Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το απόθεμα κεφαλαίου 10,5 δισ. του ΤΧΣ διασφαλίζει τις ελληνικές καταθέσεις – Bail in σε ελληνική τράπεζα δεν θα υπάρξει – Καταθέτες χαλαρώστε

Το απόθεμα κεφαλαίου 10,5 δισ. του ΤΧΣ διασφαλίζει τις ελληνικές καταθέσεις – Bail in σε ελληνική τράπεζα δεν θα υπάρξει – Καταθέτες χαλαρώστε
Το απόθεμα κεφαλαίου των 10,6 δισεκ. ευρώ του ΤΧΣ διασφαλίζει τις ελληνικές καταθέσεις 
Το απόθεμα κεφαλαίου των 10,6 δισεκ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί την δικλείδα ασφαλείας για τον έλληνα καταθέτη.
Οι αποφάσεις του Eurogroup αλλά και οι εγκρίσεις που ελήφθησαν από το ευρωκοινοβούλιο όσον αφορά το bail in για τις προβληματικές τράπεζες δηλαδή την εμπλοκή των καταθετών όταν έχουν αποτύχει τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης από μετόχους και ομολογιούχους δεν πρέπει να ανησυχούν τον έλληνα καταθέτη.
Η πλειοψηφία της κοινωνίας ανησυχεί για τις καταθέσεις και πιστεύει ότι το κυπριακό μοντέλο θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα αλλά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
Στην Κύπρο η Τρόικα διαπίστωσε ότι οι Ρώσοι μεγιστάνες ξέπλεναν βρώμικο χρήμα.
Η Κύπρος για πολλά χρόνια ήταν πλυντήριο ρωσικών κεφαλαίων.
Τα τελευταία χρόνια το βρώμικο χρήμα είχε μειωθεί ομολογουμένως γιατί απλά οι Ρώσοι άρχισαν μέσω των διεθνοποιημένων δραστηριοτήτων τους να εμφανίζουν και καθαρά χρήματα.
Η ΕΕ και η Γερμανία ειδικά είχαν διαπιστώσει ότι η Κύπρος επέτρεπε στο ρωσικό χρήμα να κινείται ελεύθερα και οι Γερμανοί στην προσπάθεια τους να περάσουν ένα μήνυμα στους Ρώσους και στις ρωσικές επιχειρήσεις επέβαλλαν ένα ομολογουμένως καταστροφικό μέτρο για τον κύπριο πολίτη το haircut στις καταθέσεις.
Η ΕΕ όμως στήριξε την απόφαση της για haircut σε ορισμένα αδιαμφισβήτητα στοιχεία.
Η Κύπρος με 18 δισεκ. ΑΕΠ εθνικό πλούτο εμφάνιζε 72 δισεκ. καταθέσεις, απίστευτη διαφορά.
Οι καταθέσεις στοχοποιήθηκαν και μαζί με τους Ρώσους την πλήρωσαν κύπριοι και έλληνες καταθέτες.
Η Τρόικα και η ΕΕ λοιπόν επαναλαμβάνουν αυτή την στρατηγική και στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα οι καταθέσεις βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία στα 160-161 δισεκ. ευρώ όταν το ΑΕΠ βρίσκεται στα 188 δισεκ. και ενώ έχουν χαθεί 74 δισεκ. καταθέσεων.
Άρα οι καταθέσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν στόχο για την Τρόικα και την Γερμανία.
Όμως το βασικότερο επιχείρημα δεν είναι το ύψος και η δομή των καταθέσεων αλλά η παρουσία του ΤΧΣ.
Η ΕΕ και η Τρόικα γενικότερα για την Ελλάδα αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ χρηματοδοτήθηκε με 49,7 δισεκ. και χρησιμοποίησε τα 39 δισεκ. ευρώ περίπου δηλαδή διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα κοντά στα 10,6 δισεκ. ευρώ.
Με βάση τους σχεδιασμούς το κεφαλαιακό απόθεμα θα αυξηθεί μέσω placement που μπορεί να διενεργεί το ΤΧΣ ή μέσω των warrants.
Π.χ. η Alpha συνεισέφερε στο ΤΧΣ 95 εκατ ευρώ που ενισχύουν τα κεφάλαια του Ταμείου.
Το ΤΧΣ υπάρχει ενδεχόμενο να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants να διαγράψει ότι warrants συγκεντρώσει και εν συνεχεία να διενεργεί placement.
Από την διαδικασία αυτή θα ενισχύσει το capital buffer.
Το συμπέρασμα…
Οι καταθέτες στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουν από τις τράπεζες.
Αυτό είναι απόλυτο λόγω του capital buffer του ΤΧΣ.
Ωστόσο υπάρχει ένας κίνδυνος που σχετίζεται με την λύση της βιωσιμότητας του χρέους.
Αν π.χ. εξεταστεί μια λύση που ελαφρύνει το δημόσιο χρέος αλλά ζητηθεί και εμπλοκή των καταθετών – δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει τέτοια πρόταση – σίγουρα θα επηρεάσει ανεξαιρέτως τους έλληνες καταθέτες.
Ωστόσο αυτό αποτελεί ένα σενάριο, υποθετικό και μόνο.
Ως προς τις τράπεζες ξεκάθαρα λέμε μην ανησυχείτε.
Χαλαρώστε οι καταθέσεις σας δεν κινδυνεύουν γιατί απλά δεν θα προκύψει προβληματική τράπεζα στην Ελλάδα.
Ότι κακό συνέβη στο banking συνέβη.
Τέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης