Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ένα μήνυμα με αποδέκτες τις ελληνικές τράπεζες, την ΤτΕ και το ΤΧΣ – Η συστημική ευστάθεια είναι ο κοινός στόχος όλων

Ένα μήνυμα με αποδέκτες τις ελληνικές τράπεζες, την ΤτΕ και το ΤΧΣ – Η συστημική ευστάθεια είναι ο κοινός στόχος όλων
Για το ζήτημα της συστημικής ευστάθειας δεν μπορεί να υπάρχει παρασκήνιο ή κρυφά σημεία
Ένα μήνυμα με αποδέκτες τις ελληνικές τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέλει να στείλει το bankingnews.gr.
Η συστημική ευστάθεια είναι κοινός στόχος όλων, η δημιουργία ενός σταθερού, αξιόπιστου, διάφανου και αναπτυξιακού banking αποτελεί κοινό στόχο όλων, τραπεζιτών, ΤτΕ, ΤΧΣ και των μέσων ενημέρωσης, που παρακολουθούν τις τραπεζικές εξελίξεις.
Οι πιέσεις της Τρόικα η οποία ανέβασε τον πήχη των κεφαλαιακών απαιτήσεων, η απόσυρση της πρωτοβουλίας ΤΧΣ να διορίσει μέλη του στα ΔΣ των τραπεζών και μια περιρρέουσα  ατμόσφαιρα ίντριγκας και παρασκηνίου κατέδειξαν για μια ακόμη φορά πόσο σημαντική είναι η συνοχή και η συστημική ευστάθεια ως προαπαιτούμενο για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο ρόλος της ΤτΕ γνωστός και αδιαμφισβήτητος.
Η ΤτΕ και ο Γ. Προβόπουλος μόνο θετικό ρόλο έχουν να επιδείξουν όλο αυτό το διάστημα της κρίσης και της έντασης.
Μια πλειάδα παραμέτρων της ΤτΕ όχι μόνο άλλαξε άρδην τον χαρακτήρα των ελληνικών τραπεζών, όχι μόνο άλλαξε την δομή του τραπεζικού χάρτη αλλά δημιούργησε 4 συστημικές τράπεζες που μπορούν να στηρίξουν το μέλλον της Ελλάδος.
Το μοντέλο του παρελθόντος ήταν λίγο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Ελλάδος και παρ΄ ότι δημιουργήθηκε ένας υπερσυγκεντρωτικός κλάδος καθώς το 95% της αγοράς το ελέγχουν 4 τράπεζες, είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν την πρόταση του μέλλοντος.
Η ΤτΕ παραμένει με ξεκάθαρη, αδιαμφισβήτητη, συνεχή και συνεπή θετική συνεισφορά σε όλη αυτή την προσπάθεια δομικής μετεξέλιξης των τραπεζών από την Ελλάδα του παρελθόντος στην Ελλάδα του μέλλοντος.
Αδιαμφισβήτητα θετικό ρόλο σε όλη αυτή την μετεξέλιξη έχει διαδραματίσει και το ΤΧΣ υπό την Α. Σακελλαρίου.
Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με κεφάλαια του ΤΧΣ, ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, στηρίχθηκαν οι προσπάθειες των τραπεζών Πειραιώς και Alpha ώστε να ενισχυθούν κεφαλαιακά και ταυτόχρονα να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.
Εσχάτως η απόφαση του ΤΧΣ να συμμετέχει απευθείας στα ΔΣ των τραπεζών προβλημάτισε αλλά ουσιαστικά δεν θα άλλαζε τον τρόπο ελέγχου των τραπεζών.
Οι τράπεζες έχουν βασικό μέτοχο το ΤΧΣ και εποπτική αρχή την ΤτΕ.
Οι ρόλοι είναι διακριτοί και ξεκάθαροι.
Η συνεισφορά του ΤΧΣ είναι θετική.
Όμως δεν μπορεί να μην αναφερθεί και ο ρόλος των τραπεζιτών οι οποίο δίνουν καθημερινώς αγώνα να διασφαλίσουν ότι τα κεφάλαια των φορολογουμένων δεν θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων.
Θα αξιοποιηθούν κατά το πρέπον ώστε οι τράπεζες να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στο σύστημα.
Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν διαδραματίσει θετικό ρόλο στις εξελίξεις.
Μεταξύ ΤτΕ, ΤΧΣ και τραπεζών έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα συστημικής προστασίας του ελληνικού banking το οποίο πρέπει να μείνει ενωμένο ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα των stress tests και να διασφαλιστεί για μια ακόμη φορά η κεφαλαιακή επάρκεια του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.
Όσοι στηρίζουν την συστημική ευστάθεια πρέπει να δηλώσουν παρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης