Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ούτε bad bank, ούτε haircut για την διαχείριση των προβληματικών δανείων – Οι υπερδιευθύνσεις στις τράπεζες δεν θα υποβάλλουν σε haircut τα δάνεια, ούτε θα μετατραπούν σε κακές τράπεζες γιατί απλά….δεν υπάρχουν κεφάλαια για πέταμα….

  Ούτε bad bank, ούτε haircut για την διαχείριση των προβληματικών δανείων – Οι υπερδιευθύνσεις στις τράπεζες δεν θα υποβάλλουν σε haircut τα δάνεια, ούτε θα μετατραπούν σε κακές τράπεζες γιατί απλά….δεν υπάρχουν κεφάλαια για πέταμα….
Οι καλλιεργηθείσες προσδοκίες ότι οι νέες υπερδιευθύνσεις θα κουρεύουν δάνεια και θα λειτουργούν ως bad bank είναι λάθος προσέγγιση στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των 69 δισεκ. ευρώ ή 31% που είναι τα προβληματικά δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια NPLs στις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατανέμεται ως εξής;
Το NPLs ratio στην Πειραιώς είναι 33,2% ή 25,1 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια.
Το NPLs ratio στην Alpha είναι 31,8% ή 16,3 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια.
Το NPLs ratio στην Eurobank είναι 25,3% ή 12,3 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια.
Το NPLs ratio στην Εθνική είναι 20,8% ή 14,5 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια.
Οι 4 αυτές τράπεζες συγκεντρώνουν το 98% των NPLs στο τραπεζικό σύστημα και η λύση της δημιουργίας υπερδιευθύνσεων είναι μια καλή απάντηση στο πρόβλημα.
Κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες μιλώντας στο bankingnews.gr αναφέρουν ότι οι υπερδιευθύνσεις που δημιουργούνται στις τράπεζες για την διαχείριση των προβληματικών δανείων έχουν ως στόχο να διαχειριστούν συντονισμένα το πρόβλημα.
Όσοι πιστεύουν ότι δημιουργούνται bad bank κάνουν λάθος.
Bad bank δηλαδή κακές τράπεζες σημαίνει ότι θα υποστούν κεφαλαιακές ζημίες δηλαδή οι τράπεζες συνειδητά θα χάσουν κεφάλαια εξέλιξη που αποκλείεται να συμβεί.
Επίσης και όσον αφορά τις σκέψεις για haircut στα δάνεια θα πρέπει να αναφερθεί ότι haircut σημαίνει κακό μήνυμα στον δανειολήπτη.
Οι περισσότεροι τραπεζίτες τάσσονται κατά των haircut των δανείων, ωστόσο κατανοούν ότι αν στα 100 δάνεια που θα διαχειριστούν τα 2 ή 3 υποστούν ένα κούρεμα και εφόσον η λύση αυτή θα οδηγήσει σε βιώσιμη διαχείριση του νέου αναπροσαρμοσμένου υπολοίπου μόνο τότε θα το εξετάσουν οι τράπεζες.
Μπορεί για λόγους κοινωνικού ενδιαφέροντος καθώς 500 χιλιάδες πολίτες έχουν τραπεζικές εκκρεμότητες πάσης φύσεως το haircut να είναι ενδιαφέρουσα εξέλιξη αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα λάβει μαζική διάσταση.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα.
Σε εξυπηρετούμενο δάνειο δεν τίθεται θέμα haircut.
Σε οριστικά μη εξυπηρετούμενο δάνειο επίσης δεν τίθεται θέμα haircut.
Σε δάνειο που εξυπηρετείται μερικώς αρχικά οι τράπεζες θα τροποποιήσουν τους όρους των δανείων και αν και αυτή η φόρμουλα αποτύχει μόνο σε ειδικές περιπτώσεις θα εξετάσουν haircut και μόνο αν διασφαλιστεί ότι το νέο μικρότερο αναπροσαρμοσμένο υπόλοιπο μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση για την σύσταση υπερδιευθύνσεων ήταν της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η ΤτΕ είχε διαφωνήσει με τις λύσεις της σύστασης bad bank ή την NAMA για την διαχείριση των προβληματικών δανείων των τραπεζών και προτείνει την λύση της εσωτερικής διαχείρισης.
Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστη πηγή «οι λύσεις που έχουν προταθεί εσχάτως για σύσταση bad bank δεν έχει καμία βάση, δεν προκρίνεται αυτή η λύση ενώ η δημιουργία μιας ΝΑΜΑ ειδική εταιρία τύπου Ιρλανδίας (National Asset Management Agency) όπου θα διαχειρίζεται σχεδόν την πλειοψηφία των προβληματικών στεγαστικών δανείων έχει απορριφθεί από την Τρόικα.
Η ορθή λύση για τις τράπεζες είναι η εσωτερική διαχείριση μέσω της δημιουργίας μεγάλων διευθύνσεων τόνιζαν στελέχη πριν ένα μήνα στο bankingnews.gr και επιβεβαιώθηκαν.
Οι τράπεζες κάθε μια ξεχωριστά θα ενισχύσει τα τμήματα διαχείρισης κινδύνου ή θα δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις που θα παρακολουθούν αποκλειστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι διευθύνσεις αυτές χρειάζονται προφανώς προσωπικό ώστε οι τράπεζες να έχουν σφαιρική εικόνα στην διαχείριση των NPLs»
Η ΤτΕ προκρίνει λοιπόν την λύση της εσωτερικής διαχείρισης των προβλημάτων και αποκλείει bad bank και NAMA.
Οι τράπεζες θα χρειαστεί λοιπόν να ενδυναμώσουν στελεχιακά και αριθμητικά αυτές τις νέες διευθύνσεις ώστε να αξιολογούνται με συνεχή ροή τα προβληματικά δάνεια που φθάνουν το 20% με 33% των συνολικών δανείων των τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι τα οργανωτικά πλάνα και τα business plan των διευθύνσεων αυτών η ΤτΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες να τα καταθέσουν τέλη Νοεμβρίου του 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης