Λόγω ευρωεκλογών οι ευρωπαίοι θα ανοίξουν το μείζον ελληνικό ζήτημα…λίγο αργότερα
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δρομολογείται, αλλά δεν θα έρθει τον Απρίλιο του 2014 αλλά αργότερα μετά τις ευρωεκλογές καθώς οι Ευρωπαίοι εν μέσω της δοκιμασίας των ευρωπαϊκών εκλογών δεν θα θέλουν να λάβουν πολιτικά ρίσκα.
Μπορεί ο έλληνας ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας να δηλώνει ότι το ζήτημα θα ανοίξει προ των ευρωεκλογών αλλά πρακτικά θα ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές.
Με βάση ορισμένες ενδιαφέρουσες ενδείξεις ένα πλάνο – χρονοδιάγραμμα που δρομολογείται είναι το εξής.
Η Ελλάδα πρέπει εντός των επόμενων 3-4 μηνών να σημειώσει σημαντική πρόοδο σε καίριους τομείς.
1)Θα πρέπει να επιτύχει η ιδιωτικοποίηση της Eurobank ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πρόκριμα από την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα προσελκύει ξένες επενδύσεις.
Το βασικό σενάριο που θα επιβεβαιωθεί κατά τρόπο απόλυτο είναι ότι η Eurobank θα καταφέρει να ιδιωτικοποιηθεί επιτυχώς καλύπτοντας την αύξηση κεφαλαίου των 2 δισεκ. ευρώ.
2)Θα πρέπει τα spreads να μειωθούν προς τις 400-450 μονάδες ώστε να διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες δανεισμού.
Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται η έξοδος στις αγορές μέσω placement για έκδοση 3ετούς διάρκειας 3 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισεκ. ή 30% θα μπορούσαν να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες.
Η έξοδος στις αγορές χρονικά θα μπορούσε να σημειωθεί μόνο αν η Eurostat έδινε ενέκρινε το πρωτογενές πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού.
Αν αυτό συμβεί αρχές Μαΐου – πριν τις ευρωεκλογές δηλαδή η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές εξέλιξη που προφανώς θα είχε τεράστια σημειολογική σημασία.
3)Αν η Eurostat δώσει το πράσινο φως είναι προφανές ότι θα ανοίξει δημόσια διαβούλευση για το πώς θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Όμως να υπάρξει απόφαση – λύση πριν τις ευρωεκλογές σχεδόν αποκλείεται.
Οι ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να λάβουν κανένα πολιτικό ρίσκο ενόψει των ευρωεκλογών.
Προφανώς το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα ανοίξει πριν τις ευρωεκλογές αλλά λύση μάλλον θα πρέπει να προσδιορίζεται για αρχές Φθινοπώρου του 2014.
Εκείνη την περίοδο οι οίκοι αξιολόγησης θα θέσουν εκ νέου σε καθεστώς αξιολόγησης για τυχόν αναβάθμιση την Ελλάδα αλλά όχι investment grade το οποίο μάλλον θα εξεταστεί αρχές του 2015.
Με βάση αυτό το σενάριο η Ελλάδα πρέπει να δείξει σοβαρά δείγματα γραφής αλλά το κυριότερο όλων αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα είναι σίγουρο ότι πολλά θα αλλάξουν για την Ελλάδα προς το καλύτερο…..
Πρώτη ενημέρωση: 08:13, 26 Νοεμβρίου 2013
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών