Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ρευστό το πολιτικό τοπίο – Η κυβέρνηση Σαμαρά κινδυνεύει να τεθεί σε ομηρία από 3-4 διαμαρτυρόμενους βουλευτές – Αδύνατη η πιθανότητα να φέρει νέα σκληρά μέτρα – Αν μέσα στο επόμενο 6μηνο δεν σημειωθεί recovery η κυβέρνηση δεν θα επιβιώσει

    Ρευστό το πολιτικό τοπίο – Η κυβέρνηση Σαμαρά κινδυνεύει να τεθεί σε ομηρία από 3-4 διαμαρτυρόμενους βουλευτές – Αδύνατη η πιθανότητα να φέρει νέα σκληρά μέτρα – Αν μέσα στο επόμενο 6μηνο δεν σημειωθεί recovery η κυβέρνηση δεν θα επιβιώσει
Ρευστό είναι το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα καθώς η Κυβέρνηση Σαμαρά που προσπαθεί να θέσει σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία κινδυνεύει να τεθεί σε ομηρία από 3-4 διαμαρτυρόμενους βουλευτές.

Μπορεί η Μπακογιάννη βασικό στέλεχος της ΝΔ να απευθύνεται στην ΔΗΜΑΡ και να τείνει χείρα βοηθείας προς την κυβέρνηση, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά από την άλλη εξάγεται το συμπέρασμα ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να πειραματιστεί.
Η κυβέρνηση έχει τεθεί σε καθεστώς ομηρίας καθώς 3-4 βουλευτές μπορεί να διαταράξουν την κυβερνητική συνοχή και να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση του κυβερνητικού σχηματισμού.
Ειδικά οι βουλευτές προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει καταρρεύσει δημοσκοπικά είναι ξεκάθαρο ότι έχουν κατανοήσει ότι το ΠΑΣΟΚ το άλλοτε ισχυρό ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε κοντά 30 χρόνια την Ελλάδα έχει καταρρεύσει πολιτικά.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης, είναι ο αδύναμος κρίκος του πολιτικού συστήματος.
Οι περισσότεροι εστιάστηκαν στην Θεοδώρας Τζάκρη που καταψήφισε την κυβέρνηση και διεγράφη, δύο ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Θάνος Μωραΐτης παρόλο που ψήφισαν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ οι τοποθετήσεις τους εμπεριείχαν έντονη δόση σκληρής κριτικής προς την κυβέρνηση.
Ο Νίκος Σηφουνάκης παραιτήθηκε από εισηγητής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για θέματα ναυτιλίας και υποδομών διαμαρτυρόμενος για «προβληματική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».
Το αποκορύφωμα η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή η οποία είπε πως κανείς εκτός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ τον Αντρέα Παπανδρέου δεν δικαιούται να λέει εγώ είμαι το κόμμα αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές κατά του Βενιζέλου.
Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η Αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις έρχεται τέταρτο ίσως και πέμπτο κόμμα ενώ κινδυνεύει να μην εκλέξει ευρωβουλευτή.
Άρα η ΝΔ που ακόμη δίνει μάχη στην πρόθεση ψήφου με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά προηγείται σταθερά στην παράσταση νίκης χάνει τον στρατηγικό της εταίρο το ΠΑΣΟΚ.
Ο ρυθμιστής της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης – που δεν θα είναι στο τέλος της 4ετίας – θα είναι η Χρυσή Αυγή καθώς δημοσκοπικά έχει παγιώσει την 3η θέση με τάσεις ενίσχυσης όπως δείχνουν όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα.
Παράλληλα όπως έχουμε πρόσφατα επισημάνει ο αμερικανικός παράγοντας, ή για να είμαστε ακριβείς μέρος του αμερικανικού παράγοντα προωθεί την ιδέα του μεγάλου σχηματισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς αν π.χ. η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα δεν θα έχει άλλη επιλογή ή ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ με Χρυσή Αυγή.
Η παρουσία της Χρυσής Αυγής ως 3η πολιτική δύναμη έχει αλλάξει όλες τις πολιτικές ισορροπίες και αυτό το γνωρίζει τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Χρυσή Αυγή θα είναι ο ρυθμιστής της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Όμως με όρους της τρέχουσας πολιτικής αποτίμησης αν η ΝΔ που ηγείται του κυβερνητικού σχηματισμού, δεν αλλάξει το ρου των εξελίξεων και η οικονομία δεν ανακάμψει μέσα στο επόμενο 6μηνο θα έχει δομικό και υπαρξιακό πρόβλημα.
Επίσης η ΝΔ και η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν θα μπορέσει να περάσει σκληρά μέτρα καθώς αν έρθουν στην βουλή νέα πακέτα λιτότητας….η καταψήφιση τους είναι δεδομένη.
Για την ώρα η Γερμανία δεν επιθυμεί πολιτική αποσταθεροποίηση και ο αμερικανικός παράγοντας θέλει να δώσει ακόμη μια ευκαιρία, την τελευταία ευκαιρία στον Σαμαρά αλλά πλέον το θετικό σενάριο….η κυβέρνηση θα κάνει περίπατο δεν υφίσταται.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δοκιμασία.
Και οι επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθούν κρισιμότατες καθώς η διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα αποδείξει τις πραγματικές αντοχές της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης