Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Να σταματήσει η τρομολογνεία με τις καταθέσεις – Με κεφαλαιακό απόθεμα 10,2 δισεκ. στο ΤΧΣ haircut στις ελληνικές καταθέσεις δεν θα υπάρξει – Η ΕΚΤ μηδενίζει (0%) το επιτόκιο παρέμβασης για να στηρίξει τις τράπεζες

   Να σταματήσει η τρομολογνεία με τις καταθέσεις – Με κεφαλαιακό απόθεμα 10,2 δισεκ. στο ΤΧΣ haircut στις ελληνικές καταθέσεις δεν θα υπάρξει – Η ΕΚΤ μηδενίζει (0%) το επιτόκιο παρέμβασης για να στηρίξει τις τράπεζες
Οι πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαίων πολιτικών για τον τρόπο διαχείρισης των προβληματικών και κεφαλαιακά ανεπαρκών τραπεζών στην Ευρώπη επανέφερε στο προσκήνιο το bail in δηλαδή την συμμετοχή των ομολογιούχων και ειδικά των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το κυπριακό μοντέλο, που αποδείχθηκε καταστροφικό θεσμοθετήθηκε ωστόσο ειδικά στην Ελλάδα η μόνιμη τρομολαγνεία με το ενδεχόμενο κούρεμα των καταθέσεων προβληματίζει την κοινωνία.
Με τις καταθέσεις να βρίσκονται στα 161 δισεκ. με προοπτική 160 δισεκ ή και χαμηλότερα και με το ΑΕΠ στα 188 δισεκ. ευρώ αλλά και με το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ στα 10,2 δισεκ. στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει haircut στις καταθέσεις, στον κοινωνικό πλούτο.
Στην Ευρώπη αποφασίστηκε το bail in κυρίως γιατί έρχονται τα stress tests και με δεδομένο ότι έχουν καταστεί πιο αυστηρά τα κριτήρια αξιολόγησης των NPLs σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρξουν τράπεζες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα κεφαλαιακά.
Οι τράπεζες αυτές θα λάβουν προθεσμίες ώστε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να δεν τα καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν από τους ιδιώτες τότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός του bail in δηλαδή της συμμετοχής των ομολογιούχων και καταθετών κατά τα πρότυπα της Κύπρου.
Όμως ειδικά στην Ελλάδα για 4 λόγους δεν θα υπάρξει bail in δηλαδή εμπλοκή καταθετών σε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.  
1)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκεί κεφάλαια.
Ακόμη και αυτές που έχουν οριακά κεφάλαια προβαίνουν σε κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων τους άρα με τον ένα ή άλλο τρόπο θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους των stress tests.
Ούτως ή άλλως ακόμη και 5 δισεκ. να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες μπορούν να αντιμετωπιστούν καθώς ήδη 2 δισεκ. θα αντλήσει η Eurobank άρα απομένουν για τις 3 συστημικές Εθνική, Alpha και Πειραιώς 3 δισεκ.
2)Το ΤΧΣ διαθέτει ισχυρό capital buffer 10,2 δισεκ. αυτό.
Αυτό το κεφαλαιακό απόθεμα αποτελεί ισχυρότατη δικλείδα ασφαλείας για το ελληνικό banking και τον έλληνα καταθέτη.
Ο έλληνας καταθέτης θα πρέπει να ανησυχεί αν μάθει ότι μηδενίστηκε το capital buffer του ΤΧΣ.
3)Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος.
Στην Κύπρο σε σύνολο ΑΕΠ 18 δισεκ. οι καταθέσεις έφθανα τα 72 δισεκ.
Στην Ελλάδα σε σύνολο ΑΕΠ 188 δισεκ. οι καταθέσεις βρίσκονται στα 161 δισεκ. ευρώ.
4) Το ΔΝΤ εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής φόρου κρίσεων στις καταθέσεις αλλά όπως διαπιστώθηκε και ορθά τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά λόγω του σοκ που θα προκληθεί και του bank run που θα ακολουθήσει.

H EKT μηδενίζει (0%) το επιτόκιο παρέμβασης για να βοηθήσει οικονομίες και τράπεζες

Πληθαίνουν οι αναφορές ότι η ΕΚΤ στο πλαίσιο της θεσμικής παρέμβασης της στις αγορές χρήματος μπορεί να μηδενίσει το παρεμβατικό επιτόκιο δηλαδή το ιστορικό χαμηλό 0,25% να μειωθεί στο 0% οι τράπεζες δηλαδή δεν θα πληρώνουν τόκο θα δανείζονται από την ΕΚΤ το κεφάλαιο και θα επιστρέφουν το κεφάλαιο χωρίς τόκους.
Μια τέτοια κίνηση – που σχεδιάζεται – αναμένεται να δώσει ώθηση στις οικονομίες του Νότου – όχι του Βορρά – και να στηρίξει ακόμη περισσότερο τις τράπεζες που χρειάζονται ή θα χρειαστούν ρευστότητα.

Νέες μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων προσεχώς……

Μια οριζόντια μείωση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 1% θα ωφελούσε τις τράπεζες σε ετησιοποιημένη βάση κατά 1,6 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς δεν κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας αλλά το βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες και οι τραπεζίτες γνωρίζουν με λεπτομέρειες τα οφέλη από μια οριζόντια μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις.
Η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια παρέμβασης στο ιστορικό χαμηλό 0,25% και προσεχώς στο 0% αποτελεί πρόκριμα για μειώσεις παντού αλλά το ενδιαφέρον θα ήταν να δούμε χαμηλά επιτόκια και στα δάνεια ειδικά τα επιχειρηματικά αλλά και τα καταναλωτικά όπου το κόστος χρηματοδότησης είναι απαράδεκτο.
Στην Ελλάδα του Νοεμβρίου του 2014 οι καταθέσεις έχουν περιοριστεί στα 161 δισεκ. ευρώ με τάσεις μείωσης λόγω των καταβολών στην εφορία των υποχρεώσεων πολιτών και επιχειρήσεων.
Οι τράπεζες ορθά προχωρούν σε αναπροσαρμογές στα επιτόκια καταθέσεων αλλά πλέον ήρθε η ώρα να μειωθούν τα επιτόκια δανείων σε όλες τις κατηγορίες.
Είναι απαράδεκτα υψηλά όταν μάλιστα το κόστος χρήματος έχει μειωθεί στο 0,25%.
Είναι αδιανόητο να υπάρχουν επιτόκια στις κάρτες στο 18% και 20% στα καταναλωτικά στο 12% και στα επιχειρηματικά στο 8%.
Τα επιτόκια αυτά είναι απλά απαράδεκτα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, 18 Νοεμβρίου 2013

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης