Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το haircut δεν έχει αποκλειστεί για το ελληνικό χρέος – Εξετάζεται συνδυασμός haircut 20-25% και επιμήκυνσης 30 χρόνια

tags :
Το haircut δεν έχει αποκλειστεί για το ελληνικό χρέος – Εξετάζεται συνδυασμός haircut 20-25% και επιμήκυνσης 30 χρόνια
Μια νέα πρόταση που έχει εσχάτως εξεταστεί για την Ελλάδα από το Φθινόπωρο του 2014
Το haircut δεν έχει αποκλειστεί για το ελληνικό χρέος που όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν είναι βιώσιμο.
Μετά το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η λύση του haircut για την Ελλάδα θα ήταν ορθή επιλογή καθώς θα δημιουργούσε προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας.
Όμως η Γερμανία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο haircut για πλείστους λόγους αντιδράσεις φορολογουμένων, λάθος μήνυμα στις μεταρρυθμίσεις κ.α.
Η βέλτιστη λύση για την Ελλάδα δεν είναι η 30ετής ή 50ετής επιμήκυνση του χρέους με παράλληλη μείωση των επιτοκίων.
Η λύση αυτή απλά μεταφέρει στο παρόν τα μελλοντικά κέρδη είναι μια λογιστικού τύπου βελτίωση του χρέους αλλά όχι πρακτική.
Ωστόσο εσχάτως ορισμένοι ειδικά τεχνοκράτες «ιδεών» επιχειρούν να συνδυάσουν λύσεις ώστε να υλοποιηθεί στην Ελλάδα ένα μοντέλο που και δεν θα θίξει την Γερμανική πολιτική θέση και θα βοηθηθεί η Ελλάδα.
Η λύση αυτή είναι ο συνδυασμός haircut στο χρέος 20% με 25% με παράλληλη επιμήκυνση 25 με 30 χρόνια των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα.
Με βάση ενδείξεις η λύση αυτή θα ωφελούσε την Ελλάδα καθαρά 60 δισεκ. και περίπου άλλα 60 δισεκ. μέσω της λογιστικής απεικόνισης σε παρούσες αξίες του οφέλους της επιμήκυνσης.
Δηλαδή συνολικό πρακτικό και λογιστικό όφελος 120 δισεκ. ευρώ.
Η πρόταση αυτή που έχει υιοθετηθεί και από ορισμένα ινστιτούτα σκέψης δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να υλοποιηθεί αλλά το γεγονός ότι έχει τεθεί προς εξέταση ίσως να σημαίνει ότι στην Ευρώπη μπορεί να δηλώνουν ενάντιοι του haircut στο ελληνικό χρέος αλλά υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να δεχθούν ορισμένες συμβιβαστικές λύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης