Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών το 2014 – Θα κυριαρχήσει το positive scenario – Τι θα συμβεί με warrants, προνομιούχες, NPLs

Οι προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών το 2014 – Θα κυριαρχήσει το positive scenario – Τι θα συμβεί με warrants, προνομιούχες, NPLs
To 2014 θα κριθεί η απόδοση του ελληνικού banking καθώς θα εκλείψουν αρνητικές υπεραξίες και η αναβαλλόμενη φορολογία
(upd3)Σοβαρές προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει το ελληνικό banking το 2014 που θα αποτελέσει χρονιά μετάβασης από τα σκοτεινά μονοπάτια της αβεβαιότητας στον διαυγή δρόμο της σταθερότητας.
Το βασικό σενάριο που θα κυριαρχήσει στο 2014 θα είναι το θετικό.
Προφανώς οι ευρωεκλογές θα προκαλέσουν βραχυχρόνια αποσταθεροποίηση αλλά θα έχει ισοσκελιστεί πολιτική αβεβαιότητα από την λύση που θα προταθεί για την διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Η πτώση της ΝΔ η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ως εκλογικό αποτέλεσμα θα ισοσκελιστεί σε επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας από την λύση στην διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Με βασικό σενάριο το θετικό σενάριο θα κυριαρχήσει το 2014.
Ωστόσο υπάρχουν εμφανείς και αφανείς προκλήσεις στο ελληνικό banking.

Πρώτη δοκιμασία – Νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση

Στις 3 Ιανουαρίου και με την μορφή του κατεπείγοντος θα κατατεθεί ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με μεγάλη ομολογουμένως καθυστέρηση.
Στόχος είναι το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου να έχει ψηφιστεί ώστε να μην καθυστερήσει άλλο η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.
Εν τω μεταξύ η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank θα προσδιοριστεί στα 0,30 ευρώ αντί 1,54 ευρώ που ήταν η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου του ΤΧΣ των 5,8 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί πάντως ότι η Τρόικα αποδέχθηκε την παράμετρο οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών να πραγματοποιηθούν με όρους αγοράς εξέλιξη άκρως θετική καθώς θα επιτρέψει στην Eurobank να υλοποιήσει αμκ στα 0,3 ευρώ χωρίς να την δεσμεύει η προηγούμενη αύξηση όπου το ΤΧΣ είχε επενδύσει 5,8 δισεκ. στην τιμή των 1,54 ευρώ.
Η Τρόικα έδωσε το πράσινο φως και η απόφαση αυτή αποδεσμεύει και το ΤΧΣ που ως βασικός μέτοχος καλείται να εγκρίνει μια αμκ στην Eurobank με τιμή πολύ χαμηλότερη της αύξησης των 5,8 δισεκ. ευρώ στην τιμή των 1,54 ευρώ.

Δεύτερη  δοκιμασία – Κεφαλαιακές ζημίες τραπεζών

Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών όπως θα καθοριστούν από τα stress tests και την Blackrock.
Αρχικώς η Τρόικα πίεζε ώστε οι κεφαλαιακές ζημίες να διαμορφωθούν στα 7,5 με 8 δισεκ. ευρώ αλλά φαίνεται ότι η Τρόικα θα αποδειχθεί τελικώς οι κεφαλαιακές ζημίες να διαμορφωθούν στα 4,5 με 5  δισεκ. δηλαδή θα είναι διαχειρίσιμο το πρόβλημα.

Τρίτη δοκιμασία – Καθορισμός κεφαλαιακών αναγκών τραπεζών και υλοποίηση αμκ της Eurobank

Ποιο θα είναι το ακριβές ύψος της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.
Έχει ανακοινωθεί ύψος αύξησης έως 2 δισεκ. ευρώ αλλά ορισμένοι θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να είναι 2 δισεκ. αλλά 2,8 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο παρά τις αρχικές αιτιάσεις πάλι της Τρόικα το ύψος της αύξησης κεφαλαίου θα είναι 2 με 2,2 δισεκ. ευρώ σε τιμή 0,3 ευρώ.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στρατηγικοί επενδυτές ενδιαφέρονται να καλύψουν την αύξηση κεφαλαίου.
Το βασικό σενάριο για την Eurobank, προβλέπει….επιτυχία στην αύξηση κεφαλαίου.
Θα αποτελέσει ομολογουμένως πολύ θετική εξέλιξη για την οικονομία μια επιτυχία της Eurobank και θα συμβάλλει στην άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς.

Τέταρτη δοκιμασία – Δημόσιες προτάσεις στα warrants

Ο φόρος υπεραξίας έχει απογοητεύσει τους έλληνες κατόχους των warrants καθώς θα κληθούν σε περίπτωση πώλησης να πληρώσουν φόρο 15%.
Οι ξένοι κάτοχοι warrants απαλλάσσονται από τον φόρο λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας που απαλλάσσει τους ξένους από επιβολή διπλής φορολογίας.
Ωστόσο εφόσον το ΤΧΣ υποβάλλει δημόσιες προτάσεις οι κάτοχοι των warrants θα πληρώσουν φόρο υπεραξίας άρα το Ταμείο θα πρέπει στις προτάσεις του προς τους κατόχους των warrants να περιλαμβάνει υψηλό premium να δώσει μεγάλο κίνητρο.

Πέμπτη δοκιμασία – Προνομιούχες μετοχές 4,4 δισεκ. ευρώ

Τι θα συμβεί με τις προνομιούχες μετοχές τα 4,4 δισεκ. ευρώ και ειδικά για την Εθνική που έχει υποχρέωση 1,4 δισεκ. και την Eurobank 1,25 δισεκ. ευρώ.
Ακόμη και αν υπάρξει παράταση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών – που αποτελεί το βασικό σενάριο - η αγορά πρέπει να αποτιμήσει τον κίνδυνο των προνομιούχων υπό την έννοια ότι πρέπει να αποτιμηθεί το γεγονός ότι οι τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν 4,4 δισεκ. κεφάλαια κάποια στιγμή στο μέλλον.  

Έκτη δοκιμασία – Διαχείριση NPLs 70 δισεκ, αποτελέσματα χωρίς υπεραξίες και αναβαλλόμενη φορολογία

Το 2014 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά καθώς οι ισολογισμοί χωρίς την στήριξη των αρνητικών υπεραξιών και της αναβαλλόμενης φορολογίας θα δείξουν τι μπορούν να επιτύχουν στηριζόμενοι μόνο στην διαχείριση των εσόδων, των NPLs και των εξόδων.
Το 2013 ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος δέχθηκε ένα θετικό σοκ 8 δισεκ. ευρώ.
Ποτέ στην ιστορία του το ελληνικό banking δεν κατέγραψε τέτοιας μεγάλης κλίμακας έκτακτα έσοδα.
Συγκεκριμένα, 6,4 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων από αρνητικές υπεραξίες.
Αρνητική υπεραξία προκύπτει όταν μια τράπεζα εξαγοράζει περιουσιακά στοιχεία μιας άλλης τράπεζας και η αξία τους είναι χαμηλότερη από την λογιστική αξία.
Οι ελληνικές τράπεζες δηλαδή εξαγόρασαν περιουσιακά στοιχεία τα οποία ήταν κατά 6,4 δισεκ. ευρώ χαμηλότερα από την λογιστική τους αξία.
Τέτοιο φαινόμενο δεν υπήρξε ποτέ στο ελληνικό banking και ούτε πρόκειται να υπάρξει και στο μέλλον.
Παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες το 2013 δέχθηκαν και ένα άλλο δώρο.
Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 26% στις επιχειρήσεις το 2013 από 20% το 2012 είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να εγγράψουν μέσω του αναβαλλόμενου φόρου περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ως γνωστό η αναβαλλόμενη  φορολογική απαίτηση αυξάνεται όταν αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής.
Το 2013 οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν ζημίες βεβαίως από τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν αγγίξει τα 70 δισεκ. αλλά δέχθηκαν και ένα ισχυρό θετικό σοκ 8 δισεκ.
Το 2014 δεν θα υπάρχει θετικό σοκ από αρνητικές υπεραξίες, ούτε βεβαίως αναβαλλόμενος φόρος.
Η διαφορά των τραπεζών δεν θα φανεί τόσο στην διαχείριση των εξόδων καθώς ούτως ή άλλως αναλογικά κινούνται στα ίδια επίπεδα.
Θα εξαρτηθεί στην διαχείριση των προβληματικών δανείων NPLs.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια NPLs είναι όσα δάνεια έχουν καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες ενώ ως κόκκινα δάνεια νοούνται τα δάνεια που είναι σε οριστική καθυστέρηση.
Το 2014 θα κριθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των υπερδιευθύνσεων που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες για να διαχειριστούν τα NPLs.
Επίσης κλειδί θα είναι η επιβράδυνση των νέων προβλέψεων.
Άρα οι τράπεζες θα κριθούν από το πώς θα διαχειριστούν τα προβληματικά δάνεια και τις προβλέψεις.
Θα κριθούν στην παθητική διαχείριση και όχι στην ενεργητική διαχείριση των εσόδων.
Γενικώς οι τράπεζες θα εμφανίσουν μια σχετικά όμοια συμπεριφορά και διαχείριση άρα τα αποτελέσματα που θα εμφανίσουν στους ισολογισμούς δεν θα έχουν μεγάλες αποκλείσεις.
Γενικώς το 2014 θα είναι μια χρονιά προσαρμογής άρα οι μέτοχοι – επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν πολλά και βεβαίως πρέπει να ξεχάσουν τα 8 δισεκ. έκτακτων εσόδων του 2013.

Πρώτη ενημέρωση - 25 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 14:13

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης