Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πλησιάζουμε στο game over του σήριαλ Εθνικής και Alpha – Το «ναυάγιο» προ των πυλών

Πλησιάζουμε στο game over του σήριαλ Εθνικής και Alpha – Το «ναυάγιο» προ των πυλών
Η επικρατούσα αίσθηση στα επιτελεία των δύο τραπεζών, Εθνικής και Alpha Bank, είναι ότι η προσπάθεια προσέγγισης προσκρούει σε πολύ σοβαρά εμπόδια. Και μετά το «όχι» του Γιάννη Κωστόπουλου, του προέδρου και βασικού μετόχου της Alpha Bank, το ναυάγιο είναι πλέον πιο ορατό.
Βέβαια και στα επιτελεία των δύο τραπεζών αναφέρεται ότι υπάρχουν κάποιες αποχρώσες ενδείξεις ότι μπορεί το ενδιαφέρον να αναζωπυρωθεί. Αλλά όπως επισημαίνει τραπεζίτης, κατά το λαϊκώς λεγόμενο «στη βράση κολλάει το σίδερο». Οι δύο τράπεζες είχαν την ευκαιρία τους να κλείσουν ένα deal, κι αυτό δεν υλοποιήθηκε.
Αξιολογώντας τα νέα δεδομένα και διερευνώντας τους λόγους για τους οποίους η Alpha Bank δε φαίνεται να προχωρά με την Εθνική είναι κατά βάση τρεις:
1.Η επικρατούσα αντίληψη στο επιτελείο της Alpha Bank ότι έχουν μία τράπεζα που σε γενικές γραμμές πάει καλά και μία συγχώνευση με την Εθνική θα προκαλούσε περιπέτειες σε όλα τα επίπεδα του ομίλου. Δηλαδή η αίσθηση ότι θα χαθεί η διοικητική καθημερινότητα της Alpha διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο.
2.Το τίμημα. Μπορεί να φαντάζει περίεργο, αλλά ενώ η προσφορά της Εθνικής ήταν καλή, έπασχε στο τίμημα. Η Εθνική μπορεί να λέει ότι έδωσε premium 20% αλλά όπως λένε τα στελέχη της Alpha, η μετοχή μπορεί τώρα να αξίζει 5 ευρώ, αλλά σε ένα  χρόνο θα βρίσκεται σε πολύ υψηλότερη τιμή.
3.Η δύσκολη θέση της ελληνικής οικονομίας, ο φόβος haircut, αποτέλεσαν τροχοπέδη στην υλοποίηση ενός deal μεταξύ Alpha Bank και Εθνικής.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι η Alpha Bank σε αυτή τη φάση δύσκολα μπορεί να αναιρέσει την αρχική της θέση, ενώ η Εθνική δε θέλει να μπει σε πλειοδοσία προσφορών ενώ η ουσία είναι ότι οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία τους …  και την ευκαιρία αυτή δεν την εκμεταλλεύτηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης