναφέρουμε ότι όσο πλησιάζει η αγορά προς τις 26 Νοεμβρίου οπότε και θα αυξάνεται σημαντικά η συναλλακτική δραστηριότητα αλλά και λίγο αργότερα οι μετοχές των τραπεζών θα βρεθούν στο επίκεντρο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες.
Π.χ. η Εθνική με κεφαλαιοποίηση 10,3 δισεκ. εμφανίζει P/BV περί το 1,95 που είναι αντικειμενικά ακριβό και υψηλό.
Τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών δεν είναι πολλά.
Π.χ. για να δικαιολογήσει ο τραπεζικός κλάδος P/E περίπου 9 με 10 θα πρέπει να επιτύχει 3 δισεκ. ευρώ που αυτό είναι αδύνατο να συμβεί το 2013 αλλά και το 2014 ενώ μόνο το 2015 υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αυξηθεί η κερδοφορία λόγω συνεργειών αλλά και διαχείρισης των προβληματικών δανείων.
Άρα το ράλι στις μετοχές των τραπεζών δεν είναι λογικό να συμβεί τώρα αλλά στο μέλλον.
Τα warrants όμως αποτελούν ειδική περίπτωση καθώς μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2014 θα ξεκινήσει η διαδικασία της δημόσιας πρότασης του ΤΧΣ με premium προς τους κατόχους των warrants.
Ο στόχος είναι να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος των warrants το Ταμείο και να τα ακυρώσει.
Οι κοινές μετοχές που κατέχει στις τράπεζες θα μπορεί να τις πουλάει μέσω placement επιταχύνοντας τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και αυξάνοντας τις πιθανότητες στο ΤΧΣ να ανακτήσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που έχει επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες.
Άρα μπορεί να ειπωθεί ότι θα υπάρξει κινητικότητα και σίγουρα μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα στις μετοχές έως τα τέλη Νοεμβρίου και στα warrants έως το α΄ τρίμηνο του 2014 λόγω των σχεδίων για δημόσια πρόταση από το ΤΧΣ προς τους κατόχους των warrants.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, 11 Νοεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης