Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα warrants δεν πρέπει να εξασκηθούν - Το ΤΧΣ θα υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους σε 4-5 μήνες – Ειδική περίπτωση η Alpha

Τα warrants δεν πρέπει να εξασκηθούν - Το  ΤΧΣ θα υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους σε 4-5 μήνες – Ειδική περίπτωση η Alpha
Η Alpha bank έχει το πλεονέκτημα του premium επί της τιμής εξάσκησης περίπου 33%
(upd3)Έχοντας ως δεδομένο ότι στην Πειραιώς και στην Εθνική δεν θα εξασκηθούν τα warrants στην πρώτη εξαμηνία και ενδεχομένως να συγκεντρωθούν από 180-350 εκατ στην Alpha bank λόγω του premium 33% που εμφανίζει η τιμή εξάσκησης επί της τρέχουσας χρηματιστηριακής η γενική εκτίμηση είναι  ότι τα warrants δεν ενδείκνυνται για εξάσκηση.
Οι λόγοι είναι 2 και δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν.
1)Τα warrants είναι option δηλαδή είναι παράγωγο που κατά βάση εξασκείται στο τέλος και όχι στην αρχή.
Βέβαια όποια τράπεζα θέλει να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση της, προφανώς και θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο εξάσκησης όπως π.χ. η Alpha bank.
Η Alpha bank έχει το πλεονέκτημα του premium επί της τιμής εξάσκησης άρα δίνει κίνητρο στον μέτοχο να εξασκήσει τα warrants.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη εξαμηνία άρα και η πρώτη περίοδος εξάσκησης στην Alpha bank είναι στις 10 Δεκεμβρίου....
Το ΤΧΣ στην Alpha bank κατέχει το 83,66% και στο καλύτερο σενάριο θα μπορούσε το ποσοστό του Ταμείου να μειωθεί στο 75% αν και ορισμένοι θεωρούν ότι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από 180-350 εκατ ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι η Alpha bank στην αμκ με ιδιωτικά κεφάλαια συγκέντρωσε 550 εκατ αλλά η ζήτηση υπερκάλυψε το ζητούμενο στόχο.
Ειδικά στην Alpha bank υπενθυμίζεται ότι διαθέτει 1,233 δισεκ. warrants το οποία ενσωματώνουν δικαίωμα αγοράς 7,4086 μετοχών της Alpha bank.
Η τιμή εκκίνησης των warrants της Alpha bank ήταν 1,45 ευρώ και η τρέχουσα τιμή στα 1,16 ευρώ.
Η τιμή εξάσκησης των warrants θα είναι 0,4480 ευρώ.  
Ωστόσο οι κάτοχοι των warrants της Alpha αλλά και των υπολοίπων τραπεζών θα πρέπει να συνεκτιμήσουν και μια άλλη παράμετρο.
2)Από τον Μάρτιο του 2014 το ΤΧΣ θα υποβάλλει προαιρετικές δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants των τραπεζών Alpha, Εθνική και Πειραιώς.
Το Ταμείο με βάση την συμμετοχή των μετόχων στις δημόσιες προτάσεις θα συγκεντρώσει ένα μικρό ή μεγάλο μέρος των warrants.
Προφανώς η συμμετοχή θα εξαρτηθεί από το premium που θα παράσχει το ΤΧΣ στους κατόχους των warrants και το οποίο εκτιμάται μεταξύ 20% και 30% επί της χρηματιστηριακής τιμής εκείνης της περιόδου.
Εν συνεχεία το ΤΧΣ θα διαγράψει τα warrants και αν η συμμετοχή είναι μεγάλη τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί που είναι η απόσυρση των warrants.
Το Ταμείο θα μπορεί να πουλάει κοινές μετοχές μέσω placement και έτσι να επιταχυνθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.
Το σχέδιο έχει καταρχήν έχει γίνει αποδεκτό από την Τρόικα και επίσης έχει δώσει το πράσινο φως ο Σαμαράς σε συνάντηση που είχε με την Α. Σακελλαρίου της CEO του ΤΧΣ.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, 9 Δεκεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης