Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι αποκαλύπτει η επιστολή της Τρόικα….για το ελληνικό bail in; - Γιατί δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις αλλά μόνο οι μέτοχοι;

Τι αποκαλύπτει η επιστολή της Τρόικα….για το ελληνικό bail in; - Γιατί δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις αλλά μόνο οι μέτοχοι;
Όλα έχουν σχεδιαστεί….από τον Αύγουστο του 2013…..
Την επιστολή προς τις ελληνικές αρχές αποκαλύπτει το bankingnews.gr με βάση την οποία η Τρόικα προσδιορίζει τι σημαίνει…για την Ελλάδα bail in.
Η επιστολή αυτή που έχει σταλεί προς συγκεκριμένες  αρμόδιες αρχές παρουσιάζει το πλέγμα bail in στις ελληνικές τράπεζες.
Λόγω της Κύπρου και της εμπλοκής των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει καλλιεργηθεί μια αντικειμενική φοβία και στην Ελλάδα ότι αν υπάρξει bail in θα υποστούν ζημία οι καταθέτες.
Όμως η Τρόικα ξεκαθαρίζει ότι οι καταθέτες στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουν.
Σε αυτή την επιστολή αναφέρεται ότι «άπαξ και μια τράπεζα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια και οι ιδιώτες μέτοχοι δεν καλύψουν την κεφαλαιακή απαίτηση τότε θα ενεργοποιείται η διαδικασία του bail in ώστε να διαγραφούν οι ζημίες αν υπάρχουν εις βάρος των μετόχων ή των μη εξασφαλισμένων ομολόγων»
Για να το θέσουμε απλά αν υπάρξει bail in στην Ελλάδα δεν θα αφορά τις καταθέσεις αλλά θα αφορά τους μετόχους.
Στις μεγάλες τράπεζες ο βασικός μέτοχος είναι το ΤΧΣ και σε μικρότερη κλίμα οι ιδιώτες επενδυτές.
Bail in σημαίνει ότι ζημία θα υποστεί ο βασικός μέτοχος το ΤΧΣ το οποίο θα εγγράψει ζημία και εν συνεχεία θα κληθεί να ανακεφαλαιοποιήση την τράπεζα που θα κριθεί κεφαλαιακά αδύναμη.
Δηλαδή το ΤΧΣ θα απορροφήσει όλες τις ζημίες των τραπεζών σε ένα θεωρητικό σενάριο και το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες εκ νέου.
Bail in με εμπλοκή καταθετών δεν θα υπάρξει στην Ελλάδα, αυτό δεν το αναφέρουμε υπό την μορφή καθησυχασμού αλλά ως απόφαση της Τρόικα για την Ελλάδα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης