Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Για να αποτρέψει την πανωλεθρία στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θέτει άμεσα θέμα αναδιάρθρωσης χρέους και εξόδου στις αγορές

Για να αποτρέψει την πανωλεθρία στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θέτει άμεσα θέμα αναδιάρθρωσης χρέους και εξόδου στις αγορές
Το διπλό χτύπημα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει ένα στόχο να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και να αποτρέψουν την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
Στην αντεπίθεση περνάει η κυβέρνηση παίζοντας στην κυριολεξία την τελευταία ζαριά στην πολυσύνθετη σκακιέρα με στόχο να διασφαλίσει την βιωσιμότητα της οικονομίας και να ανατρέψει το δυσμενές πολιτικό κλίμα το οποίο διαγράφεται στις ευρωεκλογές.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνούν βλέπουν την μεγάλη ήττα να έρχεται την πανωλεθρία να πλησιάζει στις ευρωεκλογές και ετοιμάζονται για την μεγάλη αντεπίθεση με στόχο να κερδίσουν το στοίχημα της οικονομίας και μαζί να κερδίσουν και το στοίχημα των ευρωεκλογών.
Η κυβέρνηση θα θέσει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους άμεσα.
Μπορεί η εικόνα της οικονομίας να πιστοποιηθεί τον Απρίλιο από τα στοιχεία της Eurostat αλλά η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση θα θέσει πιο άμεσα θέμα αναδιάρθρωσης από ότι εκτιμάται.
Έτσι εξηγείται γιατί ο Γερμανικός τύπος πνέει τα μένεα, χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά της Ελλάδος.
Χαρακτήρισαν την Ελλάδα Αφγανιστάν, τον Σαμαρά κατά φαντασία πρωθυπουργό θεραπευμένο και άλλα.
Η Γερμανία λοιπόν γνωρίζει τις προθέσεις της Ελλάδος και δεν αρέσει στους Γερμανούς που οι έλληνες εξετάζουν τέτοια ζητήματα. 
Αν η Ελλάδα επιδείξει πολιτική τόλμη και η κυβέρνηση ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και θέση θέμα haircut στο χρέος σε συνδυασμό και με μια επιμήκυνση του υπολοίπου χρέους θα έχει κερδίσει τεράστιους πολιτικούς πόντους.
Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει επιδείξει ατολμία στο ζήτημα αυτό.....
Με αφορμή την εξάμηνη προεδρία η Ελλάδα, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία.
Μάλιστα κατά την επίσκεψη του στις 10 Ιανουαρίου του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier στην Αθήνα με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πολιτική τόλμη και αποφασιστικότητα.
Να περάσει το μήνυμα στην Γερμανία ότι θα υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις, θα στηρίξει την λιτότητα αρκεί να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Το ελληνικό χρέος στα 321 δισεκ. ευρώ είναι αντικειμενικά μη βιώσιμο μη διαχειρίσιμο.
Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι τόσο ζωτικό που από αυτό κρίνεται η τύχη της χώρας, της κοινωνίας, της κυβέρνησης, η επιβίωση του έθνους.
Η ελληνική κυβέρνηση μαζί με το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους σχεδιάζει μεθοδικά την έξοδο της στις αγορές.
Ήδη το 10ετές ελληνικό ομόλογο υποχώρησε στο 7,98% έναντι 1,90% της Γερμανικής 10ετίας μειώνοντας το spread στις 608 μονάδες βάσης σε μέσους όρους που είναι και η σωστή σύγκριση.
Η ελληνική 10ετία χρειάζεται να υποχωρήσει κοντά στο 6,5% για να μπορέσει να υλοποιηθεί το private placement 5ετούς διάρκειας με στόχο να αντληθούν 3 δισεκ. με επιτόκιο κοντά στο 5% με 5,5%.
Η κυβέρνηση λοιπόν κατανοώντας ότι οι επιθέσεις κατά της Χρυσής Αυγής δεν αποδίδουν, αντιθέτως φέρνουν χειρότερα αποτελέσματα, κατανοώντας ότι οι επιθέσεις κατά των Ανεξάρτητων Ελλήνων δείχνει αδυναμία πολιτικού λόγου, επανέρχεται στην πολιτική στην ουσία της πολιτικής και με διπλό χτύπημα βιωσιμότητα χρέους μέσω αναδιάρθρωσης και έξοδος στις αγορές να αλλάξει τα δυσμενή δεδομένα που προδιαγράφονται για την κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών.
Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση δεν καταφέρουν έως τις ευρωεκλογές να αλλάξουν το κλίμα τότε μια οδυνηρή ήττα θα διαλύσει την κυβέρνηση.
Αν η κυβέρνηση καταφέρει με αποφασιστικότητα την μεγάλη ανατροπή τότε έχει πιθανότητες να διασφαλίσει το μέλλον της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης