Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στρατηγικά το χρηματιστήριο έχει περιθώρια ανόδου 25% με 30% όχι λόγω MSCI αλλά μόνο αν η Κυβέρνηση θέσει θέμα haircut 40% με 50% στο χρέος – Οι τράπεζες παραμένουν ακριβές – Με premium 20% με 30% οι δημόσιες προσφορές για τα warrants

 Στρατηγικά το χρηματιστήριο έχει περιθώρια ανόδου 25% με 30% όχι λόγω MSCI αλλά μόνο αν η Κυβέρνηση θέσει θέμα haircut 40% με 50% στο χρέος  – Οι τράπεζες παραμένουν ακριβές – Με premium 20% με 30% οι δημόσιες προσφορές για τα warrants
(upd)Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει περιθώρια ανόδου 25% με 30% διατυπώνουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη του investment banking στην Ελλάδα.
Ωστόσο αναφέρουν ότι το 25% με 30% δεν πρόκειται να έρθει αν η Ελλάδα δεν λάβει πρωτοβουλία όσον αφορά την διαχείριση του μη βιώσιμου χρέους.

Το ελληνικό χρηματιστήριο προσέγγισε τις 1200 μονάδες με την προσδοκία των εισροών λόγω MSCI και της υποβάθμισης του ΧΑ σε αναδυόμενη αγορά στις 26 Νοεμβρίου.
Το μεγάλο άλμα σημειώθηκε τον Οκτώβριο και η άνοδος αυτή προήλθε κυρίως από τα hedge funds που φούσκωσαν προσδοκίες των επενδυτών.
Ωστόσο το ανοδικό κύμα λόγω της υποβάθμισης από τον MSCI δεν έχει ολοκληρωθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά προς τις 26 Νοεμβρίου θα αυξηθεί κατακόρυφα η συναλλακτική δραστηριότητα.
Η χθεσινή βίαιη διόρθωση ωστόσο ήρθε να υπενθυμίσει αφενός την αριθμητική αδυναμία της κυβέρνησης, καθώς έχει απομείνει με 153 βουλευτές και δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών.
Ταυτόχρονα ήρθε να αποτιμήσει και την στάση της Τρόικα που ζητάει μέτρα ενώ η Ελλάδα αδυνατεί να λάβει.
Η βίαιη διόρθωση ήταν απόρροια και των ανησυχιών ότι λόγω των warrants και των προνομιούχων μετοχών θα κατακλυστεί η αγορά από placement στις τραπεζικές μετοχές.
Τα περιθώρια πτώσης της αγοράς θα μπορούσαν να προσδιοριστούν έως τις 1100 μονάδες ή στο χειρότερο σενάριο 1050 μονάδες.
Όμως το ενδιαφέρον στοιχείο είναι να απαντηθεί το ερώτημα μπορεί να ανακάμψει το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διαμορφωθεί μια μακροχρόνια ανοδική πορεία;
Να ανοίξει μετά από 5 χρόνια ο ανοδικός κύκλος στην χρηματιστηριακή αγορά;
Οι τραπεζίτες αναφέρουν «για να αλλάξει δομικά το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται μια μεγάλη ανατρεπτική τομή μια μεγάλη αλλαγή που θα καταστήσει την ελληνική οικονομία βιώσιμη οικονομία.
Η αλλαγή αυτή σχετίζεται με τον τρόπο διαχείρισης του μη βιώσιμου χρέους.
Ένα haircut π.χ. 45% ή 50% θα άλλαζε δομικά το κλίμα στο χρηματιστήριο, η αγορά θα πίστευε ότι η Ελλάδα έχει διασωθεί και το ράλι δεν θα έχει άλλο προηγούμενο.
Με την MSCI και ορισμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες το πολύ η αγορά να ανέβει λίγο υψηλότερα αλλά δεν θα διαμορφωθεί δυναμική μακροχρόνιας ανόδου.
Χρειάζεται η χρηματιστηριακή αγορά μια ανατρεπτική πρόταση για να καταστεί βιώσιμο το χρέος».
Οι τραπεζίτες εφιστούν την προσοχή σε τρία ζητήματα τα οποία θεωρούν καίρια για το χρηματιστήριο
Α)Στο ισοζύγιο εισροών – εκροών λόγω MSCI η πλάστιγγα δεν είναι βέβαιο που θα γύρει.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για μεγάλο ράλι έχουν ξεθωριάσει ωστόσο μια άνοδος θα σημειωθεί λόγω MSCI προσεχώς.
Β)Οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν ακριβές.
Τα stress tests δεν θα βγάλουν αρνητικές εκπλήξεις.
Ωστόσο για να δικαιολογήσουν 32-33 δισεκ. κεφαλαιοποίηση ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα χρειάζεται P/E 10 δηλαδή 3 δισεκ..
Προφανώς ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να παράξει κέρδη.
Σε γενικές γραμμές πρέπει να ειπωθεί ότι οι τραπεζικές μετοχές θέλουν προσοχή.
Οι αναλαμπές που έρχονται θα είναι πρόσκαιρες για τον τραπεζικό κλάδο.
Γ)Το ζήτημα των warrants είναι κεφαλαιώδους σημασίας.
Το ΤΧΣ θα υποβάλλει προαιρετικές δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants σε premium 20% με 30% επί των χρηματιστηριακών τιμών και εν συνεχεία ότι warrants αποκτήσει θα τα ακυρώσει.
Οι κοινές μετοχές που θα κατέχει το ΤΧΣ θα τις διαθέτει μέσω placement στην αγορά.
Όμως ενώ το premium είναι ένα κίνητρο το ΤΧΣ ως ο μέτοχος που υποβάλλει δημόσια προσφορά θα θέλει ρεαλιστικές τιμές στα warrants και όχι εξωπραγματικές.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ξεπερνώντας την άνοδο και την συναλλακτική υπερκινητικότητα λόγω MSCI η επόμενη άνοδος θα έρθει μετά την αμκ της Eurobank και εφόσον είναι επιτυχημένη θα πρέπει να ανοίξει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Σε ένα τέτοιο θετικό σενάριο που θα περιλαμβάνει και investment grade για την Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης θα σημειωθεί ένα εντυπωσιακό ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης