Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το ιδανικό σενάριο στο ελληνικό banking που θα υλοποιηθεί – Οι κεφαλαιακές ζημίες από την Blackrock δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισεκ. – ΤτΕ, ΤΧΣ και τράπεζες σε αγαστή συνεργασία διασφαλίζουν την σταθερότητα

   Το ιδανικό σενάριο στο ελληνικό banking που θα υλοποιηθεί – Οι κεφαλαιακές ζημίες από την Blackrock δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισεκ. – ΤτΕ, ΤΧΣ  και τράπεζες σε αγαστή συνεργασία διασφαλίζουν την σταθερότητα
Μια αόρατη ομπρέλα προστασίας, ένα προστατευτικό πέπλο έχει απλωθεί πάνω από το ελληνικό banking.
Η ΤτΕ και το ΤΧΣ με τις κατάλληλες παρεμβάσεις τους διασφαλίζουν την φερεγγυότητα και την αξιοπιστία του κλάδου.

Η καλλιεργηθείσα εντύπωση ότι θα προκύψουν σκελετοί στο ελληνικό banking από την νέα διαγνωστική μελέτη της Blackrock θα διαψευστεί.
Όπως έχει αναφερθεί η μεικτή κεφαλαιακή ζημία στο ελληνικό banking θα αγγίξει τα 10 δισεκ. αλλά η καθαρή κεφαλαιακή ζημία δεν θα υπερβεί τα 5 δισεκ. ευρώ.
Από αυτά τα 5 δισεκ. ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 2 δισεκ. της Eurobank δηλαδή απομένουν για τις συστημικές τράπεζες Πειραιώς, Alpha και Εθνική συνολικά 3 δισεκ. ευρώ.
Όμως σε κάθε περίπτωση και οι 3 τράπεζες δεν θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου καθώς δύνανται να καλύψουν την κεφαλαιακή ζημία μέσω της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου π.χ. πώληση θυγατρικών και συνέργειες.
Ειδικά Πειραιώς και Alpha bank βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα από ότι οι άλλες τράπεζες καθώς διαθέτουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας.
Άρα οι ανησυχίες ότι οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μη διαχειρίσιμα προβλήματα δεν θα επιβεβαιωθούν.
Προφανώς και κάθε νέα κεφαλαιακή ζημία είναι βάρος και δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί αλλά σίγουρα είναι γεγονός ότι το πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες δεν θα συγκρίνεται με τα 28 δισεκ. του πρόσφατου παρελθόντος.
Με την ολοκλήρωση των εσωτερικών ανακεφαλαιοποιήσεων δηλαδή μέσω της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου οι τράπεζες θα διαθέτουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για τα επόμενα δύο χρόνια έως το 2016.
Σε κάθε περίπτωση ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό δοκιμασία αλλά εκτιμούμε ότι οι δύο στρατηγικές κινήσεις που εξετάζονται
1)Το σχέδιο το ΤΧΣ να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants ώστε να αποσυρθούν από την αγορά και εν συνεχεία οι κοινές μετοχές να διατίθεται με placement από το Ταμείο είναι άριστη εξέλιξη.
2)Άριστη εξέλιξη θα είναι αν περάσει και η πρόταση οι προνομιούχες να μετατραπούν σε κοινές και το δημόσιο να αναλάβει να πωλήσεις τις μετοχές.
Οι μέτοχοι θα υποστούν dilution κακό σενάριο αλλά θα απαλλαγούν οι τράπεζες από επιστροφές 4,47 δισεκ. ευρώ καλό σενάριο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης